Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

India, Pakistan şi Arabia Saudită au crescut importurile de arme şi armament

Într-un Raport publicat de SIPRI, se arartă că “India, Pakistan şi Arabia Saudită şi-au sporit importurile de arme în ultimii cinci ani, în contextul unei piaţe mondiale în expansiune”.

Importurile indiene au crescut cu 111 la sută între anii 2004-2008 şi 2009-2013, urcând de la 7 la sută la 14 la sută din totalul importurilor mondiale, afirmă SIPRI.

Importurile pakistaneze de arme şi armament major au crescut în acelaşi timp cu 119 la sută, respectiv, de la 2 la sută la 5 la sută din piaţa mondială.

China (5% din importuri), Emiratele Arabe Unite (4%) şi Arabia Saudită (4%), completează topul celor cinci ţări importatoare.

Cu 14 la sută din piaţa mondială, volumul de importuri al Indiei este astfel aproape de trei ori mai ridicat decât cel al Pakistanului şi Chinei, care urmează în clasamentul ţărilor importatoare.

În perioada 2009-2013, Statele Unite, cu 29% din piaţa mondială, şi Rusia (27%) au fost principalele ţări exportatoare de armament, situându-se cu mult în faţa Germaniei (7%), a Chinei (6%), a Franţei (5%) şi Marii Britanii (4%).

Rusia a furnizat Indiei 75 la sută din importurile acesteia de armament, devansând Statele Unite, care i-au asigurat 7 la sută. China, în schimb, deţine 54 la sută din importurile Pakistanului, iar Statele Unite, 27 la sută.

Potrivit institutului, fluxurile de import-export de armament au crescut puternic între 2008 şi 2013 în direcţia Africii, Americii, Asiei şi Oceaniei, în timp ce s-au diminuat către Europa.

Importurile de armament ale ţărilor arabe din Golf au crescut cu 23 la sută între anii 2004-2008 şi perioada următoare, pentru a totaliza 52 la sută din importurile ţărilor din Orientul Mijlociu.

 

Sursa: comunicat SIPRI

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “India, Pakistan şi Arabia Saudită au crescut importurile de arme şi armament”

 1. szilard says:

  Americanii risca mult.
  Ei sint mai rai ca rusii, F-35… de ce nu boicoteaza tarile membre la acest plan(pretul unui F-35 a crescut cu 65%), adica sa nu mai cumpere acest avion si sa blocheze conturile americane in tarile lor ?.
  Ei cind au intervenit in Serbia cum a fost ?
  Sper ca americanii sa mai aiba ”dusuri reci”.
  Deja sint divergente intre UNIUNEA EUROPEANA si americani(care cauta aliati pe unde a mai ramas cineva de prostit).