Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Spionaj rus de catifea în SUA?

Departamentul american al Justiţiei, a anunţat într-un comunicat că zece persoane au fost arestate în Statele Unite, şi o alta este în continuare urmărită, în cadrul unei ample operaţiuni împotriva unei presupuse reţele de spionaj în beneficiul Rusiei.

Aceştia urmează a fi judecaţi pentru spionaj şi, în cazul a nouă dintre ei, pentru spălare de bani, riscând până la 25 de ani de închisoare, cinci ani pentru majoritatea.

Suspecţii afirmă că sunt americani, canadieni sau peruvieni, aşa cum se arată în două plângeri depuse împotriva lor şi care nu menţionează naţionalitea lor reală.

Documentul de 37 de pagini al FBI nu permite înţelegerea importanţei informaţiilor strânse, în aparenţă timp de aproape 30 de ani.

Operaţiunea de spionaj deconspirată de FBI cuprindea: mesaje codificate, bani remişi în numerar de emisari ruşi în cursul unor sejururi în ţări din America Latină, călătorii dus-întors spre Moscova, via Roma, paşapoarte false, transport şi livrare de laptopuri.

Misiunea care le era încredinţată suspecţilor consta în infiltrarea în cercuri apropiate administraţiei americane.

Cei zece presupuşi spioni au fost arestaţi după o anchetă care a durat peste un deceniu şi care ar fi scos la iveală o reţea de spionaj în stilul celor din timpul Războiului Rece, menită să pătrundă până la cele mai înalte niveluri ale politicii americane.

Presupuşii spioni au primit sute de mii de dolari în numerar de la Moscova pentru a conduce “misiuni sub acoperire, pe termen lung”, folosind identităţi şi acte false, potrivit documentelor folosite în instanţă.

Unii dintre ei formau şi cupluri şi aveau şi copii împreună, notează The Times, care apreciază că acest caz ar putea reprezenta cea mai gravă dispută pe probleme de spionaj între Statele Unite şi Rusia, de la sfârşitul Războiului Rece.

Cine sunt „spionii”

Cinci dintre suspecţi au compărut luni, 28 iunie, la New York în faţa unui judecător federal, care a decis menţinerea lor în detenţie provizorie.

Judecătorul James Cott nu i-a inculpat încă formal pe Cynthia şi Richard Murphy, Juan Lazaro, Vicky Pelaez şi Anna Chapman, dar a refuzat să îi repună în libertate, argumentând că există riscul ca aceştia să încerce să fugă.

“Centrul din Moscova i-a cerut Cynthiei Murphy în 2010 să încerce să obţină un post care să îi permită să contacteze surse din cadrul administraţiei americane (…), dar Murphy se temea că i s-ar putea cere prea multe detalii privind parcursul său profesional”, se arată în plângerea FBI.

Judecătorul a fixat pentru joia următoarea audiere, când vor fi examinate cererile de eliberare sub cauţiune ale celorlalţi suspecţi. O audiere preliminară a fost anunţată pentru data de 27 iulie.

Unul dintre suspecţi este Vicky Pelaez o editorialistă peruană care lucrează la New York de 20 de ani şi care este cunoscută pentru implicarea sa într-un caz de falsă răpire în Peru face parte dintre agenţii acuzaţi de autorităţile americane de colaborare cu serviciile secrete ruse.

Vicky Pelaez, în vârstă de 55 de ani, lucrează pentru cotidianul spaniol La Prensa, pentru care scrie editoriale, adeseori critice la adresa autorităţilor americane. Ea a părăsit Peru după ce şi-a câştigat notorietate la televiziune, la postul Frecuencia Latina, unde era recunoscută pentru stilul său agresiv. În 1985, ea ocupa deja primele pagini ale ziarelor, după ce a fost răpită de o mişcare comunistă, Tupac Amaru Revolutionary Movement (MRTA), ai cărei lideri îi intervievase. Ulterior, postul de televiziune a concediat-o, acuzând-o că a înscenat răpirea în cele mai mici detalii. Jurnalista a imigrat în Statele Unite după acest caz.

Ea a compărut luni în faţa justiţiei din New York şi va rămâne în detenţie cel puţin până la 27 iulie.

O rusoaică din grupul celor zece persoane arestate de FBI şi suspectate de spionaj în favoarea Rusiei deţinea un paşaport britanic fals pentru a călători spre şi dinspre Rusia.

Femeia care a afirmat că se numeşte Tracey Lee Ann Foley şi că este cetăţean american naturalizat călătorea la Moscova pe baza paşaportului falsificat pe care i l-au furnizat serviciile de informaţii ruse. Ea a fost instruită, într-un mesaj electronic codat, să ridice paşaportul din Viena, să îl semneze şi să “înveţe singură să poată reproduce semnătura în caz de nevoie. “În paşaport vei primi o notă cu recomandări. Te rog să distrugi nota după ce o citeşti. Cu bine”, este scris în mesajul trimis de agenţii secreţi ruşi.

Anna Chapman, arestată duminică seară este acuzată că a furnizat informaţii unui oficial rus cu care comunica pe laptop în ultimele luni, în fiecare miercuri, de la o bibliotecă din West Village, pe un site secret.

Tânăra femeie a compărut luni după-amiază în faţa unui tribunal federal din Manhattan, unde judecătorul James Cott a ordonat menţinerea sa în detenţie preventivă. Anna Chapman a fost dusă din nou în arest, cu cătuşe la mâini, alături de alţi patru inculpaţi prezenţi cu ea la Parchet.

Rusoaica s-a stabilit la New York în februarie, venind de la Moscova, după un divorţ, notează New York Post şi un site de informaţii rus, lifenews.ru. Într-un interviu postat pe site-ul Youtube, “Anya” Chapman afirmă că vrea să creeze o reţea de recrutare de tineri profesionişti în cele două oraşe ale lumii unde există cele mai multe talente, Moscova şi New York”. În înregistrarea video, care face parte dintr-o serie intitulată “Educaţie online pentru start-up”, ea povesteşte că a trăit mulţi ani la Londra, lucrând acolo în cadrul unei societăţi de investiţii. La Moscova, ea a creat un site de căutări de proprietăţi imobiliare. La New York, ea a demarat o afacere, “Time Venture”, specializată în “tehnologie, internet, media şi petrecere a timpului liber”. “Elaborez strategii de dezvoltare internaţională a întreprinderilor nou-înfiinţate”, precizează ea. La proces, valoarea societăţii sale a fost estimată “la aproximativ două milioane de dolari”.

Avocatul Robert Baum a încercat să-l convingă pe judecător de nevinovăţia tinerei. “Spuneţi că această reţea este supravegheată de mai multe decenii, dar clienta mea nu a pus niciodată piciorul în Statele Unite înainte de 2005 şi nu locuieşte aici decât de câteva luni, cu o viză care i-a fost ridicată sâmbăta trecută”, a subliniat el. “Singurele persoane pe care le suna de la telefonul mobil sunt părinţii şi când i s-a trimis un paşaport fals ea a mers imediat cu el la poliţie şi atunci a fost arestată”, a afirmat avocatul.

Judecătorul a apreciat că, după citirea plângerii FBI, “era puţin probabil ca ea să fie nevinovată în totalitate” şi a refuzat cererea apărării.

Marţi, o sursă din cadrul poliţiei cipriote a anunţat arestarea unui al 11-lea suspect la aeroportul Larnaca, un canadian prezentat drept Christopher Robert Metsos, în vârstă de 54 de ani. El a fost repus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 26.500 de euro, în aşteptarea extrădării sale.

Relaţiile SUA – Rusia după incident

Moscova şi Washingtonul au calmat marţi situaţia, subliniind că actualul scandal de spionaj nu va afecta relaţiile dintre cele două ţări, care au fost “resetate” în urmă cu un an şi jumătate.

Rusia a recunoscut prezenţa unor cetăţeni ruşi printre cei zece presupuşi spioni arestaţi duminică seară în Statele Unite, dar a negat faptul că ei ar fi acţionat împotriva intereselor americane, într-un comunicat publicat la Moscova de Ministerul Afacerilor Externe.

“Ei nu au comis nici un act îndreptat împotriva intereselor Statelor Unite”, se precizează în document.

La rândul său, prim-ministrul rus Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că acest caz nu va prejudicia relaţiile dintre cele două ţări.

“Sperăm că (acest scandal) nu va afecta toate lucrurile pozitive acumulate în ultimul timp şi sperăm că persoanele care ţin la relaţiile bune înţeleg acest lucru”, a spus fostul preşedinte american Bill Clinton, aflat în vizită în Rusia, potrivit televiziunii din această ţară.

La Washington, Casa Albă a precizat că scandalul nu va avea consecinţe asupra îmbunătăţirii relaţiilor cu Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Robert Gibbs, a recunoscut că Barack Obama era la curent cu acest caz atunci când l-a primit, cu deosebite dovezi de prietenie, pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, săptămâna trecută.

Scandalul a fost chiar calificat drept un “vestigiu” al trecutului de către un înalt oficial din Departamentul de Stat.

Episodul trebuie văzut “în contextul” unei îmbunătăţiri a relaţiilor, dorită de preşedintele american, a explicat Phil Gordon, subsecretar de Stat pentru Europa.

“Avem sentimentul că am făcut progrese importante de când lucrăm la această relaţie diferită cu Rusia”, în pofida “dezacordurilor”, a continuat el.

“Ne-am dori să ajungem în punctul în care încrederea şi cooperarea între Statele Unite şi Rusia să se consolideze atât de mult, încât nimeni să nu recurgă la servicii de informaţii pentru a descoperi lucruri pe care nu le putem afla altfel. Se pare că nu am ajuns încă acolo”, a mai comentat diplomatul.

sursa: The New York Times, CNN, Reuters

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.