Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Întâlnire interesantă la MApN: dialog româno-israelian despre ceva avioane?

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit luni, 4 martie, la sediul MApN, cu ambasadorul Statului Israel în România, Dan Ben-Eliezer.

Cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la evoluţia situaţiei din Orientul Mijlociu şi la relaţiile de cooperare militară.

“Înţelegem preocuparea autorităţilor israeliene pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei propriilor cetăţeni, reiterăm poziţia noastră privind soluţionarea pe cale paşnică a conflictului israeliano-palestinian, dar şi preocuparea României faţă de dimensiunea umanitară a situaţiei din Gaza, inclusiv din perspectiva prezenţei unor cetăţeni români în această zonă”, a spus ministrul Duşa.

De asemenea, referindu-se la căile de aprofundare a dialogului strategic existent la nivelul celor două instituţii militare, oficialii au fost de acord cu desfăşurarea, în continuare, a activităţilor de instruire în comun la nivelul categoriilor de forţe, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea terorismului.

La rândul său, ambasadorul Dan Ben-Eliezer a subliniat faptul că Statul Israel este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României în domeniul industriei de apărare, programele desfăşurate până în acest moment fiind un real succes.

Aprecierile ambasadorului israelian lasă să se întrevadă un interes pentru înzestrarea cu avioane multirol a aviaţiei militare române, dată fiind experienţa anterioară în modernizarea MiG 21 LanceR între Elbit şi Aerostar. Rămâne de văzut ce avioane F-16 second hand le va aduce ministrul Duşa pentru modernizare.

În urma unei analize făcute la sfârşitul anului 2005, peste 50% dintre contractele de înzestrare al armatei române au fost făcute cu industria de apărare israeliană.

În 2006, ministrul de atunci al Apărării Naţionale, Teodor Atanasiu, a recunoscut că în discuţiile avute la Bucureşti cu Shaul Mofaz, ministrul israelian al Apărării (de la data rspectivă n.r.), a fost făcută o oferta Israelului de a furniza armatei romane avioane F-16, normal second-hand. În vederea vânzării acestuia de către israelieni, la Statul Major al Forţelor Aeriene au fost făcute, la vremea respectivă, prezentări din partea Grupului Joint Venture Elbit Systems şi Lockheed Martin (Israel/SUA) – cu avionul F-16. Aviatorii români au optat pentru … F-18, iar generalul Croitoru a fost trecut în rezervă, iar de aici povestea cu incapacitatea românilor de a adopta o decizie în privinţa înzestrării cu avioane multirol a ajuns arhi cunoscută şi comică.

sursa: Biroul de Presă al MApN

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.