Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranul are nevoie de un an pentru a se putea dota cu bomba atomică

harta facilitatilor nucleare iraniene

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a afirmat la postul de televiziune american CBS, că Iranul ar avea nevoie de “aproximativ un an” pentru a produce o bombă nucleară.
“Le va lua timp să producă (bomba) o dată ce au luat decizia (…). Asta durează aproximativ un an. Ceva mai mult de un an”, a declarat Panetta. “Astfel noi am putea, o dată ce ştim că au luat (această) decizie, să adoptăm măsurile necesare pentru a opri fabricarea bombei“, a adăugat el.

“Avem informaţii destul de bune despre ei. Ştim în general ce se petrece. În consecinţă, suntem atenţi la ele”, a asigurat Panetta cu privire la Iran. “Avem capacitatea de a-i lovi eficient, dacă va trebui să o facem (…). Avem forţele necesare nu numai pentru a ne apăra ci şi pentru a face tot ce este necesar pentru a-i împiedica să dezvolte programul de arme nucleare”, a precizat el.

Experţii au păreri diferite cu privire la timpul în care Iranul ar putea să se doteze cu arma nucleară. La începutul lui 2012, Panetta a evaluat deja la “aproximativ un an” timpul necesar pentru ca iranienii să producă suficient uraniu îmbogăţit pentru o bombă atomică. Analiza sa se alătură celei făcute de agenţiile americane de informaţii conform căreia liderii iranieni rămân divizaţi cu privire la a se dota sau nu cu arma atomică.

În iunie, experţi americani au estimat la rândul lor că Iranul dispune de suficiente stocuri de uraniu îmbogăţit la 3,5% pentru a avea în mai puţin de patru luni suficient uraniu puternic îmbogăţit pentru a produce o bombă atomică.

Iranul este suspectat de marile puteri şi Israel că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce Teheranul neagă categoric.

Statele Unite şi Israelul s-au contrazis puternic luni pe tema Iranului. Statul evreu solicită aliatului său să fixeze o “linie roşie” Teheranului pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară, ceea ce Washington a refuzat să facă.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Iranul are nevoie de un an pentru a se putea dota cu bomba atomică”

  1. indisciplinatu says:

    Iarasi fabrica americanii pretexte pentru a mai ingenunchea o natie,..ca asa vrea muschii lor!!!…si sutele de milioane de automobile care implinesc american dreamul la pompe.
    Si daca la pompe benzina nu e, nici american dream nu e!!!