Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Întâlnire Secretar general NATO cu Dmitri Rogozin

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a pledat, în cadrul unei întâlniri cu reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, pentru un dialog “revigorat” cu Moscova, în pofida divergenţelor persistente dintre cele două părţi. Afirmaţiile aparţin purtătorului de cuvânt al Alianţei, Carmen Romero.

Această primă întâlnire între Anders Fogh Rasmussen, care a preluat conducerea Alianţei la 3 august, şi reprezentantul Moscovei, cunoscut pentru declaraţiile sale şocante, s-a desfăşurat la sediul NATO, “într-o atmosferă foarte pozitivă”, potrivit lui Carmen Romero.
“Cei doi au recunoscut că este necesar ca, Consiliul NATO-Rusia să meargă înainte, că acest mecanism trebuie să fie un forum mai mult politic, în care să fie discutate problemele reale de securitate”, a explicat reprezentantul Alianţei.

Carmen Romero a indicat în continuare că în acest sens au fost făcute un număr de propuneri, fără a preciza însă în ce constau acestea.

Săptămâna trecută, imediat după instalarea sa în funcţie, fostul premier danez a precizat că Afganistanul şi relaţiile NATO-Rusia sunt două din principalele priorităţi ale mandatului său de patru ani la conducerea NATO.

Potrivit purtătorului de cuvânt al NATO, Dmitri Rogozin “a pus pe tapet” problema Georgiei, problemă care a generat conflictul de acum un an între Moscova şi Alianţă, aceasta din urmă reproşând Rusiei agresivitatea excesivă în apărarea regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, în august 2008.

Reprezentantul rus a insistat ca problema legată de Georgia să facă parte din subiectele care urmează să fie discutate în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

“Secretarul general a răspuns că aceste diferenţe nu trebuie să constituie un obstacol în calea relaţiilor  Rusia -NATO, cele 2 fiind interesate în a lucra în comun asupra problemelor de securitate, aspect cu care Dmitri Rogozin a fost de acord’, a mai precizat Carmen Romero.

Sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.