Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Irak: serie de atacuri teroriste

În cursul primei părţi a zilei de luni 10 mai, au fost executate mai multe atacuri teroriste pe întreg teritoriul irakian.

Potrivit forţelor de securitate irakiene cel puţin 32 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite, luni.

1. Souwayra (60 de kilometri sud de Bagdad): 2 atacuri succesive cu bombă care au vizat forţele de securitate şi o moschee şiită. O bombă a explodat în apropierea unei moschei. Trecătorii au intervenit pentru a salva primele victime în momentul în care o maşină-capcană a explodat în zonă. 11 persoane au fost ucise şi 70 rănite în acest dublu atentat cu bombă.

2. Bagdad, şi alte localităţi la vest şi nord de capitala irakiană: au fost executate circa 15 de atacuri cu armă automată şi cu bombă, care au vizat în principal puncte de control ale armatei şi poliţiei, au provocat moartea a nouă persoane şi rănirea altor 24, majoritatea membri ai forţelor de securitate. Atacurile au început la ora locală 06.30 (06.30, ora României) şi au durat până la ora 08.00. “Este vorba despre operaţiuni coordonate care fac parte din acţiunile teroriste pe care trebuie să le gestioneze zilnic forţele de securitate”, a explicat purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din Bagdad, Qassem Atta.

3. Tarmiya (situat la 45 de kilometri nord de Bagdad): atac asupra colanei oficiale a primarului. Au fost ucişi un civil şi trei gărzi de corp ale primarului oraşului, Mohammed Jassem al Mashhadani. Primarul a fost rănit în atac alături de alte 15 persoane.

4. Fallujah (100 km vest de Bagdad):  atacuri asupra împotriva locuinţelor care aparţin membrilor forţelor de securitate. 4 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise în atentate.

5. Iskandariya (50 de kilometri sud de Bagdad): două persoane au murit din cauza exploziei unei bombe într-un aprozar;

6. Mosul (350 de kilometri nord de Bagdad): doi membri ai miliţiei kurde peshmerga au fost ucişi într-un atentat cu maşină-capcană.

7. Balad (100 km n Bagdad): doi pelerini iranieni au fost răniţi din cauza exploziei unei bombe la trecerea autobuzului în care se aflau.

Acest val de atentate are loc la trei săptămâni de la moartea a doi principali lideri ai organizaţiei irakiene a reţelei Al Qaeda, Abu Omar al-Bagdadi şi Abu Ayyoub al-Masri, ucişi în operaţiunile comune desfăşurate de forţele irakiene şi cele americane într-un fief sunnit de la nord de Bagdad.

Peste 11.500 de poliţişti şi militari au fost ucişi de la ofensiva din 2003 împotriva Irakului condusă de Statele Unite.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.