Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Industria de apărare şi înzestrarea Armatei între simpozioane şi realităţi

Cea de-a cincea ediţie a “Info Day” a prilejuit reunirea producătorilor de echipamente militare din România precum şi a specialiştilor din domeniul înzestrare cu tehnică şi cercetare dezvoltare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

La activitate a participat şi Secretarul de stat pentru armamente, doamna Floarea Şerban şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, domnul Rodin Traicu.

Manifestarea ştiinţifică a fost organizată de Asociaţia Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară (PATROMIL) şi s-a desfăşurat la CN Romtehnica SA.

La eveniment, ce a constituit cadrul profesional pentru informări ştiinţifice reciproce între specialiştii militari şi civili, au fost prezentate subiecte de actualitate precum conceptul “Smart Defence” şi “Echipamente de luptă pentru soldatul debarcat” – proiect de cercetare dezvoltat de Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, împreună cu operatori economici din cadrul industriei naţionale de apărare.

Secretarul de stat pentru armamente a subliniat, în cadrul convorbirilor, că “Ministerul Apărării Naţionale continuă să promoveze interesele producătorilor autohtoni de echipamente militare, am convingerea că putem recupera timpul pierdut şi că vom putea trece cu bine peste aceste provocări. Trebuie să investim în securitate pentru a asigura prosperitatea”, a mai spus Floarea Şerban.

Dincolo de iniţiativele pur formale de tipul acesta rămân totuşi un set de întrebări legate de disoluţia acestui sector economic important atât pentru economie cât mai ales pentru securitatea naţională:

Oare se va găsi cadrul necesar prin care produsele industriei de apărare româneşti să asigure deficitul de înzestrare a Armatei?

Oare cât timp ne va trebui să găsim modalităţi eficiente de promovare a produselor industriei de apărare în mediul internaţional cu specialişti credibili, poate chiar folosind ataşatura apărării? E clar că aşa-zişii specialişti privaţi şi-au văzut de interesele proprii sectorul având grav de suferit exact din cauza blocării pieţelor externe!

Oare când vom considera că proiectele europene, inclusiv în domeniul apărării şi a înzestrării, sunt prioritare? Sprijin pentru economia României va veni întodeauna din UE nu de aiurea aşa că nu vedem de ce programe de tipul Smart Defence sunt prioritare în faţa programelor Pooling and Sharing mai ales că vedem că adaptarea conceptului Smart Defence la realităţile româneşti înseamnă achiziţie de tehnică ce nu o mai folosesc ceilalţi (vezi programul F-16 second hand)!

Oare când va găsi de cuviinţă Armata să sprijine industria de apărare prin realizarea de comenzi ferme, iar programele de înzestrare chiar externă să includă şi participarea industriei de apărare ca partener? Suntem curioşi să vedem cine va moderniza F-16 portugheze şi cine la va asigura mentenanţa?! Nu era oare contractul de înzestrare cu avioane bun şi pentru retehnologizarea industriei aeronautice militare româneşti?

Oare de ce în peste 10 ani de participare a Armatei în teatrele de operaţii fierbinţi, produsele industriei de apărare şi cele ale cercetării specifice specifice nu au reuşit să ofere un sprijin real combatanţilor de acolo? Să fie mai demnă solicitarea de sprijin la aliaţi decât experimentarea şi impelentarea unor produse româneşti acolo unde militarii chiar au nevoie de ele?

La final dorim celor de la Departamentul pentru Armamente ca activitatea lor să se concretizeze în programe de înzestrare reale cu sprijin românesc şi în folosul trupelor şi mai puţin în manifestări ştiinţifice cu finalitate discutabilă.

RD, InfoMondo Militar

sursa: Biroul de Presă al MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Industria de apărare şi înzestrarea Armatei între simpozioane şi realităţi”

 1. promotia2012 says:

  Despre noi, aia care am intrat in 2008 si ar fi trebuit sa fim ofiteri ?!…
  Nici un rand nu citesc pe aici. Inzestrarea Armatei ?!…
  Hai ca e tare! Nu sunt spitale, iar in ale care sunt nu gasesti nimic, nu sunt crese, gradinite, scoli, iar acolo unde sunt e un haos perfect creat…
  E ultima grija a politicienilor…inzestrarea Armatei! Ha!
  Mai ales inzestrarea cu promotia 2012. Incerc de pe acum sa uit ca in anul 2045 cand poate voi iesi la pensie, ca acest lucru a fost o intamplare nedorita, dar dupa cum merg lucrurile, nu cred ca ma prinde atata vechime in aramta.
  Lucrurile merg mult mai prost decat mi am inchipuit!!!
  Nu va doresc nimic!

 2. dealumaree says:

  Palavre….palavre……palavre……..Ce sume s-au alocat pentru inzestrare in perioada 1990-2011 si ce s-a realizat efectiv? Vom constata ca s-au cheltuit zeci de miliarde de euro/dolari iar rezultatele sunt minore. Au fost efectuate modernizari aiuritoare( peste 100 de avioane invechite, elicoptere , tancuri, tunuri , fregate etc) , cu costuri imense si nimeni nu a fost tras serios la raspundere pentru zecile de miliarde de euro/dolari tocate aiuristic. Cine a platit pentru tunurile date? Poporul roman, platitorul de taxe si impozite. Ce s-a ales de industria de aparare romaneasca existenta la momentul dec 1989? Praful de pe toba……In schimb curg simpozioanele, se reiau aceleasi teme de cercetare-proiectare (evident li se schimba denumirile) la fiecare 3-5 ani , se cheltuiesc sume imense si nu rezulta nimic concret, doar SF, STAR TREK-uri…..Pana cand?

 3. ANDU says:

  VISE TATA, ROAGA-TE SA NU FII DAT IN URMATORII 5 ANI AFARA(CA IN URMATORII 10 ANI ITI GARANTEZ EU CA O SA FII DAT AFARA),DAR GARANTEZ CA O SA FITI MULTI DATI AFARA DIN ARMATA IN ASA FEL INCAT SA RAMANA 10-20 DE MII DE MILITARI ACTIVI.
  STIIND SITUATIA ARMATEI DIN ULTIMI 5 ANI,MA SURPRINDE CA AI ALES SA INTRI IN ARMATA.
  O ALEGERE EXTREM DE NEINSPIRATA.
  DUPA CE TE DAU ASTIA AFARA O SA AJUNGI MURITOR DE FOAME.
  NU O SA TE MAI ANGAJEZE NIMENI.