Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranienii nu vor să restituie americanilor drona capturată în spaţiul iranian

RQ-170 Sentinel la Kandahar

Iranul a declarat că refuză să restituie Washington-ului  avionul fără pilot de spionaj pe care l-a capturat la începutul lunii decembrie în spaţiul său aerian. Ministrul iranian al Apărării a declarat că “avionul este, de-acum, proprietatea Republicii islamice”.

“Drona lor a încălcat (spaţiul aerian iranian), iar acum, în loc să ne prezinte scuze, americanii ne cer, în mod ofensator, să le restituim avionul”, a declarat ministrul iranian al Apărării, pe un ton indignat.

Preşedintele Barack Obama a anunţat luni că Washingtonul a “solicitat restituirea” avionului fără pilot RQ-170  Sentinel, invizibil şi destinat unor misiuni de supraveghere, pe care Iranul şi l-a însuşit la 4 decembrie, în timp ce se afla la aproximativ 250 de kilometri distanţă de frontieră, în spaţiul aerian iranian.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a precizat ulterior că Washingtonul a transmis Teheranului “o solicitare formală” de restituire a avionului, dar că “ţinând cont de comportamentul Iranului de până în prezent, (SUA) nu se aşteaptă ca acesta să îi dea curs”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ramin Mehmanparast a ironizat solicitarea americană.
“Se pare că Obama a uitat că spaţiul aerian iranian a fost încălcat şi că era vorba despre o misiune de spionaj”, a comentat el, apreciind că preşedintele american ar fi făcut mai bine să “prezinte scuze şi să recunoască această infracţiune”.

Potrivit presei americane, avionul fără pilot venea din Afganistan şi se afla într-o misiune de observare a instalaţiilor nucleare iraniene, efectuată în contul CIA.

Sursa: MEDIAFAX, Irna Agency

8/

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Iranienii nu vor să restituie americanilor drona capturată în spaţiul iranian”

  1. aladin says:

    O cerere ce pare neobisnuita, la prima vedere. Probabil americanii vor sa verifice, prin atitudinea iranienilor la cererea americana, daca ce se vede in foto emisa de agentiile iraniene, este intr-adevar drona lor. Mi se pare ciudat ca ceea ce se vede in foto are culoarea alba, ca are forme rotunjite, ca e intreaga….poate e o facatura. Nu vad cum o drona facuta sa revina la sol prin aterizare, nu prin parasutare, nu are deteriorari majore mai ales ca pierduse contactul cu centrul de conducere in zbor.

  2. Catana says:

    REFUZUL ASTEPTAT AL IRANIENILOR ESTE UN MOTIV IN PLUS PENTRU AMERICANI SA PUNA DE O INVAZIE DE RECUPERARE A DRONELOR…

  3. Fenchea Marius says:

    Soft Kill iti spune ceva legaturi taiate cu drona, aceasta intra in safe mode si aterizeaza ca se crede acasa…………de aici si faptul ca e aproape intreaga.