Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Jamie Shea, adjunctul asistentului secretarului general NATO pentru riscuri emergente de securitate, în vizită la Bucureşti

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut, pe 7 decembrie 2011, la sediul MAE, o întrevedere cu Jamie Shea, adjunctul asistentului secretarului general NATO pentru riscuri emergente de securitate. Aceasta, cu ocazia vizitei lui Jamie Shea în România.

În cadrul discuţiilor au fost abordate o serie de subiecte prioritare de pe agenda NATO, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO de la Chicago, din mai 2012.

Cei doi oficiali au trecut în revistă eforturile şi priorităţile NATO în domeniul apărării antirachetă, în contextul finalizării procesului de ratificare, de către Parlamentul României, la 6 decembrie 2011, a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare antirachetă al SUA în România.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a salutat apropiata intrare în vigoare a Acordului şi a exprimat convingerea că sistemul din România va reprezenta o contribuţie valoroasă la apărarea antirachetă a întregii Alianţe. Jamie Shea a salutat finalizarea procesului de ratificare a Acordului româno-american, mai ales în contextul în care la Summit-ul NATO de la Chicago de anul viitor unul dintre principalele obiective este inaugurarea unei capabilităţi operaţionale interimare antirachetă a Alianţei.

Oficialul NATO a arătat că este foarte apreciată contribuţia României în domeniul apărării antirachetă şi că este important ca procesul de creare a sistemului antirachetă să continue conform parametrilor stabiliţi.

Totodată, ambii oficiali şi-au exprimat speranţa că vor fi posibile progrese în concretizarea deciziilor luate la Lisabona, în noiembrie 2010, privind cooperarea NATO-Rusia în acest domeniu.

Au fost discutate şi modalităţile de punere în practică a deciziilor adoptate cu prilejul Summit-ului de la Lisabona, secretarul de stat Bogdan Aurescu accentuând necesitatea creşterii rolului NATO în gestionarea noilor provocări cu impact asupra securităţii statelor aliate (securitate energetică şi cibernetică, securitate maritimă, controlul armamentelor, terorism, proliferarea armelor de distrugere în masă), în condiţiile dezvoltării cooperării cu partenerii din vecinătatea imediată a Alianţei, din Balcanii de Vest şi din zona extinsă a Mării Negre.

Secretarul de stat a subliniat susţinerea constantă a României pentru creşterea rolului NATO în asigurarea securităţii energetice a aliaţilor prin dezvoltarea relaţiilor cu partenerii şi creşterea capacităţii de a interveni în caz de atentate teroriste sau calamităţi naturale care ar afecta infrastructura critică de transport al hidrocarburilor.

Jamie Shea a mulţumit pentru implicarea şi sprijinul permanent al României în domeniul contribuţiei NATO la asigurarea securităţii energetice, un domeniu cu perspective de dezvoltare în perioada următoare, pe măsură ce proiectele energetice majore care vizează diversificarea surselor şi rutelor vor fi finalizate.

Cei doi oficiali au discutat totodată despre cooperarea în domeniul securităţii cibernetice, adjunctul asistentului secretarului general NATO pentru riscuri emergente de securitate exprimând aprecierea sa pentru progresele făcute pe plan naţional de către România în acest domeniu care înregistrează provocări complexe şi o dinamică deosebită.

Sursa: comunicat MAE

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.