Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Întâlnire între premierul Victor Ponta şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen

 

Victor Ponta in intalnire cu Anders Fogh Rasmussen, Bruxelles, 10 mai 2012, foto NATO.int

Prezent la Bruxelles, premierul Victor Ponta, a declarat că România îşi va respecta integral obligaţiile asumate anterior ca membru NATO, inclusiv în cazul operaţiunilor din Afganistan, iar eventuale modificări ale politicii externe în acest domeniu vor fi aplicate numai în acord cu partenerii din Alianţa Nord-Atlantică.

“O modificarea a politicii nu va fi aplicată unilateral de către România, ci în acord cu partenerii noştri. Suntem hotărâri să ne îndeplinim integral obligaţiile de stat membru NATO, inclusiv în Afganistan”, a spus Ponta, la finalul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Ponta a afirmat că România este angajată deplin faţă de strategiile Alianţei Nord-Atlantice şi a dat asigurări că ţara noastră este un membru ‘serios, de încredere şi predictibil’ al NATO.

Acesta a dat asigurări că toate angajamentele României fata de NATO trebuie respectate şi declarate foarte clar la Summitul de la Chicago din 20-21 iunie.

Referitor la procesul de tranziţie din Afganistan, în contextul în care mai multe state aliate şi-au anunţat intenţiile sau chiar deciziile de reducere sau reconfigurare a prezenţei cu trupe în teren, oficialul român a spus că astfel de decizii sunt luate potrivit cerinţelor constituţionale de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), dar a dat asigurări că ”noul guvern împărtăşeşte opiniile preşedintelui şi guvernelor precedente potrivit cărora România trebuie să-şi îndeplinească total angajamentele din Afganistan”.

La rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat angajamentul României ca membru al Alianţei, subliniind că ţara noastră ştie că “securitatea este nepreţuită”. El a dat ca exemplu participarea României în misiunile din Afganistan şi Kosov ;i a apreciat efortul nostru ]n contextul dificult[‘ilor economice.

Premierul se află la Bruxelles, pentru o vizită de o zi în care a avut întâlniri cu Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regională, cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, cu Hannes Swoboda, preşedintele Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, şi cu Sergei Stanishev, preşedintele Partidului Socialist European.

El a avut programată şi o întrevedere şi cu secretarul general NATO. Victor Ponta a fost însoţit de ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu şi europarlamentarul Ion Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării.

Secretarul general şi prim-ministrul român au discutat despre priorităţile pentru Summit-ul de la Chicago, care se va concentra asupra misiunii din Afganistan, capabilităţilor Alianţei şi parteneriatelor.

Dl. Fogh Rasmussen a declarat că şefii de stat şi de guver ai ţărilor membre NATO vor stabili la Summit-ul de la Chicago modul în care naţiunile aliate vor finaliza tranziţia în Afganistan până la sfârşitul anului 2014. Ei vor decide, de asemenea, modul în care Alianţa continuă să sprijine forţele de securitate afgane după 2014.

Secretarul General a salutat sprijinul România acordat Alianţei pentru promovarea noului concept smart defence, în special prin participarea sa la proiectele de înzestrare în comun cu avioane de transport de tipul C-17, a proiectului de dezvoltare a avioanelor fără pilot pentru de supraveghere şi a programului de apărare anti-rachetă.Potrivit lui Rasmussen este de aşteptat ca noul concept Smart Defence să devină “un nou punct albastru” pentru menţinerea şi dezvoltarea noilor capabilităţi în următoarea decadă.

“Chicago va arăta că suntem capabili să ne învăţăm lecţiile din operaţii şi angajamente şi a ne ţine strâns legaţi pentru un scop comun şi pentru viitor, a spus secretarul general. “Atunci când bugetele de apărare sunt sub presiune, NATO poate ajuta aliaţii oferind o mai mare securitate cu resurse mai puţine, prin o nouă abordare: Smart Defence”.

Summit-ul de la Chicago va demonstra, de asemenea, hotărârea NATO de a lărgii şi a aprofunda relaţiile sale cu partenerii. Secretarul general a remarcat rolul important pe România în dezvoltarea de legături mai strânse în Balcanii de Vest. “Domnule Prim-ministru, aş dori să vă mulţumesc pentru rolul pe care România îl joacă în construirea unor relaţii solide cu partenerii noştri”, a spus secretarul general.

Visit to NATO by the Prime Minister of Romania and Romanian Minister of Defence

 

sursa: NATO.int

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Întâlnire între premierul Victor Ponta şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  ROMANIA RAMANE IN AFGANISTAN DUPA PLECAREA AMERICANILOR
  Nestimate domnule Ponta
  Toata lumea se retrage din Afganistan.
  Hollande anunta ca retrage trupele franceze din Afganistan in 2012 …
  …Bulgaria isi reduce drastic trupele din Afganistan
  Australia îşi va retrage majoritatea militarilor săi din Afganistan în 2012, cu un an mai devreme decât calendarul fixat de NATO pentru plecarea forţelor coaliţiei internaţionale……..etc
  SUA se retrage din Afganistan
  10 ani de razboi. Peste 2750 de morti. 447 miliarde dolari cheltuiti. SUA se retrage din Afganistan…..”America, este timpul sa ne concentram atentia pe constructia natiunii, aici, la noi acasa!” a mai spus presedintele SUA.
  SINGURUL CARE RAMANE ESTE SEMIDOMNUL PONTA
  cu ostasii romani……trimisi la o moarte sigura cu bocancii gauriti !

 2. ROBERT HORVATH SUA says:

  PONTA CEL VITEAZ !!!
  10 ani de razboi. Peste 2750 de morti. 447 miliarde dolari cheltuiti. SUA se retrage din Afganistan . Hollande anunţă că retrage trupele franceze din Afganistan în 2012 La fel ….. Bulgaria….Australia
  Noi ramanem singuri….eroici cu bocancii gauriti !