Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Israelul refuză, deocamdată, să adere la Tratatul de neproliferare nucleară

Israelul a respins apelul lansat de Subsecretarul american de Stat, Rose Gottemoeller, pentru aderarea statului evreu la Tratatul de neproliferare nucleară (TNP).
“Acest tratat şi-a dovedit ineficienţa, întrucât el nu a împiedicat ţări precum India, Pakistan şi Coreea de Nord să se doteze cu arma nucleară; în ceea ce priveşte Iranul, putem vedea în prezent care este impactul să”, a declarat un înalt responsabil din MAE de la Ierusalim, vorbind la adăpostul anonimatului.

“Este de neconceput ca în aceste condiţii să putem considera acest tratat drept un atu, capabil să schimbe ceva în contextul nuclear internaţional”, a mai adăugat el.

Subsecretarul de stat al SUA declarase, cu o zi înainte că “o aderare universală la TNP – inclusiv din partea Indiei, Israelului, Pakistanului şi Coreii de Nord – rămâne un obiectiv fundamental al SUA”.

TNP numără 189 de ţări semnatare. Israelul, deşi este considerat o putere nucleară, nu se numără printre acestea.

India şi Pakistanul, state dotate cu arma atomică, nu au semnat nici ele Tratatul respectiv, iar Coreea de Nord a renunţat la Tratat în 2003.
Sursa: Agerpres

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.