Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranul a lansat operaţiunile de încărcare a reactorului nuclear de la Bushehr

Iran centrala nucleara de la Bushehr

Într-un comunicat al Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), s-a anunţat că sâmbătă 21 august, au început operaţiunile de încărcare cu combustibil în reactorul primei centrale nucleare iraniene, construită de Rusia la Bushehr.

“Operaţiunea de transferare a combustibilului nuclear către reactor a fost realizată la 21 august, în prezenţa vicepreşedintelui Ali Akbar Salehi, şeful OIEA, şi a lui Serghei Kirienko, şeful Agenţiei nucleare ruse Rosatom care a condus construirea centralei”, a indicat comunicatul citat de AFP.

Această operaţiune, prima etapă de încărcare a reactorului, face oficial din centrala de la Bushehr o instalaţie nucleară, notează agenţia amintită.

“Astăzi este o zi mare, care marchează lansarea tehnică a centralei de la Bushehr”, a declarat Serghei Kirienko, potrivit agenţiei Fars.

Încărcarea celor 163 de bare de combustibil în reactorul centralei, sub supravegherea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), urmează să dureze aproximativ două săptămâni, fiind programată să se încheie în jurul datei de 5 septembrie.

Vor mai trebui apoi aproximativ două luni pentru ca reactorul să atingă 50% din puterea sa şi ca centrala de 1.000 megawaţi (MW) să poată fi racordată la reţeaua electrică la sfârşitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie, aşa cum a declarat purtătorul de cuvânt al OIEA, Ali Shirzadian.

Acest acces oficial al Iranului la energia atomică intervine în timp ce Republica islamică se află sub sancţiunile a şase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, pentru programul său nuclear suspectat că ascunde obiective militare.

Lansarea centralei de la Bushehr constituie un succes tehnologic şi politic pentru Iran, sublinia înaintea operaţiunii Ali Akbar Salehi.

Acest pas intervine la 35 de ani după începutul lucrărilor, lansate de Germania şi întrerupte ulterior de revoluţia islamică din 1979 şi de războiul împotriva Irakului, apoi reluate de Rusia în 1995.

Pentru ca centrala de la Bushehr să nu intre sub incidenţa embargoului internaţional împotriva oricărui transfer de echipamente şi tehnologii nucleare către Iran, Rusia s-a angajat în faţa ONU să furnizeze combustibilul necesar pentru funcţionarea instalaţiei şi să-l recupereze după utilizare pentru a reduce riscul unor diseminări de plutoniu, substanţă conţinută în deşeuri.

Centrala, ce va rămâne mulţi ani sub controlul comun al tehnicienilor ruşi şi iranieni, “este total protejată de orice risc de proliferare”, a dat asigurări ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Adjunctul său, Serghei Riabkov, a afirmat la rândul său vineri că centrala de la Bushehr va fi utilizată numai în scopuri civile şi că acest lucru,a subliniat el, ‘este garantat 100%’.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.