Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Japonia îşi măreşte cheltuielile pentru apărare

insulele Senkaku/Diaoyu

Pe fondul creşterii încordării între China şi Japonia pe tema deţinerii insulelor Senkaku (în chineză Diaoyu), guvernul japonez intenţionează să crească cheltuielile destinate apărării pentru prima dată în 11 ani.

Guvernul nipon are în vedere o creştere a cheltuielilor pentru apărare cu aproape 2 procente.

De altfel noul premier japonez Shinzo Abe a promis un răspuns ferm la disputa teritorială cu China.

Cheltuielile suplimentare vor fi utilizate pentru creşterea efectivelor şi a înzestrării forţelor terestre, aeriene şi maritime, scrie ziarul Asahi.

În ultimele săptămâni aviaţia japoneză a folosit avioane de luptă F-15 de mai multe ori pentru a intercepta avioanele de supraveghere chineze care s-au apropiat de insulele disputate de cele două ţări în apropiere de Taiwan.

Guvernul japonez administrează insulele şi a cumpărat trei dintre ele de la un proprietar privat în septembrie anul trecut, ceea ce a condus la izbucnirea unor proteste violente anti-nipone în toată China. Beijingul susţine că insulele fac parte din teritoriul chinez.

Conform Stockholm International Peace Research Institute în prezent bugetul apărării Japoniei este de 59,3 miliarde de dolari faţă de 143 miliarde de dolari ai Chinei.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Japonia îşi măreşte cheltuielile pentru apărare”

  1. Fenchea Marius says:

    Ia uite cine se pregateste de pace eterna…urmasii samurailor…..fix ei.
    China 1.3 miliarde are un buget militar de doar 2.35 d ori mai mare decat pacifistii japonezi…..nu prea suna in regula mai ales daca ne gandim care este momentul de start al celor 2 tari.
    Din punct de vedere tehnologic Japonia inca 10 ani de aici inainte sigur va fi in fata Chinei asa ca are o fereastra mare timp pentru a se pregati inclusiv cu armament nuclear.
    Deci China va avea vecini tare buni care o vor tine in “chingi” de la idei expansoiniste.