Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranul declară că a reuşit să realizeze copia dronei RQ-170 Sentinel

copia iraniana a lui RQ-170 Sentinel. foto mediafaxIranul a declarat că a reuşit să copieze avionul american fără pilot de tip RQ-170. Afirmaţia a fost făcută de un oficial militar iranian, în cadrul expoziţiei organizate de forţele aeriano-spaţiale ale Gardienilor Revoluţiei.

La expoziţie a participat liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.Vizita ayatollahului a fost televizată în direct iar în imagini televiziunea a prezentat cele două drone aproape identice: cea americană, capturată în decembrie 2011 de iranieni şi noua dronă, copie a celei americane.

“Inginerii noştri au reuşit să descifreze secretele de structură a dronei şi au copiat-o”. Ea va efectua în curând un zbor de testare”, a afirmat un oficial militar.

“Această dronă are o mare importanţă pentru executarea de misiuni destinate culegerii de informaţii”, afirmă liderul suprem, în faţa copiei iraniene a avionului american.

Iranul a capturat în decembrie 2011 un avion fără pilot de tip RQ-170 Sentinel, care a pătruns în spaţiul său aerian în cursul unei misiuni de spionaj vizând instalaţiile nucleare, potrivit presei americane.

Teheranul a afirmat că a reuşit să preia controlul asupra acestui aparat şi să-l facă să aterizeze în deşert, de unde a fost recuperat aproape intact, în timp ce Washingtonul a afirmat că “l-a pierdut în urma unei defecţiuni de funcţionare”.

Oficiali militari americani au declarat atunci că “Iranul nu ar deţine expertiza necesară pentru a descifra secretele avionului”.

Preşedintele american Barack Obama a cerut Iranului să restituie avionul fără pilot.

În ultimii ani,Iranul a dezvoltat un important program de fabricare de avioane fără pilot. Unele pot zbura câteva sute de kilometri şi sunt echipate cu rachete de atac.

Sursa: MEDIAFAX, www.ina.en

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Iranul declară că a reuşit să realizeze copia dronei RQ-170 Sentinel”

  1. Nebunul satului says:

    La ora actuala nu Iranul e problema ci tehnologia chineza care a depasit-o si pe cea rusa.Oricum amerlocii sunt mult in urma tehnologiilor celor doua puteri exceptie HAARP cu care pot controla vremea si constinta colectiva .

  2. adi says:

    “Oricum amerlocii sunt mult in urma tehnologiilor celor doua puteri ” asta de unde ai scoso ? din vocea rusiei?

  3. Sint la fel.
    Daca americanii au rachete Patriot, si rusii au SS-400, si e la fel la toate armele, problema e ca rusii sint de 3 ori cit americanii.