Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Intelligence-ul american a primit două lovituri în Orientul Mijlociu

Intelligence-ul american a suferit un mare eşec în Orientul Mijlociu. Aceasta, după ce câteva zeci de informatori care lucrau pentru CIA în Iran şi Liban – inclusiv dintre cei infiltraţi în Hezbollah – au fost prinşi. 2 reţele importante din ţările respective au fost destructurate.

“Spionajul este o afacere riscantă”, a declarat pentru ABC News Robert Baer, fost ofiţer CIA  care a activat în Beirut în anii 80. Acesta a confirmat pierderea surselor pe care le aveau americanii în Iran şi Liban.
Întrebat ce crede despre soarta celor prinşi, a spus că “dacă respectivii erau spioni adevăraţi, cu siguranţă vor fi ucişi”.
Ulterior, surse din CIA au declarat că descoperirea celor două reţele înseamnă un regres pentru serviciile de informaţii americane, în special în ceea ce priveşte furnizarea de date despre programul nuclear iranian şi despre intenţiile iranienilor în direcţia producerii bombei nucleare.
Căderea reţelei de la Beirut a fost posibilă datorită a 2 agenţi dubli care lucrau şi pentru Hezbollah. Iniţial, cei doi au lucrat pentru CIA. Mergeau la întâlniri cu agenţi americani în aceeaşi pizzerie, Pizza Hut Beirut. În convorbirile telefonice foloseau cuvântul “pizza” pentru a indica localul unde urmau să aibă loc întâlnirile. După mai multe întâlniri, cei doi au dezvăluit Hezbollahului şi persoanele lor de contact.

Descoperirea celor două reţele a fost anunţată încă din vară, cu ocazia unor declaraţii televizate făcute de ministrul iranian pentru informaţii, Heidar Moslehi, şi de liderul Hezbollah Sayyed Hasan Nasrallah.
La vremea respectivă, oficialii americani au respins aceste informaţii.
ABC News a aflat acum de la unii oficiali americani că, de fapt, tot ceea ce s-a spus atunci despre capturarea spionilor CIA “era în mare parte adevărat”.

Sursa: ABC News

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Intelligence-ul american a primit două lovituri în Orientul Mijlociu”

 1. SKY SPY says:

  Incredibila lipsa de profesionalism si/sau naivitate a agentilor CIA, CARE SE PARE ca ne confirma un bank de pe vremea lui….”Ceasca”:
  Dupa scurt timp de la infiltrarea in URSS, cel mai bun spion CIA este arestat de KGB pe undeva in Siberia, adus rapid la Moscovasi interogat, prilej cu care i se permite sa puna si el cateva intrebari:
  – Cum dracu’ de m-ati descoperit ? Ca doar vorbesc limba rusa mai bine ca Tolstoi !
  – Aveti dreptate, domnu’ spion american, dar,,,
  – Am fumat numai tzigari “Kazbek”, uitand de gustul “Kent-ului”….
  – Aveti dreptate, domnu’ spion american, dar,,,
  – Am baut numai votca “Krepkaia”, uitand de “Johny Walker”…. Cum dracu de m-ati prins???
  – Pai….domnu spion american,…. pe la noi prin Siberia NU PREA TRAIESC NEGRI !!!

  Poate ca cei din Iran si Liban i-au descoperit pentru ca ca nici arabii si nici persanii nu prea au…parul blond si ochi albastri !!!