Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Israelul are pregătită populaţia pentru un conflict pe mai multe fronturi

Ministrul israelian al Protecţiei civile, Matan Vilnai, a declarat pentru ziarul Maariv că Israelul şi-a pregătit populaţia pentru un eventual conflict pe mai multe fronturi, care ar dura 30 de zile. “Nu există niciun motiv să fim isterici. Niciodată până acum frontul intern nu a fost pregătit mai bine”, a declarat Vilnai.

“Pot oferi asigurări că de data aceasta fiecare va şti exact ce trebuie să facă“, a spus Vilnai, precizând că “Israelul s-a pregătit pentru scenariul unui conflict de 30 de zile, pe mai multe fronturi”, care s-ar putea solda cu până la 500 de morţi.

La începutul lunii august, Ministerul israelian al Apărării anunţase că analizează scenariul unui conflict militar cu Iranul şi mişcarea Hezbollah, activă în sudul Libanului, existând şi ipoteza implicării Siriei în acest război. Experţi din cadrul Ministerului israelian al Apărării, citaţi de ziarul Haaretz, au estimat că aproximativ 200 de civili israelieni ar muri în cazul unui conflict cu Iranul şi mişcarea şiită Hezbollah, activă în sudul Libanului şi susţinută de regimurile de la Teheran şi Damasc. Conform experţilor israelieni, numărul victimelor civile israeliene ar ajunge la 300 dacă Siria va fi implicată în acest conflict.

În cazul în care Israelul ar ataca instalaţiile nucleare iraniene, Iranul va riposta cu rachete, însă, aproape sigur, va interveni şi mişcarea şiită Hezbollah, care ocupă poziţii la frontiera dintre Liban şi Israel. În conflict ar putea fi implicată şi Siria, în contextul în care regimul Bashar Al-Assad este, alături de Iran, un susţinător activ al Hezbollah.

Efraim Halevy, fost director al Mossad, a sugerat că statul evreu ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene în următoarele săptămâni.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat că asigurările oferite de Statele Unite privind posibilitatea unei intervenţii militare împotriva Iranului nu sunt suficiente pentru a opri regimul islamist de la Teheran să se doteze cu arme nucleare.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.