Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Întreg spaţiul ex-comunist “populat” de foşti securişti

Se pare că întreg spaţiul ex-comunist are o moştenire substanţială de “foşti” securişti, prezenţi la structurile de vârf, din aproape toate domeniile. În acest context, o comisie specială, care cercetează arhivele fostului regim comunist din Bulgaria, a anunţat că alţi 12 angajaţi ai Serviciului de Securitate Naţională (NSO) au fost colaboratori sau agenţi ai fostei Securităţi a Statului, potrivit Novinite.

Printre cei deconspiraţi se află seful NSO, Dimitar Dimitrov, care a fost ofiţer de informaţii în 1987, în cadrul departamentului “moştenit” de actuala instituţie (NSO) pe care o conduce din 2007. Între 2004 si 2007, Dimitrov a fost director adjunct al NSO.

Novinite aminteşte că în aprilie 2010, Comisia specială a anunţat că “din cei 134 de angajaţi cu funcţii importante din NSO, 73 au făcut parte din fosta Securitate a Statului”. Printre aceştia s-a aflat inclusiv directorul NSO din perioada 1992-2004, generalul Vladimir Vladimirov.

Într-un alt comunicat de presă, Comisia a prezentat numele a 27 de ziarişti din media locală, despre care afirmă că au avut legaturi cu serviciile secrete bulgare. Din 76 de ziare verificate în întreaga ţară, 19 ziarişti sunt foşti agenţi ai Securităţii.

Potrivit informatiilor, aceasta este prima etapă din procesul de verificare a presei regionale.

Peste 70 de instituţii media trebuie să ofere informaţii despre proprietari, directori, editori, analişti politici sau şefi de departamente.

Sursa: Novinite

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Întreg spaţiul ex-comunist “populat” de foşti securişti”

 1. Gogu says:

  Care este, oare, noutatea, stirea, informatia de larg interes in aceasta scriitura? Sau v-a ramas in reflex ca, din cind in cind, sa reincalziti o ciorba de mult acrita….Oricum, trebuie retinut, ca ”securistii” rezista la virf si conduc, inclusiv la bulgari, pentru ca sint buni ! Si dupa ei vor fi copiii lor, apoi nepotii lor s.a.m.d. …. De ce ? Pentru ca au fost selectionati cum, niciodata, nu vor mai fi selectionati oameni pentru aparatul de stat ! Deci secretul e…genetic ! Pa !

 2. Pedelicius says:

  @Gogu: desi in general, s-ar putea sa aveti dreptate cu secretul ala geneticu’, plozii de securisti si selectia acestora, va dau io un contraexemplu, maretz: EBA.

 3. karadeniz says:

  @ Pedilicius
  Cred că e vorba de securiştii formaţi şi şcoliţi în acest sens.
  Turnătorii şi informatorii nu intră în această categorie. Din ce mi-au povestit unii securişti după 1990, foarte mulţi informatori nu erau racolaţi ci se ofereau singuri să ofere informaţii.

 4. micutzul says:

  Ce ma bucur. Inseamna ca sunt cateva neveste de securisti care vor transmite si gena mea. Poate o sa am si eu peste cativa ani o gena in parlament, sau la Cotroceni. Hai ca/mi place . Am avut succesuri….

 5. Jaguarul says:

  Extraordinar! Nu mi-am inchipuit. Chiar asa ?