Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Iranul rămâne fără rachetele ruseşti S-300

Deşi în urmă cu câţiva ani Moscova şi Teheranul au semnat un contract pentru achiziţionarea de către iranieini a sistemelor antiaeriene performante S-300 din Rusia, Iranul nu a transmis comanda de rachete antiaeriene de tip S-300 către Rusia, contractul fiind “îngheţat” din motive politice.

“Deşi contractul a fost semnat în urmă cu câţiva ani, Rusia nu a validat intrarea acestuia în vigoare, iar Iranul nu a plătit”, a declarat o sursă guvernamentală rusă, citată de Interfax, sub protecţia anonimatului.

“Livrarea sistemelor de tip S-300 Iranului a fost îngheţată pe o perioadă nedeterminată din cauza situaţiilor care au apărut chiar după semnarea contractului”, a adăugat aceasta precizând “că totul depinde de circumstanţele politice, întrucât acest contract nu este un simplu acord comercial”.

Moscova este nehotărâtă în ceea ce priveşte livrarea rachetelor sol-aer de tip S-300, care ar îngreuna bombardarea instalaţiilor nucleare iraniene. Occidentul a cerut Moscovei să nu livreze aceste arme Teheranului în repetate rânduri.

Israelul, Statele Unite şi Europa s-au pronunţat împotriva livrării acestui sistem către Iran, în timp ce Rusia nu a recunoscut niciodată oficial că ar fi semnat un contract în acest sens cu Teheranul, insistând însă pe dreptul său de a vinde armament “defensiv”.

sursa: INTERFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.