Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Încordarea în Pensinsula coreeană continuă

Ca urmare a atacului de artilerie executat de Coreea de Nord asupra insulei sud coreene Yeonpyeong, Coreea de Sud a decis întărirea prezenţei militare în cinci insule din Marea Galbenă, situate în apropiere forntierei cu Coreea de Nord, zonă aflată în dispută.

Acest anunţ a fost făcut la câteva ore după ce Coreea de Nord s-a declarat pregătită să lovească din nou Coreea de Sud, acuzând încă o dată statul vecin ca a deschis ostilităţile, precizând că a raspuns unui exerciţiu militar organizat de Coreea de Sud în zona contestată din Marea Galbenă.

Mai mult, Phenianul a acuzat Statele Unite că sunt parţial responsabile de schimbul de focuri.

“Marea Galbenă a devenit un butoi cu dinamită, unde riscurile de confruntare între Nord şi Sud persistă doar pentru că Statele Unite au traşat unilateral o linie ilegală de demarcaţie” între cele două ţări, a declarat un oficial militar nord-coreean de rang înalt, referindu-se la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953).

“În consecinţă, Statele Unite nu pot să scape de responsabilitatea pe care o au în recentul schimb de tiruri”, a adaugat el în acest mesaj adresat armatei americane, preluat de agenţia KCNA (agenţia de stat nord-coreeană).

Pentru prima dată de la Războiul din Coreea, Phenianul a bombardat marţi o zonă cu locuinţe civile din Coreea de Sud. Aceste tiruri de obuz au ucis patru persoane şi au rănit alte 18, pe Insula Yeonpyeong, provocand tiruri de ripostă din partea armatei sud-coreene.

Statele Unite şi-au exprimat susţinerea faţă de Coreea de Sud şi vor efectua împreună manevre aeronavale de duminică, 28 noiembrie, până miercuri 01 decembrie. În acest sens în zonă a fost dislocată gruparea navală condusă de portavionul USS George Washington.

La rândul său, premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat joi că Beijingul se opune “oricărei provocări militare”, fără a preciza la ce se referă.

În acest context ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Tae-young, şi-a dat demisia aceasta fiind acceptată de şeful statului.

CNN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.