Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

India a lansat un satelit de spionaj de producţie israeliană

Potrivit postului de televiziune indian NDTV, India a lansat cu succes satelitul de spionaj RISAT 2, achiziţionat de la Industria Aerospaţială Israeliană şi destinat supravegherii căilor de infiltrare pe teritoriul său a teroriştilor islamici.

Lansarea a fost efectuată cu ajutorul unei rachete Polar Satellite Launch Vehicle-C12, produsă de Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială, care a plasat satelitul la o altitudine de 550 km.

Cu o greutate de 300 kg, RISAT 2 este un satelit de imagistică-radar, dotat cu numeroase antene, care recepţionează semnale şi le transformă în imagini de înaltă rezoluţie, precum şi cu capacitatea de observare a suprafeţei Pământului în orice tip de condiţii atmosferice.

Pe lângă misiunea sa iniţială de a urmări persoanele, vehiculele şi navele care prezintă un risc de securitate, satelitul RISAT 2 poate fi utilizat şi în caz de dezastre naturale, cum sunt alunecările de teren şi inundaţiile.

Decizia de a achiziţiona satelitul RISAT 2 din Israel a fost luată în urma atacului terorist de la Mumbai din noiembrie 2008, care a scos în evidenţă lipsa unei capacităţi de supraveghere în orice condiţii atmosferice ale sateliţilor indieni. Alt factor care a influenţat decizia indiană a fost lansarea prealabilă, tot din India, a satelitului israelian TecSar, bazat de asemenea pe imagistică-radar.

Volumul livrărilor israeliene de armament bazat pe înaltă tehnologie către India le-a depăşit pe cele ale Franţei, iar Israelul a devenit al doilea partener militar al Indiei, după Rusia.

Recent, publicaţia israeliană online Debka File, specializată în probleme militare şi de securitate, a dezvăluit că Kazahstanul ar putea pune la dispoziţia Israelului şi a Indiei cosmodromul de la Baikonur, după ce Rusia va deschide un nou cosmodrom pe teritoriul său.

sursa: Hindustan TimesAnima News

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “India a lansat un satelit de spionaj de producţie israeliană”

  1. DE CE BAL says:

    Propaganda.
    Satelitul este focalizat pe granita cu Pakistanul.