Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranienii antrenează talibanii pentru lupta cu militarii ISAF

Într-un interviu acordat ediţiei electronice a Sunday Times, doi comandanţi talibani explică modalităţile în care sunt instruiţi sute de insurgenţi afgani în Iran pentru a executa atacuri împotriva trupelor NATO (ISAF) din Afganistan.

Cursurile de instruire dureză 3 luni şi se desfăşoară în Iran. Insurgenţii afgani sunt trecuţi graniţa prin oraşul Zahidan, în sud-estul Iranului, şi sunt transportaţi în taberele de antrenament din deşert dispuse cel mai probabil la o oră de mers cu maşina de frontieră.

Cursanţii afgani sunt plătiţi pentru participarea la cursuri de către iranieni.

Structura cursului:

Luna 1: instrucţie zilnică privint tehnicile şi tacticile de atac asupra convoaielor ISAF şi părăsirea zonei de atac înaintea ripostei trupelor ISAF.

Luna 2: tehnici şi tactici de amplasare de dispozitive explozive improvizate în aşa fel încât cei care vin să salveze soldaţii răniţi într-o explozie să fie prinşi în explozii ulterioare.

Luna 3: atacul bazelor şi a punctelor de control.

Unul dintre comandanţii talibani intervievaţi a declarat că “relocarea” bazelor de pregătire este determinată de ofensiva militară din Pakistan care ar fi putut încuraja liderii talibani să caute mai mult sprijin în Iran. “Armata pune presiune pe talibanii din Pakistan. Cu siguranţă este greu să ajungi în locuri altătadă foarte accesibile. Cred că mulţi dintre combatanţii mei vor merge în acest an în Iran să se antreneze”, a declarat unul dintre comandanţi.

Implicarea iraniană în instruirea dar şi dotarea grupurilor insurgente este o constantă, Iranul implicându-se activ şi în instruirea miliţiilor shiite irakiene.

Sursa: timesonline

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Iranienii antrenează talibanii pentru lupta cu militarii ISAF”

 1. Iranul nu se va mai implica activ, urmand a deveni pasiv.

 2. Marlon Juvet says:

  Asta e tot din filmul de serie Be cu Băsescu declarând la Tokio că vom face şi vom drege. Adică bălării de doi bani. Presiuni şi iar presiuni puse pe regimul de la Teheran. Arătaţi-mi un cemandant rebel care să declare aşa ceva, că vrea muşchiu lui. Să fim serioşi.

 3. Dumitriu says:

  In anii ’70 cand americanii si pakistanezii cu banii sauditilor (si numai) instruiau si inarmau talibanii era ceva OK pentru “o cauza buna”, acum cand roata istoriei sa intors si amicii de ieri sunt dusmanii de astazi, ce fac iranienii este “de neacceptat si o crima! Asa se scrie istoria, Iranul este in centrul unei campanii de demonizare si descreditare precursoare a unei viitoare intervenii americane.

 4. altfel says:

  Acest “interviu” in care talibanii marturisesc totul, de buna voie si nesiliti de nimeni, in fata celor care vor sa-i casapeasca este, de fapt, scris in biroul “baietilor” care nu mai stiu sa explice cum de nu reusesc ei sa-i invinga pe talibani, chiar de catre acei baieti. E de mirare ca talibanii nu le-au dat si hartile cu traseele pe unde urmeaza sa organizeze ambuscade. Ca asa ar fi fost normal, nu?
  Legionarule, astept cu interes sa dezvolti notiunea “vedeta”. Ti-am oferit o noua ocazie aici.

 5. Pentru Altfel,

  Stiti care este diferenta dintre noi doi, Excelenta? Eu nu va subestimez.
  Cat priveste pe afgani, pentru informarea dvs., prin intermediul HUMINT, nu o singura data trupele noastre au fost prevenite ce sosele sa evite si intre ce ore.

  O zi fara incrancenari,

 6. altfel says:

  Multumesc, “legionarule”! Am avut nevoie doar de o confirmare ca sa stiu ca, intr-adevar, tu esti. Cat priveste “diferenta” este la fel de valabila ca si atunci cand cu “detinatorul adevarului”. Sunt sigur ca nu ai uitat. Iar in ceea ce-i priveste pe afgani, nu ma prind deloc care-i legatura intre ce am spus eu si ce spui tu! Chiar deloc!
  Apropo-de ce nu “dai cu capul” pe http://www.altfel.info ? Fii barbat acolo unde trebuie! Daca vrei, iti amenajez un “colt de dat cu capul”. Ne batem pe terenul nostru, de ce sa stricam terenul altora? Ca ceilalti nu intra aici pentru a ne citi noua refularile!

 7. Ma confundati. Ma lasa rece luptele pe care le doriti. Pensie lunga.