Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Militare contestată de Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat

Universitatea Nationala de Aparare

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău (PDL),a solicitat Guvernului explicaţii de ce sprijină financiar înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Militare, în condiţiile în care nu demult Executivul spunea că nu poate să mai finanţeze instituţii similare precum AOSR sau Academia de Ştiinţe Medicale.

“Adresez public Guvernului următoarele întrebări: în condiţiile în care prin OUG nr. 79/2010 pentru modificarea unor acte normative din domeniul cercetării, Guvernul a decis anul trecut că nu este în măsură să acorde, de la bugetul de stat, o susţinere financiară Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi Academiei de Ştiinţe Medicale, fără afectarea interesului superior al elevului şi studentului, (…) care este miza, alta decât alinierea la cerinţele NATO şi UE, pentru care Guvernul şi implicit, Ministerul Educaţiei şi Apărării, sprijină propunerea legislativă privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Militare, propunere dezbătută  într-o primă şedinţă în data de 13 septembrie a.c. în Comisia pentru învăţământ din Senat?”, spune Hărdău printr-un comunicat de presă.

“Există vreo legătură între acest sprijin financiar şi prezenţa miniştrilor de resort în Guvern, cu referire şi la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice care nu face obiectul reglementărilor OUG nr. 79/2010″, mai întreabă senatorul.

Propunerea legislativă privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Militare este iniţiată de parlamentari de la majoritatea partidelor. Printre aceştia se numără ministrul Apărării, Gabriel Oprea, fostul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, Eugen Bădălan, fostul şef al Statului Major General al Armatei Române între 2004-2006.

În luna iunie, preşedintele Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea unei legi care prevedea susţinerea bugetară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, a Academiei de Ştiinţe Tehnice şi a Academiei de Ştiinţe Medicale, el explicând că finanţarea de către stat a acestora afectează sprijinirea altor activităţi educaţionale. Parlamentul modificase Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.79/2010, care abroga dispoziţiile privind susţinerea bugetară a Academiei Oamenilor de Ştiinţă, a Academiei de Ştiinţe Tehnice şi a Academiei de Ştiinţe Medicale.  Nefiind de acord cu ordonanţa, Parlamentul a introdus prevederi potrivit cărora cele trei instituţii academice, anterior menţionate, beneficiază din nou de susţinere financiară de la bugetul de stat. Băsescu a sugerat revenirea la forma trimisă de Guvern şi le-a transmis parlamentarilor că finanţarea celor trei instituţii nu poate fi susţinută.

În prezent prestigiul învăţământului militar românesc se află în scădere ca urmare a neincluderii niciunei universităţi militare în categoria universităţilor de elită din România (categoria I Universitati de Cercetare Avansata si Educatie), iar pe de altă parte se află în plină defăşurare un proces privind corupţia de la nivelul admiterii în unele instituţii militare de învăţământ.

sursa: Gazeta de Cluj

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Militare contestată de Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat”

 1. mauru says:

  Din moment ce numele lui e “Hardau”,tot ce atinge se transforma in laturi

 2. Trifon Gruju says:

  @Mauru

  Dar de ce “Academia”(UNAp) ar avea nevoie de o alta Academie deasupra ei? Cine a merge acolo? Nu tocmai cei cu vechime in Academia-UNAp? Adica cei cu “titluri” academice? Deci caracatita trebuie intarita, nu? Cei care “au luptat” pentru pierderea prestigiului in interiorul Armatei,acum vor o Academie cu bani de la stat? Cred ca nu civilii trebuie sa recunoasca meritele acestei institutii ci insasi institutia! Atunci cand principalii decizionari din Armata vor fi 100% absolventi in Dealul Tacaliei , si nu la diverse Universitati (Lucian Blaga, Dimitrie Cantemir, Spiru Haret, si probabil cateva alte asemenea- care or fi avand prestigiu stiintific, dar n-au legatura cu Armata), atunci vom fi in randul lumii. Apoi civilii vor recunoaste meritele prin rezultatele obtinute de absolventi si nu prin diplome, asa cum se intampla la altii mai puternici. Pana atunci insa ….

 3. Marlon Juvet says:

  Mizerabil comentariul lui “mauru”. Punct.

 4. indisciplinatu says:

  Invatamantul militar nu poate fi performant daca se mai infiinteaza inca o Academie,…..si nu ma mai mira cine a propus chestia asta,..poate “Mele..””.
  Mauru a facut caterinca Juvete, te-nfierbanti degeaba!!!..asa a simtit el sa-si manifeste dezaprobarea,…cel putin asa cred,