Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Jandarmi români participă la NATO Training Mission Afganistan

Jandarmi români care participă la misiunea NTMA 2011 foto www.tvbistrita.ro

66 de jandarmi români participă la  NATO Training Mission Afganistan (NTMA). Ei au drept misiune  pregătirea recruţilor afgani, doritori să facă parte din poliţia afgană.
Delegaţia română a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) – condusă de secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu – a plecat spre Afganistan pe 21 iulie, cu o aeronavă Hercules a Ministerului Apărării Naţionale (MApN), aterizând pe Aeroportul Internaţional din Kabul (Kaia).

Oficialii au petrecut o săptămână în teatrul de operaţiuni, la final prezentându-şi concluziile despre conditiile de viaţă şi de îndeplinire a misiunilor de către jandarmii români.

Potrivit corespondentului Mediafax, “procesul de recrutare a celor care urmează să facă parte din poliţia afgană şi să lupte contra insurgenţilor este într-adevăr unic: liderii comunităţilor din regiune (triburi locale) trimit conducerii NTMA o listă cu persoanele pe care le recomandă pentru aceste misiuni, iar toţi cei de pe listă sunt automat recrutaţi şi trimişi la bazele NATO. Acolo, ei sunt amprentaţi biometric şi se încearcă o minimă verificare şi identificare a recruţilor, în condiţiile în care majoritatea nu au acte şi aproximativ 80 la sută sunt analfabeţi. Cu aceste minime informaţii, oficialii NATO încearcă formarea unei baze de date, asumându-şi riscul ca unii dintre ei să fie insurgenţi sub acoperire”.

In ceea ce-i priveşte pe jandarmii români – conform spuselor aceluiasi corespondent Mediafax – “aceştia se pot considera puţin mai feriţi de pericolele Afganistanului, pentru că nu desfăşoară misiuni de teren şi sunt practic “izolaţi” în centrele de pregătire, de unde nu ies decât în situaţii excepţionale. Pentru deplasări mai lungi de zece kilometri, aceştia sunt transportaţi cu elicoptere NATO, iar în deplasările mici sunt duşi cu autovehiculele MRAP (Mine Resistant Ambush Protected).

Jandarmii români converseaza cu elevii lor, în mare parte, în limba engleză. Majoritatea afganilor înţeleg limba engleză şi vorbesc şi limba rusă (având o oarecare apreciere  pentru ruşi, pe care îi apreciază pentru că, sub influenţa acestora, s-au construit drumuri şi poduri în ţara lor), în ciuda faptului că nu ştiu să scrie sau să citească.

Marele lor avantaj, potrivit oficialilor români care au mers în Afganistan, îl reprezintă rapiditatea cu care jandarmii români învaţă cuvinte noi în limbi străine şi disponibilitatea de a învăţa.
În pofida condiţiilor de viaţă şi a pericolului ce caracterizează misiunea românilor în Afganistan, jandarmii se declară mulţumiţi de modul în care îşi desfăşoară activitatea. Mai mult, singura doleanţă a acestora este ca mandatul de şase luni pentru fiecare contingent să fie mărit la un an.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Jandarmi români participă la NATO Training Mission Afganistan”

 1. Marlon Juvet says:

  Puteau să îi îmbrace în uniformă românească de deşert, sau în uniformele lor de jandarmi (tot aşa cum carabinierii italieni în Iraq purtau uniforma lor albastră) nu în struţăcămilele alea, material american penultimul model şi croială a la casa de modă Botezatu.

 2. Cip says:

  Uau!!!! da’ urate uniforme le-au tras!!!!

 3. Bure Bista says:

  Oare Oprea nu a gasit loc in avion sa vada si el ce mai fac militarii romani din Afganistan?

  Nu de alta dar de aproape 2 ani nu a fost niciodata singur acolo. Doar la remorca presedintelui.

  Sau Oprea e militar doar la festivitati, campanii electorale si declaratii sforaitoare?
  Halal cu ce lideri s-a pricopsit Armata Romaniei.

  Si mai zic unii ca omu cunoaste sistemul.

  Da il cunoaste si il exploateaza in scop personal.

  Sa nu te intereseze ce fac trupele romane in tetru de operatii nu e nesimtire, e tupeu si prostie. Toti ministrii apararii ai tarilor NATO isi preiau mandatul facand o vizita la trupele lor din TO. Al nostru mai inaugureaza un monument, mai taie o panglica ii mai da o cazarma un teren Udrei si….

 4. sma ra says:

  bai jegosilor,pt jandarmi ati gasit uniforme din material bun si bocanci buni,pt militari nu aveti,ne dati jafurile alea care transpira si cand nu le purtam iar iarna se fac tabla pe noi,dar de bocanci ce sa mai zic ca scoti ciorapii galbeni din ei. Suntem nevoiti sa ne cumparam singuri bocanci de la americani ca ce ne dati voi sunt refuzati si de cei de la ANA sau ANP cand vrem sa le dam de pomana.
  SA VA FIE RUSINE,NESIMTITILOR…..