Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranul îşi construieşte o nouă vedetă rapidă de atac

Comandantul Forţelor Navale subordonate Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice Iraniene (CGRII), amiralul Ali Fadavi, a declarat că Iranul va produce în serie o replică a vedetei rapide britanice Bladerunner 51 care va fi echipată cu rachete şi torpile.

Acesta a afirmat că Iranul va produce în serie o replică a vedetei Bladerunner 51, considerată cea mai rapidă navă din lume.
“Bladerunner este o navă britanică ce deţine recordul de viteză. Am obţinut un exemplar al acestei nave. Am făcut modificări pentru a fi capabilă să lanseze rachete sau torpile”, a declarat  Ali Fadavi.

“Într-un an, Gardienii Revoluţiei vor fi echipaţi cu astfel de nave”, precizează generalul.

Nava Bladerunner 51, o vedetă cu greutatea de 16 tone şi lungimea de 15,5 metri, poate atinge viteza maximă de 65 de noduri (120 de kilometri pe oră). Nava, propulsată de două motoare de 1.000 de cai putere, a efectuat în 2005 un tur al arhipelagului britanic în aproximativ 27 de ore, cu o viteză medie de 63 de noduri (116 kilometri pe oră).

Generalul Fadavi nu a explicat cum a ajuns Iranul să deţină un exemplar al navei Bladerunner 51, precizând doar că a fost adusă “prin Africa de Sud”.

Potrivit generalului, o navă americană a încercat să intercepteze vedeta în apele iraniene ale Oceanului Indian în urmă cu 18 luni.

“În caz de conflict, vom fi peste tot pentru a ataca inamicii”, avertizează generalul, reamintind că Iranul controlează Strâmtoarea Ormuz, pe unde circulă 40 la sută din traficul petrolier global.

“Mijloacele militare cu care se dotează Iranul au scopul principal de disuasiune, pentru ca inamicul să ştie că orice război va fi în dezavantajul său”, insistă generalul.

Oficialii iranieni au multiplicat în ultimele săptămâni declaraţiile în sensul descurajării unui atac împotriva Iranului, în contextul în care Statele Unite şi Israelul nu au exclus posibilitatea opţiunii militare pentru a stopa programul militar iranian.

În lipsă de soluţii tehnice, marina iraniană atât cea a Ministerului Apărării cât şi cea CGRII au dezvoltat capabilităţi de atacuri navale bazate pe vedete rapideă care să le permită atacul asupra navelor americane dislocate în Golful Persic avându-se în vedere chiar atacuri sinucigaşe.

Preşedintele Comitetului şefilor de stat major ale categoriilor de forţe ale SUA (SMG n.r.), amiralul Mike Mullen, a declarat că Iranul s-a concentrat pe o mai mare utilizare ambarcaţiunilor de mici dimensiuni, rapide de către marina CGRII. De asemena analiştii militari americani aprciază că responsabilitatea operaţiunilor navale în Golful Persic a fost trecută în responsabilitatea marinei CGRII iar marina militară iraniană a fost transferată în Oceanul Indian.

sursa: Fars Press

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.