Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Instalarea scutului antirachetă american în România poate duce la retragerea Rusiei din Tratatul START

Adjunctul ministrului rus de Externe, Sergei Riabkov, a declarat că Moscova este preocupată de refuzul Statelor Unite de a furniza garanţii legale că elementele europene ale sistemului antirachetă nu vor fi îndreptate împotriva Rusiei.

“Americanii insistă asupra lansării cooperării practice fără precondiţii”, a explicat Riabkov, subliniind că Rusia “nu poate iniţia cooperarea pe proiecte specifice în lipsa unor garanţii legale că viitorul sistem nu va fi îndreptat asupra intereselor sale în materie de securitate”.

Moscova îşi rezervă dreptul retragerii din Tratatul START, a avertizat el: “Noul tratat START ar putea deveni ostatic al abordării americane. Mobilizarea calitativă şi cantitativă de armament pentru scutul american antirachetă, care va pune în pericol capacităţile nucleare strategice ruse, pot fi considerate un eveniment excepţional conform Articolului 14 al Tratatului, iar Rusia are dreptul să se retragă din el”, a subliniat Riabkov.

La finalul lunii mai a.c. Preşedintele rus Dmitri Medvedev va avea o serie de discuţii cu Preşedintele SUA, Barack Obama, pe marginea problemelor ruso-americane generate de scutul antirachetă american din Europa, în cadrul summitului G8.

Rusia şi NATO au acceptat să coopereze pentru construirea unui scut antirachetă care să protejeze Europa cu ocazia Consiliului NATO – Rusia din noiembrie 2010.

Elementele scutului antirachetă ce urmează a fi instalate în România, la Deveselu, fac parte din scutul antirachetă american de protejare a trupelor americane din Europa. Acestea ar putea fi incluse într-un viitor incert într-un scut antirachetă NATO la care ar putea coopera şi Rusia. Până în prezent demersurile pentru realizarea unui scut NATO sunt la nivelul de dezbateri.

sursa: RIA Novosti

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.