Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranul lucrează la o rachetă capabilă să lovească SUA

posibile scenarii de atac a Iranului map Heartland Eurasian Review of Geopolitics

Potrivit Christian Science Monitor un înalt oficial israelian, a declarat că Iranul are în fază de dezvoltare o rachetă cu o raza de acţiune de 9.600 de km, suficient pentru a lovi SUA.

Centrul unde se află în proiectare şi construcţie racheta a fost grav afectat de o explozie misterioasă produsă pe 12 noiembrie 2011.

Până în prezent, cei mai mulţi experţi estimau că raza de acţiune a rachetelor iraniene este limitată la 2500 de km, putând

lovi Israelul şi regiuni din Europa.

După explozia de la 12 noiembrie de la uzina aflată la circa 50 de km de Teheran, oficialii iranieni au insistat că deflagraţia a fost un accident. Ei au afirmat ca explozia s-a produs în timpul testării unei rachete cu raza medie de
acţiune, capabile să ajungă până în Israel.

În timpul unui discurs ţinut la o conferinţă pe probleme de securitate ţinută în apropiere de Tel Aviv, vicepremierul şi ministrul afacerilor strategice din Israel, Moshe Yaalon, a declarat că racheta aflată in construcţie avea o rază de acţiune de aproape 10.000 de km. “Racheta era destinată să atingă America, nu pe noi”, a adaugat oficialul de la Ierusalim.

Institute for Science and International Security – institut din Washington specializat în cercetările de armament, – a precizat anul trecut în noiembrie că explozia de la uzina iraniană s-a produs în contextul în care Iranul obţinuse “o
realizare majoră în procesul de dezvoltare al unei noi rachete”.

Institutul a subliniat că ancheta sa a dezvăluit că explozia a avut loc în timpul unei proceduri extrem de complicate în timpul testării unui motor de rachetă. Mai mulţi analişti au afirmat că explozia a fost rezultatul unei campanii de sabotare a programului nuclear şi de înarmare al Iranului, desfăşurate de Israel, SUA şi alte ţări occidentale.

Explozia de pe 12 noiembrie 2011 s-a produs la baza militară Amir Al-Momenin din Bidganeh, în apropiere de Karaj, la vest de capitala Teheran, şi a provocat cel putin 17 morţi şi 15 răniţi. Între morţi fiind şi un comandant al Gărzii Revoluţionare iraniene, generalul de brigadă Hassan Moghaddam. Acesta s-a aflat la conducerea programului de rachete iraniene. Un oficial militar iranian a spus că deflagraţia a avut loc din greşeală, atunci când militarii mutau lăzile cu muniţie.

Daily News a consemnat şi declaraţia ministrului israelian al Apărării, Ehud Barak, care a spus, referindu-se la explozia din 12 noiembrie, că “poate să fie mai multe ca aceasta”.

Explozia de la Bidganeh este similară cu cea de la o altă bază militară iraniană, din urma cu doi ani, pusă pe seama serviciului secret israelian.

În ultimele câteva săptămâni, tensiunea se menţine ridicată între SUA ţi Iran, cu avertizări repetate ale Iranului faţă de prezenţa marinei americane în Golf, şi făcând declaraţii ameninţătoare cu privire la închiderea Stramtorii Ormuz, prin care tranziteaza aproximativ 35% din petrolul transportat pe cale maritimă în lume.

Israelul şi SUA au acuzat guvernul de la Teheran că urmăreşte să creeze bomba nucleară. Iranul susţine însă că programul său nuclear are doar o componentă civilă.

SUA şi Israelul nu au exclus utilizarea atacurilor aeriene împotriva centrelor de producţie nucleară din Iran.

sursa: Christian Science Monitor

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Iranul lucrează la o rachetă capabilă să lovească SUA”

  1. Blatula says:

    Da, in curand vor trimite oameni pe luna…

  2. Incy says:

    Rusii intr-un an primesc necesarul de dotare pentru intreaga forta aeriana a Romaniei, se pare ca s-a schimbat ceva in conceptul lor si acum o sa mearga din ce in ce mai mult pe superioritate tehnologica, in ciuda declaratiilor pacifiste Rusia trebuie sa se intareasca militar pentru a nu fi depasita de China si totodata ultimele actiuni dau nota ca vor sa isi pastreze statutul de putere de mana intai in lume.