Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

JAS 39 Gripen dotat cu radarul Raven la prima sa apariție publică

Cu ocazia targului aviatic international de la Farnborough, Saab a prezentat în premieră, avionul Gripen Demonstrator, dotat cu un nou radar AESA.

Tehnologia reprezintă un element cheie al succesului companiei suedeze Saab în oferirea de avioane de luptă Forțelor Aeriene Elvețiene.

Instalat pe 16 iunie la fabrica din Linköping, radarul Raven ES-05 produs de Selex Galileo este prezentat pentru prima dată la bordul avionului Gripen în cadrul show-ului aerian de la Farnborough.

Disponibilitatea radarului este un factor esențial în încheierea unui acord cu Elveția pentru 22 de avioane Gripen E/F, piloții elvețieni urmând să evalueze noua tehnologie în cadrul zborurilor de încercare ce vor avea loc la sfârșitul lunii august sau la începutul lui septembrie. Senzorul poate fi repoziționat cu +/-100˚, pentru a crește raza de scanare.

În prezent, Saab poartă negocieri „reale” cu guvernul elvețian pentru a conveni asupra unei valori finale a contractului și asupra programului de livrare, spune Richard Smith, Directorul de Marketing Regional Gripen. Este posibil ca „la sfârșitul verii” să fie semnat un acord-cadru, mai spune el.

Guvernul suedez și cel elvețian au semnat recent o scrisoare de intenție privind cooperarea în cadrul programului Gripen E/F, elvețienii intenționând să și achiziționeze acest tip de avion de luptă.

Gripen E/F a mai fost oferit și Braziliei, țară în care se află în competiție cu Boeing F/A-18E/F Super Hornet și Dassault Rafale. Smith a adăugat că Saab mai urmărește orice oportunitate care ar putea să apară în Danemarca și Norvegia, țări partenere în programul F-35 al Lockheed Martin.

„Decizia elvețienilor a construit o platformă bună” pentru viitoarele vânzări ale noului model, a mai spus Smith.

InfoMondo Militar

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “JAS 39 Gripen dotat cu radarul Raven la prima sa apariție publică”

  1. Fenchea Marius says:

    Asta se fie motvul pentru care Olanda se gandeste daca sa cumpere intregul lot de F 35? Poate ca da! Poate Gripen NG este o alternativa mai ieftina!

  2. Fenchea Marius says:

    Interesant ca Raven-ul este primul radar vest european AESA care are si un sistem de baleiere mecani care ii perite sa “vada” si sa incadreze tinte mult in lateralul avionului, urmeaza Typhoon-ul cu Captor-E si probabil in viitor Rafale va fi si el upgradat la fel.

  3. Fenchea Marius says:

    Pentru cine spune ca Gripen NG nu exista ar trebui sa se mai uite la progresele acustui demonstrator in timp de un an si jumatate! Deja s-a cristalizat noul Gripen E/F si lucrurile continua sa mearga pe fagasul corect, oare cand ne vom trezi si sa renuntam la fitze de gen “pese 10 ani trebuie sa avem acces la F 35″ F 35 pe care tot nu ni-l vom permite, ar trebui sa vedem cea mai buna oferta din acest moment si asta este Gripen!