Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Japonia interesată de achiziţia de avioane F-35 dar şi de producerea acestuia

F-35 Lightning II un avion la care mai mult se visează - foto wikipedia

Pentru a contrabalansa potenţialul capabilităţilor militare chineze şi ruse, Japonia intenţionează să achiziţioneze avioane de luptă multirol F-35 (stealth) produse de SUA, în special datorită capacităţii acestora de nu fi detectate de radar.

În condiţiile în care China şi Rusia încearcă să producă avioane invizibile proprii, Japonia doreşte să dispună la rândul său de această tehnologie pentru a asigura echilibrul strategic în regiune.

Un oficial militar japonez argumentează această alegere prin superioritatea avioanelor invizibile (cu tehnologie stealth) faţă de cele clasice: “Dacă folosim avioanele noastre actuale într-o confruntare cu avioane invizibile, trebuie să recunoaştem că lupta s-a terminat odată ce avionul clasic este reperat”.

Japonia doreşte să-şi înlocuiască vechea flotă de avioane F-4 cu aparate din noua generaţie şi are de ales între avionul american F-35, aparatul F-18 Super Hornet produs tot de SUA şi Eurofighter Typhoon, realizat de un consorţiu european Eurofighter GmbH.

Japonia este interesată de achiziţia a 40 de avioane F-35 dar şi de un transfer tehnologic în privitor la construcţia în Japonia a unor componente pentru F-35. Potrivit estimărilor primele aparate F-35 nu vor putea fi livrate Japoniei înainte de anul 2016. Costurile estimative se cifrează la 6-8 miliarde de dolari.

SUA dezvoltă aparatul F-35 în cooperare, pe diferite niveluri, cu Marea Britanie, Italia, Canada, Turcia, Australia, Norvegia, Danemarca, Irael şi Singapore.

F-35 va fi construit într-un număr foarte mare  (peste 2500 de aparate) pentru a înlocui flotele de F-16, A-10 Thunderbolt, AV-8 Harrier II, Harrier GR7/9, Sea Harriers, F/A-18 Hornet.

sursa: The Washington Post

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.