Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranul a reuşit să producă prima bară de combustibil nuclear

harta facilitatilor nucleare iraniene

Oficialii de la Teheran au anunţat că oamenii de ştiinţă iranieni au reuşit să producă prima bară de combustibil nulcear. Aceştia au motivat că au fost obligaţi să realizeze aceste bare de combustibil nuclear din cauza sancţiunilor internaţionale care le împiedică să achiziţioneze materialul de pe pieţele externe.

Barele de combustibil nuclear conţin uraniu îmbogăţit care constituie materia primă pentru centralele nucleare.

Anunţul intervine în contextul intensificării presiunilor SUA şi a celorlalte state occidentale care susţin că Iranul încearcă să obţină arme nucleare sub

acoperirea unui program civil.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a promulgat pe 31 decembrie 2011 o lege prin care se înăspresc sancţiunile împotriva sectorului financiar al Iranului, care vor face ca această ţară să întâmpine dificultăţi în încasarea banilor proveniţi din exporturile sale, în special cele petroliere.

Teheranul ameninţase ca va închide astrâmtoarea Ormuz, prin care tranziteaza 40% din transporturile de petrol pe plan mondial, în cazul în care i se vor impune noi sancţiuni asupra exporturilor de petrol.

sursa:  IRNA

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.