Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Israelul intimidează la rândul său Iranul

Consilierul pe probleme de securitate al premierului israelian, Uzi Arad, a declarat că Israelul îşi rezervă libertatea de a organiza operaţiuni împotriva Iranului.

Acestza a precizat pentru postul de radio al armatei israeliene – Tzahal – că SUA ştiu că nu vor fi anunţate în prealabil despre eventuale lovituri împotriva obiectivelor nucleare iraniene.

Israelul nu va sta deoparte să privească în timp ce Iranul se dotează cu arme nucleare, fără să facă nimic, a spus acesta.

Potrivit lui Arad Statele Unite sunt la curent cu nevoile speciale de securitate ale Israelului şi că americanii ştiu că Israelul nu va anunţa neapărat, în prealabil, organizarea unor lovituri militare împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. El a subliniat că SUA cunosc şi au acceptat aceste nevoi.

“Au fost cazuri în trecut când Israelul nu a informat Statele Unite în legătură cu (efectuarea) unor operaţiuni militare”, a precizat Arad.

În timpul vizitei sale la Washington de săptămâna aceasta, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a “clarificat faptul că Israelul îşi rezervă libertatea operaţională , iar mai mulţi înalţi oficiali din cadrul administraţiei (Statelor Unite) au spus «desigur»”, a declarat Arad.

Directorul CIA, Leon Panetta, a declarat miercuri că Israelul ştie că este nevoie de coordonare între strategia sa şi a altor state cu privire la Iran. El a subliniat că Israelul este, de asemenea, conştient de faptul că atacarea facilităţilor nucleare ale Teheranului ar însemna “probleme serioase”.

Recunoscând că a vizitat recent Israelul pentru a se întâlni cu Netanyahu şi pentru a-i atrage atenţia împotriva unei lovituri asupra Iranului, directorul CIA a declarat pentru Global Viewpoint că “s-a simţit asigurat” de Israel că nu va acţiona în afara strategiei cu Washingtonul.

sursa: Jerusalem Post

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.