Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranul îşi dezvoltă capacităţile de lovire cu rachete

Iranul a lansat pe 1 ianuarie un nou tip de rachetă sol-aer cu raza medie de acţiune. Potrivit amiralului iranian, Mahmoud Moussavi, purtător de cuvânt al manevrelor navale organizate de Marina iraniana în regiunea strâmtorii Ormuz, racheta lansată este echipată cu cea mai recentă tehnologie care permite anihilarea avioanelor invizibile şi a sistemelor inteligente ce pot devia rachetele de la ţintele lor.

“Această rachetă ultramodernă, “Nour” a fost ameliorată în sistemul său antiradar şi reperarea ţintei”, a afirmat el. Racheta Nour, a cărei rază de acţiune este de 200 de kilometri, este derivată din racheta chinezească C-802, care are raza de acţiune între 120 şi 180 de kilometri.

Pe 2 ianuarie, Iranul a testat o rachetă cu rază scurtă de acţiune de tip “Nasr”, la scurt timp după racheta de croazieră “Ghader”. Testarea s-a produs în ultima zi a manevrelor navale din regiunea strâmtorii strategice Ormuz.

Racheta sol-mare cu rază lungă de acţiune “Ghader” are o rază de acţiune de 200 de kilometri. “Această rachetă construită de experţii iranieni a reuşit să-şi atingă ţinta şi a distrus-o”, a declarat amiralul Mahmoud Moussavi. “Ghader este un sistem de rachetă ultramodern cu radar integrat, ultraprecis, a cărui rază şi sistem inteligent antireperare au fost ameliorate în raport cu generaţiile precedente”, a adaugat el.

În ultima zi a manevrelor din strâmtoarea Ormuz navele de razboi ale Marinei au adoptat, potrivit oficialilor iranieni, un nou dispozitiv tactic, care să demonstreze capacitatea Iranului de a împiedica orice trafic maritim în strâmtoarea Ormuz, dacă decide acest lucru.

Teheranul a ameninţat că va închide acest canal strategic pentru aprovizionarea cu petrol, în caz de noi sancţiuni asupra exporturilor sale de petrol.

sursa: Mediafax

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.