Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

India a lansat primul submarin nuclear

India a inaugurat duminică, 26 iulie,  primul său submarin nuclear, clasa INS Arihan.

Evenimetul marchează intrarea Indiei în clubul restrâns al statelor ce şi-au construit propriile submarine nucleare (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China).

“Nu avem nici o intenţie de agresiune şi nu dorim să ameninţăm pe nimeni”, a afirmat premierul Singh, citat de agentia Press Trust of India (PTI). “Este un moment istoric in cadrul apararii noastre nationale”, a adaugat el.

Submarinul de 6.000 de tone trebuie sa efectueze doi ani de teste in Golful Bengal inainte de a intra in exploatare efectiva, conform PTI. Submarinul este propulsat de un reactor de 85 MW, care-i permite să atingă o viteză de 24 noduri la suprafaţă şi 10-12 noduri sub apă. Echipajul este format din aproximativ 100 militari. Submarinul poate fi armat cu torpile dar mai ales poate lansa 12 rachete balistice nucleare.

Ceremonia a avut loc în baza navală de la Visakhapatnam, din statul Andra Pradesh, aflată la ţărmul Golfului Bengal, unde se dezvoltă programul indian de construcţie a navelor din noua generaţie.

sursa: Times of India

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “India a lansat primul submarin nuclear”

  1. armanca says:

    Rachid dinFranta, Chartres, Rue des Grandes Filles Dieu 76, stie sa testeze asa ceva si poentru romania