Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Întâlnire Rasmussen – Corlăţean la Bruxelles

Rasmussen si Corlatean la Bruxelles. foto NATO int

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut o întrevedere cu Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmusse,  pe data de 16 octombrie, la Bruxelles.

Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a participat la un dineu de lucru cu înalţi oficiali NATO şi membri ai Consiliului Nord-Atlantic.

“Reconfirmând determinarea României pentru a-şi menţine angajamentele asumate la nivel Aliat, ministrul Titus Corlăţean a trecut în revistă temele principale de pe agenda NATO, fiind evidenţiate priorităţile României pentru reuniunea miniştrilor de externe NATO din 4-5 decembrie 2012″, se arată într-un comunicat MAE.

Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi situaţia tensionată creată în urma acţiunilor agresive ale Siriei împotriva Turciei. Şeful diplomaţiei române a reafirmat sprijinul României faţă de deciziile luate la nivel de Alianţă.

Cu privire la domeniul apărării antirachetă, ministrul Titus Corlăţean a subliniat sprijinul României pentru menţinerea calendarului în vederea declarării capabilităţii operaţionale iniţiale a NATO în domeniul apărării antirachetă. În context, l-a informat pe Secretarul General despre stadiul implementării Acordului între România şi SUA privind apărarea antirachetă, evidenţiind că procesul se derulează conform graficului convenit.

Ministrul român de Externe a exprimat interesul deosebit al României pentru ca Alianţa să acorde, în continuare atenţie zonelor din vecinătatea estică – Balcanii de Vest, regiunea Mării Negre şi Caucazul de Sud, accentuând sprijinul pe care ţara noastră îl acordă politicii NATO, a “uşilor deschise”.

Demnitarul român a evidenţiat importanţa menţinerii şi intensificării cooperării NATO cu statele din Balcanii de Vest, cu Georgia, Ucraina şi R. Moldova.

De asemenea, au fost abordate şi relaţiile NATO-Rusia, ministrul Titus Corlăţean afirmând că România este pentru “o abordare pragmatică, orientată către cooperare practică, cu respectarea în acelaşi timp a principiilor fundamentale care stau la baza relaţiei NATO-Rusia, reafirmate prin Declaraţia Summit-ului de la Lisabona din 2010″.

În privinţa evoluţiilor din Afganistan, ministrul român de externe a reafirmat angajamentul ţării noastre de a respecta calendarul Aliat de retragere, precum şi disponibilitatea de a contribui la securitatea şi dezvoltarea Afganistanului după încheierea în 2014 a mandatului Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).

Ministrul Titus Corlăţean a folosit acest prilej pentru a transmite Secretarului General invitaţia autorităţilor române de a efectua o vizită în ţara noastră în prima parte a anului 2013, pe care oficialul NATO a acceptat-o cu satisfacţie.

Sursa: comunicat MAE

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.