Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Îngenuncherea Generalului Dănilă !

Ne dorim să credem că, atunci când generalul Dănilă a îngenunchiat spre a săruta drapelul de luptă al SMG-ului, să fi fost şi ultima îngenunchere a domniei sale! Deşi, nu sperăm la un aşa mare noroc pentru „nesimţiţii” Armatei Române. Dar îi dorim, nu neapărat succes, ci mai ales, un procent de onoare mai ridicat – comparativ cu predecesorul domniei sale – în a negocia demnitatea Armatei cu vremelnicii stăpâni politici!

Ar fi o mare ipocrizie, cel puţin din partea mea, să nu recunosc uimirea numirii domniei sale în locul Amiralului Marin. Căci, de fapt, despre asta vorbim, despre ocuparea unui loc şi nu despre ocuparea unei demnităţi. (Câtă demnitate a avut Amiralul Marin la conducerea Armatei rămâne să aprecieze posteritatea!) Îmi amintesc despre unul dintre bancurile urbane pre-decembriste care-l descriau pe Făt-Frumos ca „evoluând într-o zi cât alţii în 7 ani, dar care a murit după o săptămână!”. Recunosc, cinstit şi frustrarea promoţiilor mele, apropiate ca vârstă de actualul şef al M-100, care nu au avut şansa să stea pe lângă nişte neamuri politico-marinăreşti, nişte cumnaţi, veri şi alţi purtători de izmene prezidenţiale ca să ajungă şi ei în vizorul marelui „ochi”!

Şef al SMG ! Ce mai semnifică această funcţie?

Am determinat oamenii de stat să ne aprecieze drept un corp de elită, format din elemente culte, distinse, pline de abnegaţie şi patriotism.(ex. general Constantin Lăzărescu, Şef al M.St.M., 1933)

Din start, această demnitate nu mai semnifică mare lucru, încă de pe vremea primului ministeriat al ministrului Babiuc, când şeful SMG nu a mai fost şi „secretar de stat” aşa cum se întâmplă la poliţişti, care au vreo trei în uniformă. El este, într-o mai mică sau mai mare măsură, acea şapcă pusă peste un fel de funcţionari publici, de obicei „nesimţiţi” şi de care se uzitează, când e nevoie, la negocierile de P.R. ale diverselor blonde buzoience pe la Bruxelles.

El, mai nou, este şi coordonatorul creării, pe lângă sediile tuturor Cercurilor Militare Judeţene, a filielelor UNPR înfiinţate, prin „ordin” al ministrului pe lângă toţi veteranii care sunt ameninţaţi cu tăierea pensiilor. Tot şeful S.M.G. mai este şi capacul pus peste nemulţumirile tuturor pensionarilor militari, aşa cum a făcut-o, fără perdea şi fără pic de onoare şi fostul şef al S.M.G.

El, şeful S.M.G., nu mai este de mult acea autoritate decizională în materie de strategii de apărare, ci doar co-semnatarul unor pseudo-legi, pseudo-ordonanţe care-i afectează pe militari, dar pe care îi dispreţuieşte! El, şeful S.M.G., nu mai este reperul moralului militarilor, ci doar coeficientul moral al partidului politic pe care-l slujeşte! Căci, viaţa ne-a demonstrat că, în ultima „legislatură”, şeful SMG nu a fost altceva decât purtătorul de mape al ştampilei prezidenţiale care trebuia aplicată, nu-i aşa, matematic, pe angoasele politice de la Golden Blitz!

Draga mea Armată ipotetică !

Pentru a-şi putea consolida poziţia, generalul Dănilă va face, în mod cert, din nefericire, aceeaşi greşeală pe care a făcut-o şi predecesorul domniei sale, Amiralul Marin.Va trebui să se bazeze tocmai pe elementul care l-a adus la putere, adică elementul pur politic, şi nu pe elementul militar. Căci, nefiind o sumă a aşteptărilor Armatei, nu are cum să preia atributele de autoritate morală (inexistente în ultimii 5 ani) ci va trebui să le consolideze în timp. Va trebui să-şi consolideze poziţia nu prin propriile acte, ci prin înconjurarea persoanei domniei sale cu diverşi politruci în uniformă care-abia aşteaptă funcţiile mult visate. Va trebui să-i îndepărteze, discret, dar ferm, pe toţi ceilalţi pretendenţi la funcţia domniei sale, dar va trebui să şi-i aproprie pe cei care, în mod toxic îi vor controla, de la Cotroceni, activitatea diurnă şi nocturnă.
Mai mult decât atât, lipsit de vizibilitate în rândul Armatei şi nici măcar la nivelul elitei acesteia, aruncat mişeleşte, înainte de vreme, în arena leilor, generalul Dănilă va găsi că este foarte dificil să balanseze interesele reale ale Armatei cu interesele găştii politice aflate acum la putere, mai ales ale unui UNPR înfometat de poziţii, funcţii şi sinecuri. De aceea, credem cu tristeţe, dar şi cu tărie, că va „guverna”, ca şi tristul său predecesor, tot prin ordine scrise, fără a fi acea figura emblematică în spatele căruia să se aşeze, din credinţă, militarii.  Acceptarea acestei funcţii de către domnia sa va fi finalul unui proces de transformare a şefului SMG într-un administrator al afacerilor partidului-oportunist şi un capac cazon pus peste nemulţumirile militarilor.

Înainte vreme, şeful SMG (sau MStM) era acea capacitate militară, intelectuală şi profesională care însuma toate cunoştinţele unor generaţii de gânditori militari, oameni care propuneau şi executau planurile de operaţii, minţi iscusite care – prin statutul la care deja ajunseseră către finalul carierei lor militare –  putea servi drept model pentru o întreagă Armată. Fără a fi patetici, ne uităm pe holul M-100 şi observăm personalităţi precum mareşalii Prezan şi Antonescu sau generalul Tutoveanu.

Ce model ne serveşte însă grabnica aburcare a generalului Dănilă la comanda Statului Major? Modelul politic pervers, al ciuntirii unor întregi generaţii de militari? Prin numirea sa prea grăbită la comanda unui pilon al statalităţii, preşedintele a transformat golăneşte acest pilon doar într-un toiag cu care mai împrăştie furnicile care i se mai opun prin Parlamentul execrabil pe care l-am moştenit! Traian Băsescu are încredere în „tinereţea” noului şef al SMG? Şi noi la fel! Dar oare cum rămâne cu profesionalismul şi cu experienţa? Astea nu mai contează pentru comandantul suprem? Contează doar „tinereţea”? Adică potenţialul de manipulare?

Dispreţul preşedintelui

Prin numirea generalului Dănilă la comanda Armatei, Traian Băsescu şi-a exprimat părerea despre Armată: nu a îndrăznit să aşeze la locul lor generali cu experienţă, verticali şi profesionişti care l-ar fi putut contra în domeniile securităţii naţionale, mai ales în ale bugetelor şi ale relaţiilor externe. A preferat, din nou, un om şantajabil, un om care să-i fie recunoscător permanent, un om care să nu-l contrazică. Altfel ar fi fost dacă s-ar fi pus problema unui Ioan Sorin sau a unui Frunzeti. Sau chiar a unui Ghica! Prin această numire, politicianul-preşedinte, care-şi arogă rangul de „comandant suprem”, n-a făcut decât să arunce cu propria caschetă în Armata Română!

Există în cariera militară acele momente extatice, atunci când, o avansare sau o promovare neaşteptată te face să nu mai gândeşti raţional, ci omeneşte. Ne dăm seama de perioada fastă şi fierbinte a colonelului Dănilă (de acum un an şi jumătate) când i s-a propus, în septembrie 2009, să fie noul şef-aviator al S.M.G. Cine ar putea rezista unei asemenea tentaţii? Şi, totuşi, la 45 de ani, generalului Dănilă i s-au pus pe umeri mai multe decât ar putea duce. Şi nu ne referim la stele care-i tot cad uimitor pe umerii lui de pilot de supersonice (de parcă asta ar fi ceva mai deosebit decât escalada unui vânător de munte sau de scotocirea vreunui infanterist din THT) ! Ne referim la alte conflicte, latente şi mult mai periculoase.

Demonetizarea gradului de general

Fără să vrea, şi generalul Dănilă contribuie la demonetizarea şi demonizarea rangului suprem al Armatei: gradul de general. Prin acceptarea demnităţii supreme, la doar 45 de ani, generalul Dănilă a fost martor şi chezaş la tăierea cu foarfeca a întregii ierarhii militare: ce vor face generalii care-s mai în vârstă decât el? Între 45 de ani şi 55 de ani există un ecart de 10 ani, 10 promoţii militare care se văd, dintr-odată suspendate! Unde mai există ierarhia militară atunci când colonelul care i-a fost şef ofiţerului Dănilă timp de 20 de ani trebuie acum „să-i pupe mâna”? Unde mai este ierarhia militară atunci când generali care erau generali pe când „actualul” era doar maior trebui să-i prezinte raportul? Armata nu e o „multinaţională” unde câştigurile lunare sau bilanţul anual se transformă în promovări de Crăciun! Oricum, ne mai aşteptăm şi la alte surprize, precum numirea cumnatului ministrului-intendent în greaua funcţie de şef al SMFT, că, deh, trebuie să urmeze şi un infanterist după aviator, nu-i aşa? Şi asta o să se întâmple în ultima lună de mandat a lui Traian!

Conflictele generalului Dănilă

Neştiut, necunoscut, ne-recunoscut de către militari, generalul Dănilă va trebui să gestioneze, în afară de propriile conflicte de conştiinţă şi altele, pentru care însă va fi responsabil, deşi, în mod mai mult decât cert, în buna practică băsesciană, se va spăla pe mâini precum Pilat din Pont şi, la final, peste 4 ani, la 49 de ani, îşi va găsi un job politic cel puţin călduros!
Va avea de gestionat conflictul dur dintre vechea gardă a militarilor de carieră şi noua gardă a militarilor-politicieni reprezentaţi de gaşca lui Oprea-Onţanu-Pandele-Udrea (plus reprezenanţii lor logistici!). În acest sens, credem că va fi o minune dacă generalul Dănilă nu va prelua din laşitatea uleioasă a predecesorului său în a aproba un buget al Apărării redus cu peste 50% faţă de angajamentele României faţă de NATO. Iar problema pensionarilor suntem siguri că nu-l va preocupa, atâta timp cât, după cum spuneam, la 49 de ani când va pleca domnia sa din Minister se vor găsi destule partide, chiar şi cu logistica Armatei precum UNPR, care să-l ia în evidenţă!

Îngenuncherea Armatei

Este greşit a se crede că sunt împotriva promovării ofiţerilor valoroşi. Dar modalitatea prin care tripleta de la Predeal, Băsescu-Udrea-Oprea o face, duce mai mult cu gândul către înjosirea corpului ofiţerilor care nu-şi mai poate propune singur un lider. Acesta este, de vreo câţiva ani ales doar pe considerente de umilinţă-serviabilitate-prostituţie intelectuală şi degradare politică !

Să-i urăm, totuşi, succes noului Şef al SMG şi să-i amintim că atunci când el va fi în genunchi, întreaga Armată va fi în genunchi, iar când el se va ridica în sfârşit în picioare, îi va trebui ani de zile Armatei să se ridice! Din punctul meu de vedere şi vânătorii de munte şi cimic-arii din Afghanistan şi scafandrii şi piloţii de „supersonice” sunt acei „copii teribili” ai Armatei pe care trebuie să-i pierzi ca să le recunoşti valoarea. Generalul Dănilă poate fi o figură emblematică doar prin „tupeul luptei pe curba câinelui”. Dacă va accepta doar mirosul „cozii vulpii” de pe bretela de fugă a aerodromului…va pierde! Sperăm ca „pilotul” Dănilă să nu fie un pisoi, să-şi reseteze repede mintea pe ideea de comandant al Armatei, să nu rămână blocat pe trasa comandantului de Bază Aeriană, să-i ţină pe toţi militarii împreună în jurul aceleaşi idei şi să îşi merite numirea în acest onorant rang. Să aibă verticalitatea, dar, mai ales, onoarea pe care, poate, într-un declic de conştiinţă o poate oferi marii mase de militari! Şi, nu în ultimul rând, să nu uite că asta nu e o funcţie, ci o demnitate!

Cariera militară a fost, în toate timpurile, o carieră de sacrificii din toate punctele de vedere. Sacrificii materiale – în timp de pace, sacrificiul sângelui, în timp de război!(general Alexandru Gorschi, şef al M.St.M, 1923)

Am onoarea să vă salut!

cpt.cdor (rez) ing. Ovidiu Mihalache

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

18 Responses to “Îngenuncherea Generalului Dănilă !”

 1. TITULESCU says:

  Foarte bun articolul, concret si la obiect, fara retineri!!!

 2. CopperNick says:

  Un exemplu relevant de atentie acordata personalitatii militare si pozitiei sale
  In armata Greciei:
  – un numar de persoane care ocupa functii militare de nivel mare este evaluat anual de catre un comitet militar…verificarea pleaca de la seful SMG in jos. Deci nu stai linistit 4-6 ani dupa ce ai fost numit ca ai fotoliul de nezdruncinat!
  – pe arme, daca un colonel este numit pe functie de general si primeste gradul, toti colegii de an din scoala militara sunt trecuti in rezerva pentru a nu ii diminua autoritatea, voit sau nu, pe criterii profesionale sau personale.
  Nu stiu daca aceste cutume se potrivesc cu realitatea din armata Romaniei. Dar sunt de considerat!

 3. Marlon Juvet says:

  @CopperNick: nu stiu de unde ati scos-o pe aia, cu colegii de promotie trecuti in rezerva ca sa nu-i submineze aluia autoritatea. Hai ce naiba, nu e vorba de imperiul otoman, numai acolo, intr-o anumita perioada, cand se instala un nou sultan, toti fratii acestuia (de sex masculin) sfarseau in latul calaului, tot ca sa nu aiba cine sa concureze la “postul” suprem. Hai sa revenim cu picioarele pe pamant.

 4. RUMANU says:

  Exista o mica eroare in cuprinsul articolului, de altfel, excelent. Actualul sef al M-100 nu este seful SMG ci majestatea sa generalul de 4 stele G.O.
  RESPECT TUTUROR!

 5. constantin says:

  Articol excelent!

 6. Schwartzkopff says:

  Corect, dar nu politically correct!
  Articol excelent.

 7. iarasi Armata, pentru a nu mai stiu cata oara, a primit un shut. este penibila, grotesca aparitia unor generali la varsta de 45 ani, evident cu exceptia celor care intradevar merita acest lucru. nu inteleg ce criterii pot exista in afara celor cu privire la profesionalism, experienta, cultura militara si generala, acte de eroism, participarea la misiuni externe soldata cu rezultate exceptionale. vom avea o tripleta de parveniti si semidocti la conducerea Armatei si ma refer la “duetul” lgistic oprea+zisu, cu bomboana pe coliva, acest ilustru necunoscut danila (prepeleac??). mi-e gretza si sila…

 8. BRENDY says:

  Foarte bun articolul…asa ceva sa tot citesti pe aici…Felicitari domnule comandor!

 9. parablue says:

  în legătură cu subordonarea unor tov generali cu mai mare experienta avand si grade mai mari decat Danila Fat-Frumos, este o solutie : vor fi probabil avansati (marindu-se , la nevoie epoletul ) si trecuti in rezerva !
  iata un exemplu : astăzi în prezenţa ministrului apărării naţionale Gabriel Oprea, s-a desfăşurat, la sediul SMFA, ceremonia de învestire a generalului-maior Fănică Cârnu în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Aeriene, potrivit unui comunicat remis redacţiei. În cadrul ceremoniei au fost citite decretul prezidenţial de înaintare a generalului-locotenent Ion-Aurel Stanciu la gradul de general (cu patru stele) şi de trecere în rezervă cu noul grad …

 10. Dorin says:

  Subscriu in totalitate continutului articolului,felicitari autorului,inseamna ca mai sunt militari care gandesc realist.Cand ma gandesc la fostii sefi ai SMG/
  MStM-generalii GUSA,MILEA,TUTOVEANU,ANTONESCU,PREZAN,AVERESCU si
  altii,imi este rusine ca am ajuns la asemenea numiri in functii atat de importante: REPREZENTANTUL OSTIRII !!!!!! Nu am prejudecati,cred ca dl.gl.Danila a fost bun pe unde a activat,dar pe aceasta functie este cu totul altceva.Unde este ierarhia valorica despre care se vorbeste?? Ce sa creada sefii SMFT,SMFA,SMFN !? M-am saturat de sefi care iau pozitia ,,ghiocelului”,
  care nu au anvergura intelectuala ,morala si de expertiza necesare.In rest,sa auzim de bine,ca de trait bine….(un fost nemtean)

 11. Dorin says:

  Mi-as dori un general KELLER !!!! Cred ca as mai trece de un infarct,macar o zi.

 12. capitan says:

  intrebati-l pe domnul general Danila daca este ruda cu doamna Maria Basescu. Nu cumva sunt veri buni? Cum sa facut aceasta numire? in ce teatru a fost domnul general, ce batalion a comandat in lupta? Ce misiuni de lupta cu avioanele supersonice a condus? cum si-a luat doctoratul? La o adunare la Div 2 le-a spus ofiterilor sa fie multumiti ca au serviciu. A plecat un nenorocit, amiralul de apa dulce marin, a venit un parvenit, un om care nu cunoaste nevoile reale ale armatei. se mandreste cu decoratii si distinctii. Cate distinctii sunt cu insemn pentru razboi? cate medalii ale partenerilor are? cate notari de serviciu de la partenerii straini are, pentru exercitii multinationale?
  Rusine. Nu stim sa ne alegem oamenii care ne conduc. Cum sa ascult un om care nu are exeprienta. Cum a luat gradele astea? ca eu tiu ca nu mai exista avansari la exceptional. Din rau in mai rau. Pacat de numirile astea prin rotatie fara cap. Seful S.MF.A. a plecat pentru ca era unul dintre oamenii care cunosteau *capacitatea intelectuala* a generalului Fat Frumos.
  Unde esti tu Tepes Doamne.
  Nihil sine Deo

 13. alexandru v. says:

  Este prea tanar si nerodat dl.gl.mr.Danila.Sa ma ierte dar asta este adevarul.Rog autoritatile militare nationale(nu politice-doamne fereste)sa studieze -pentru castig de experienta-Legeaapararii nationale a Greciei,inspirata din legile statelor membre in NATO,in care vor gasi o serie de percepte-lege printre care:1-Noul sef St aM G primeste la numire gradul aferent functiei(gl cu 4 stele)Avem noi o practica de a ne face de ras ca atunci cand noul sef StM G a fost numit un gl.bg(gl de bg nu intra in categoria generalilor,este brigadier);2-Nu poate fi numit Sef StMG decat un general care a fost Sef StMG decategorie de FA sau Sef StMG adjunct(aici se afla experienta si vechimea in armata)3-Criteriul varstei:cel mai mare in grad,cel mai mare in varsta si de aci se intelege ca nu se trece numeni in rezervadaca estemai “batran”;Daca Seful StMG este de la FA atunci va avea obligatoriu 2 loctiitori de la celelalte categorii de forte……..rog cititi legea recomandata si mai stam de vorba……..Sa auzim numai de bine.

 14. alexandru v. says:

  Scuzati,mai adaug la comentariul de mai sus spre luare aminte:Seful Statului Major General are,,,,in Consiliul National de Aparare(con dus de primul ministru)drept de vot decizional egal si independent cu al Ministrului apararii….!!!! Aceleasi sincere salutari

 15. nickyblue says:

  Daca si un jeg uman precum Frunzeti este apreciat, atunci”maestre”…habar n-ai pe ce lume traiesti! parol , monser!!!

 16. mmi says:

  Dupa cata stiu, dl. Danila nu este var cu Maria B. ci sotul surorii acesteia! Rog resursele sa confirme (sau nu)!
  Deci, nimic nu este intamplator!

 17. OCVST says:

  fELICITARI PENTRU ARTICOL.

 18. suca says:

  Dati-mi voie sa-mi spun si eu parerea. Mihalache esti un frustrat, si, chiar tu o recunosti (” Recunosc, cinstit şi frustrarea promoţiilor mele, apropiate ca vârstă de actualul şef al M-100″)! Am inteles ura pe care o aveai fata de Amiral, poveste veche… ), dar vad ca tu continui pe drumul tau. Manipulezi , amesteci stiri adevarate cu stiri false… Frustrari si multa ura. Uita-te la evolutia societatii romanesti. De ce crezi ca in armata ar fi altfel?