Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Intrarea în NATO, condiţionată cumva de afacerea de la Roşia Montană?

Fără intenţia de a face promo vreunei emisiuni TV, se poate afirma că, emisiunea “Jocuri de putere”, de la Realitatea, care l-a avut drept invitat pe Gheorghe Oancea, fost procuror militar ce a instrumentat dosarul de la Roşia Montană, a fost una foarte interesantă.
Astfel, pentru cei care nu au urmărit emisiunea respectivă, vom încerca să sintetizăm ceea ce s-a discutat în cadrul “Jocurilor de putere”.

Gheorghe Oancea, invitatul emisiunii, a povestit că, “în 2003, şefa ANRM ar fi primit o notă de la premierul român de la acea vreme pe care era o rezoluţie care spunea că, închiderea afacerii Roşia Montană constituie un impediment pentru intrarea României în NATO”. Adrian Năstase era premier atunci.

Gheorghe Oancea a aflat despre neregulile afacerii RMGC în timp ce ancheta cazul unui ofiţer MAPN care ar fi vândut către Gabriel Resources nişte documente clasificate privind mina de la Roşia Montană.

“Găsesc că această afacere e o escrocherie care mie mi se pare că s-a împiedicat undeva şi nu pot să agreez să accept că se poate acoperi aşa ceva. Dosarul a fost identificat, are nr. 11/P/2003, priveşte pe maiorul MApN Tănase Nicolae, şi care a fost la mine în cercetare pentru infracţiuni la siguranţa naţională. Sesizarea mi-a fost făcută de SRI. Am văzut un fragment din expunerea domnului Maior la Comisia pentru SRI şi am văzut că Serviciul a dat vreo 500 de rapoarte, informări şi că n-a sesizat niciodată Parchetul… Respectivul era maior în cazul Direcţiei Topografice a MAPN şi vânduse materiale dobândite prin activitatea sa profesională la Roşia Montană, companiei private, Gabriel Resources. Am început cercetările, era în 2003. Am văzut documente, actele care au constituit începutul afacerii, o parte din dezvoltarea afacerii, parte substanţială, fără încheierea afacerii”, spune Gheorghe Oancea.

“Acest dosar s-a format ca urmare a sesizării SRI. Tot eu, la vremea aceea, am avut nevoie de nişte date esenţiale, respectiv stabilirea locaţiilor de unde s-au recoltat cca 80 de tone de minereu, reprezentând 8 containere care au fost expediate în Australia, pentru examinarea conţinutului de metale preţioase a solului. Toată afacerea a început cu un protocol de cooperare încheiat între Gabriel Resources şi Regia Cuprului şi Aurului Deva, care avea ca obiect o asociere între partenerul străin şi această regie şi care avea ca obiect reexploatarea haldelor de steril prin mijloace tehnologice de ultimă generaţie”, a explicat Oancea.

Fostului procuror militar i s-au părut suspecte mai multe lucruri. În primul rînd, i s-a părut suspect faptul că perimetrul minei s-a mărit de patru ori.”Ştiam că încă de pe vremea Mariei Teresa această mină, până la momentul în discuţie avea perimetrul de 12 km2, a spus el. Ulterior, perimetrul minei a crescut de patru ori, la 43,2 km2.

Apoi, lui Oancea i s-a părut suspect faptul că minereul era trimis în Australia.”Unii care reexploateaza haldere de steril nu au nevoie sa trimită 80 de tone de minereu pentru analize de specialitate”, a afirmat el. “Am sunat pe adjunctul directorului SRI, Vasile Iancu, şi am cerut să-mi trimită doi ofiţeri. Le-am cerut să identifice locaţiile de unde s-au recoltat probele. S-au întors şi au spus că nu au reuşit. Mi s-a părut extrem de suspect”, a mai spus Oancea.

Nu în ultimul rând, i s-a părut suspect faptul că cei de la Roşia Montană au sponsorizat “o conferinţă a comunităţii de informaţii care a avut loc în România în 2001 sau 2002″.

“Nu mai ştiam ce să cred. În 2001 sau 2002 în România a avut loc o conferinţă a comunităţii de informaţii, în timp ce  eu făceam ancheta – ăştia de la Roşia Montană au sponsorizat conferinţa comunităţii de informaţii. Aveam aproape certitudinea că cineva umbla cu un rucsac de bani şi da în toate direcţiile “, a spus Oancea.

Cazul instrumentat de Oancea a fost închis după ce MAPN a declasificat documentele vândute de ofiţerul urmărit. Prin urmare, procurorul a înaintat întreg dosarul, care i se părea dubios, către PNA.

“Am dat soluţie în dosarul ofiţerului şi trebuia să trimit restul dosarului la PNA, deoarece mi s-a părut o cauză complexă şi importantă. Am zis să informez procurorul general – era Tănasă Joiţa – mi-a zis faceţi-mi si mie o notă să informez cu situaţia de fapt constatată de dumneavoastră, iar dosarul să-l tineţi la dvs până vă spun eu. Am stat cu dosarul în fişet, şi i-am dat dumnealui nota aceea”, a mai Oancea.

Sursa: REALITATEA.NET

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Intrarea în NATO, condiţionată cumva de afacerea de la Roşia Montană?”

 1. Gabi Mirea says:

  In NATO ca sa ce ?.Ce mai au romanii in proprietate si de aparat..?Mai salbatici cu romanii la praduiala resurselor naturale nici rusii nu au fost. Macar rusii au furat dar nu ne-au distrus industria ca sa devenim piata de desfacere colonial pentru codex alimentarius cum au facut perciunatii stapanii actuali ai coloniei si nu ne dadeau avioane ruginite de 40 de ani vechime la pret de avioane noi .La muzee din vest gasesti avioane mai performate vezi mig 29..Pana si Somalia a renuntat la F-16 block 25 ca ruginele astea reparate pe care le primim in 1917 toamna pe comisioane imense de la Baroso pentru salvarea chiorului blestemat ..Iar o spunem …A inceput de ieri sa cada/ cate-un mig /acum a stat/ norii sau mai razbunat /f-16 sa rasturnat /pe un tractor si un kakat.

 2. anonim says:

  Dragilor romanasi, invatati sa ganditi cu capetele voastre. De 23 de ani Romania este jefuita salbatic. Nimeni nu putea obliga statul roman sa dea pe nimic bogatiile tarii. Ca o fi fost facute niste recomandari, astea intra in zona uzuala dar nimeni nu te putea obliga sa tradezi statul pe care ai jurat sa-l aperi.

 3. Balcifer says:

  ..pentru UE ..petrolul ! Pentru Nato..aurul + avioane la mana a14A..pare tot mai credibil !
  Ca de pregatiti, nu eram nici pentru una ..nici pentru alta!!

 4. szilard says:

  Oameni buni, aurul trebuie scos cumva.
  Singur el(aurul) nu poate veni in banci sau ca verighete etc… , eu cred ca afacerea e pregatita pentru altcineva in colaborare cu un cirmas conducator.
  In America, ce freenezie a creat ”cautatorii de aur”, unde mii de oameni plecau cu sperante sigure ca vor trai mai bine.
  Insusi Bin Laden avea o exploatare de diamante, adica un caca cirmaci conducator.ro (in parteneriat cu altii) nu poate sa aiba exploatare de aur ?

 5. gheo says:

  Priviti “claca de votanti” si nu va mirati de ce … am ajuns asa si aici, sunt gata ca si in urma cu 23, 24 … etc de ani sa raspunda “partidului (lor) cu aceiasi “nestiinta si prostie”, in contra a 1000 de oameni care vor spune “NU” acestor impostori corupti” care au pus mana pe fraiele Romaniei, vor avea intotdeuna la indemana “10 000″ de … “contra-si” !!!, pacat …, priviti la “altii … din occident” care nu au resursele noastre dar … “stiu ce sa faca si cum sa faca bani din resursele altora … “ale noastre de exemplu” si atunci … degeaba, “bogata tara … prosti locuitori !”.

 6. anonim says:

  Din pacate ai perfecta dreptate.Vorba alora din avion-frumoasa si bogata tara, pacat ca este locuita. Atata prostie mai rar. Pacat de cei care mai si gandesc si muncesc de le sar capacele, din fericire tara mama mai are si din acestia dar repet, pacat de ei ca sunt obligati sa suporte atatia prosti.

 7. Balcifer says:

  …SUNTETI IN EROARE…NU SUNT PROSTI …SUNT INTERESATI PERSONAL ..!!!

 8. anonim says:

  Ma refeream la votantii fideli pe mici si bere nu la profitorii de toate soiurile: cocalari, interlopi, infractori etc

 9. anonim says:

  Numai cei cu creierele spalate de antene pot crede enormitatile gen: vanzarea pe nimic a bogatiilor tarii = pretul pt intrarea in nato, vanzarea pe nimic a petromului si sidexului si altor uzine gigantice= pretul intrarii in ue. Trebuie sa fii ori prost facut gramada , ori tembel, ori suma celor 2 ca sa crezi astfel de imbecilitati. Dar de la fidelii ascultatori ai antenelor trebuie sa te astepti la asa ceva.

 10. gheo says:

  Daca am fost vreo-data “simpatizatii” occidentului, mai bine nu am “fi fost niciodata”, am fost intro oarecare masura “sprijiniti de ei” doar pentru a fi o “sula in spatele sovieticilor”, dupa … “am platit cu varf si indesat … tot” chiar si ceea ce nu am primit, sau comportat si se comporta cu noi ca si … “rusii”, “oamenii … sunt egali cu ZERO, resursele si bogatiile lor insa … le vor avea daca nu cumva, deja le si au iar noi, ca prostii visam la “cai verzi pe pereti – precum am avea o tara bogata” … ce si cata prostie in visele noastre … “am avut … ” !!!.