Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranul a testat cu succes racheta Sajil-2

Iranul a anunţat că a testat, cu succes, miercuri, 20 mai, o rachetă Sajil-2 cu rază medie de acţiune, în nordul Iranului, în regiunea Semnan. Anunţul a fost făcut de însuşi Mahmoud Ahmadinejad.

“Racheta are o rază de acţiune de aproximativ 1.900 de kilometri, putând atinge sud-estul Europei, Israelul sau bazele americane din Golf”, potrivit Haaretz.

Racheta sol-sol de tip Sajil-2 este o nouă versiune a rachetei Sajil, pe care Iranul a lansat-o la sfârşitul anului trecut, având o rază de acţiune asemănătoare.

Washingtonul declarase la vremea respectivă că testul subliniază nevoia unui sistem antirachetă pe care intenţionează să îl instaleze în Polonia şi Cehia.

“Racheta Sajil-2, care dispune de o tehnologie avansată , a fost lansată astăzi (20 mai) şi a aterizat exact la ţintă”, a declarat Ahmadinejad, în timpul vizitei sale  în provincia Semnan. Datorită razei sale de acţiune, acest tip de rachetă ar putea lovi zone cum ar fi Atena, Moscova şi chiar sudul Italiei.

Anunţul vine la două zile după ce preşedintele american, Barack Obama, a declarat că va încerca să obţină sancţiuni internaţionale mai dure împotriva Iranului, dacă acesta respinge tentativele SUA de a deschide negocieri pe tema programului său nuclear.

Sursa: Haaretz

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.