Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Învăţământul militar superior nu se află în topul învăţământului superior românesc

Universitatea Nationala de Aparare - poate prea multe transformari pentru asi pastra prestigiul

Recent Asociatia Universităţilor Europene, a întocmit topul universităţilor din România. Surprinzătoare este neincluderea Universităţii Naţionale de Apărare, instituţie înfiinţată în 1889, în topul celor mai bune universităţi din România.

Aceasta a fost inclusă, alături de celelalte instituţii militare de învăţământ superior în categoria Universităţilor de Educaţie şi Cercetare Ştiinţifică (categoria a II-a).

Doar studenţii militari fomaţi de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” sunt integraţi într-o universitate de top din România. Cei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş sunt şi ei în cadrul unei universităţi de categoria a II-a.

Lista universităţilor cu profil de securitate şi militar incluse în categoria a II-a, Universităţi de Educaţie şi Cercetare Ştiinţifică:

-Academia Tehnica Militara din Bucuresti
-Academia Fortelor Aeriene “Henri Coanda” din Brasov
-Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti
-Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” din Bucuresti
-Academia Navala “Mircea Cel Batran” din Constanta
-Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul” din Bucuresti
-Academia Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” din Sibiu
-Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures

Probabil cauza cea mai evidentă a neincluderii UNAp, instituţie de prestigiu în învăţământul universitar românesc, în topul universităţilor de elită din România este datorată neputinţei manageriale şi administrative a celor care conduc învăţământul militar care au preferat fărâmiţarea unităţilor de învăţământ militar (5 universităţi numai la MApN ?!) în dauna unei construcţii universitare puternice şi eficiente.

Consecinţa: universităţile de categoria a II-a au primit un număr de locuri aproximativ egal la master faţă de anul trecut şi un număr de locuri la doctorat diminuat, iar locurile la doctorat au fost atribuite doar programelor care au fost ierarhizate ca fiind performante.

Raul Dăncuţă, InfoMondo Militar

Etichete: , , , , , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Învăţământul militar superior nu se află în topul învăţământului superior românesc”

 1. R. says:

  si … , fiecare “sefulet” si-a tras academie, universitate, si …, mare lucru, academia fortelor …, academia fortelor …, o unitate distinca ar fi aparut altfel in fata, asa …, ca la romani la nimeni si la nimeni … ca la romani, cum e la romani ?, tot si toate sunt dezbinate, ce importanta ar mai avea un invatamant militar unit intrun organism puternic, da …, uitam ca in romania nimic nu trebuie sa mai fie puternic pentruca, ar pune in pericol … altele, altceva si … pe unii care vor sa fie iei cei mai puternici, asta e, ce a mai ramas gafaie ca o locomotiva cu aburi la … deal, o zi buna.

 2. calugarul vasile says:

  In unele U.M. sunt o gramada de doctori, adevrate spitale. To’i sunt facuti la apaelul bocancilor cu teme precum frecatul la picior de lemn sub clar de luna si iau in plus 20% la salariu.

 3. Marlon Juvet says:

  Oare scandalul cu “fabrica de doctorate” o fi contat în toată chestia asta? Scandal de care, apropo, nu am mai auzit nimic, ca şi despre faza cu arestarea lui Chiriţă şi a găştii de şpăgari din jurul lui. Chestii care par să confirme supoziţia unor colegi, cum că e vorba mai puţin de nişte pusee de sete de dreptate şi mai mult de o redistribuţie a puterii şi resurselor între găşti.

 4. aladin says:

  Este posibil ca la mijloc sa fie o eroare de interpretare a textului.
  Asa cum de regula se intampla in media romaneasca. O stire este tradusa partial eronat, cel care o da mai departe nu este documentat, media de stiri o preia la repezeala si o diseca in favoarea sau defavoarea cuiva sau ceva.
  Dintr-un reportaj pe Money Channel, in aceste zile, un invitat pe nume Vlaston, mea culpa ca nu stiu ce hram poarta dar acesta parea foarte avizat, echilibrat si informat, a rezultat ca aceasta categorisire nu are la baza o ierarhizare doar a valorii intrinseci a respectivei universitati ci si amplitudinea ei in invatamantul universitar si cercetarea stiintifica. Astfel, universitatile care apartin sistemului national de aparare sunt trecute la o categorie nu inferioara ci cu domeniu mai restrans in ceea ce priveste contributia la educatie si stiinta pentru simplul motiv ca se refera la un domeniu restrans sau ingust. De aici si numarul redus de locuri pentru doctorate si masterate.
  Sa nu uitam ca societatea evolueaza datorita domeniilor politehnice si conexe, iar securitatea nationala, medicala, alimentara si altele sunt doar adjuvante ale civilizatiei si suport pentru aceasta. Cum ar fi sa punem pe acelasi plan Politehnica cu showbiz sau cu ingineriile financiare?

  Cat despre doctoratele din domeniul militar aici este o alta poveste dupa parerea mea. Alte armate nu pun pret pe acestea decat daca apartin celor care sunt dirijati prin politica de personal catre cariera de invatamint militar. Sau poate fi o optiune personala pentru mai tarziu si in afara sistemului.
  Acum doctoratul este o falsa treapta superioara de evaluare a militarului, o cale de a avea o solda mai mare si o cale de imbogatire a militarilor care nu au avut o viata intreaga o responsabilitate mai mare decat catalogul si verificarea lucrarilor scrise.
  Grade si diplome din plin, cat despre capacitatea combativa a armatei ce sa mai vorbim. Nu va trece mult timp pana se va reforma si invatamintul militar. Academiile de forte voe avea promotii functie de necestitatile armatei si nu de acoperirea catedrelor, un procent de militari va proveni pe filiera indirecta iar la gradele mari vor accede cei din domeniile operationale si cu adevarata profesionalitate.
  Armata Olandei, cam cat a Romaniei, are o singura pozitie de general la logistica (care cuprinde tot suportul unitatilor).
  Unul dintre cei mai mari strategi si teoreticieni militari, Liddell Hart, a avut doar gradul de capitan in armata britanica.

 5. R. says:

  mda, inseamna ca la unii “firma este serioasa”, nu se dau grade ca recompensa pentru servicii politice, daca la un moment dat ai avut “capacitatea telectuala” sa ajungi pana la gradul de subofiter, asta e, trebuie sa accepti faptul asta, daca ai iesit de la oaste “capitan” tot asta e, nu poti deveni peste noapte din “fruntas neinstruit “MARE GENERAL” si sa mai si porti cu nonsalanta si insultator uniforma si gradul cot la cot cu “intradevar mari generali” ai armatei Romane care au luptat pe fronturile ultimului razboi mondial, deci, tot ca la noi la nimeni si la nimeni ca la noi …

 6. Bodo says:

  Comentariul lui aladin este de bun-simt. N-are rost sa compari Academia Fortelor Terestre cu Universitatea din Bucuresti. Eu cred ca pozitia pe care o ocupa Academiile militare este onoranta. Cat despre UNAP…

 7. Blaster says:

  Şi eu merg pe ideea lansată de Aladin. În plus, aş comenta faptul că nu văd eficienţa academiilor categoriilor de forţe. Studenţilor (cel puţin la Academia Forţelor Terestre) li se dau nişte diplome cu care nu pot face mare lucru în afara sistemului militar iar după patru ani de învăţământ nu ies nici mari manageri, dar nici foarte buni comandanţi de pluton. Asta în ciuda faptului că ARACIS a dat AFT “Grad de încredere ridicat”. Cu siguranţă, învăţământul militar ar trebui reformat şi utilitatea acestor academii analizată foarte bine. Din păcate aşa ceva nu se va întâmpla, pentru că orice reorganizare se face pe cumetrii.

  Cât despre UNAp şi calitatea şcolii sale doctorale… să mă ierte domnul Frunzeti, dar universitatea este fabrică de doctori. Am auzit o butadă pe care am reţinut-o: Ministerul Apărării Naţionale a ajuns să aibă mai mulţi doctori decât Ministerul Sănătăţii. Atât timp cât şeful popilor din armată şi-a dat docoratul în ştiinţe militare şi informaţii… cred că nu mai este prea mult de comentat.

  Academia Tehnică Militară, într-adevăr, este un loc unde s-ar putea face cercetare, dacă cei de acolo ar fi lăsaţi. Încă mai sunt unele domenii în care scot cei mai buni ingineri din România. Din păcate, se aude că va fi înglobată în U.N.Ap. fiindcă universtatea asta este, cred, singura instituţie de învăţământ superior din ţară care organizează învăţământ masteral şi de doctorat, fără a avea însă învăţământ de licenţă.