Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Irak – SUA au încălcat pactul de securitate

Ca urmare a unei operaţiuni a armatei americane în oraşul irakian Al Kut, în urma căruia au decedat două persoane, relaţiile americano-irakiene s-au tensionat.

Operaţiunea armatei americane, desfăşurată duminică, viza presupuşi activişti şiiţi din oraşul Kut, situat în apropiere de frontiera iraniană. În urma acesteia O femeie şi un poliţist irakian şi-au pierdut viaţa.

Premierul irakian Nuri al-Maliki a condamnat duminică raidul, pe care l-a calificat ca fiind o abatere de la pactul de securitate semnat în noiembrie între Bagdad şi Washington, ce stipulează că, începând din ianuarie, toate operaţiunile militare trebuie “întreprinse în deplină coordonare cu autorităţile irakiene”. De asemenea, el a solicitat ca forţa multinaţională să-i aducă în faţa justiţiei pe autorii operaţiunii.

Armata americană s-a declarat luni “întristată profund” de deznodământul sângeros al uneia dintre operaţiunile sale, organizate duminică în sudul Irakului, în cursul căreia au murit două persoane, şi despre organizarea căreia Bagdadul susţine că nu a fost informat.

Un purtător de cuvânt al armatei a afirmat că protagoniştii acestui raid sunt “întristaţi profund de deznodământul operaţiunii” şi îşi exprimă “condoleanţele în urma acestei tragedii teribile”.

Potrivit AFP, este pentru prima dată de la semnarea acestui acord când premierul Maliki anunţă public o abatere de la textul acordului, care prevede, printre altele, retragerea forţelor americane din oraşele irakiene până la sfârşitul lui iunie.

Doi comandanţi irakieni, în post în provincia Al Kut, a cărei capitală este oraşul Al Kut, au fost arestaţi duminică pentru că au autorizat acestă operaţiune fără a informa Ministerul Apărării de la Bagdad, conform armatei irakiene.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Irak – SUA au încălcat pactul de securitate”

  1. DE CE BAL says:

    Din toata stirea merita retinuta arestarea celor doi comandanti. Asta pentru ca indica frica guvernului central fata de posibile sciziuni in randurile armatei irakiene dupa replierea americanilor in cateva baze strategice.
    Totusi…cine i-a indus in eroare pe militarii americani? Si de ce?…