Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Jokerul” o nouă încercare de luptă împotriva DEI

“Jokerul” este un nou vehicul de asalt american – mine-busting-breachers – destinat contracarării dispozitive explozive improvizate (DEI).


“Breacher”, cum mai este numit de americani, cântăreşte 72 de tone şi are o lungime de 12 m, este dotat cu un plug şi poate fi încărcat cu 3.175 kg de explozibil.

Vehicul de asalt se vrea a fi răspunsul concret al corpului puşcaşilor marini la ameninţările cu DEI ale talibanilor din Afganistan.

Ameninţările de pe teritoriul afgan sunt concretizate în minarea unor suprafeţe de teren extrem de extinse, în instalarea, de-a lungul căilor de comunicaţii, de DEI.

“Breacher”, arată ca un tanc înzestrat cu un tun şi cu un plug de 4,5 m, plugul fiind susţinut de nişte tălpi metalice care alunecă pe sol. Cu ajutorul plugului se sapă un culoar de siguranţă pe lângă/prin terenurile minate de talibani.

Dacă sunt depistate mult prea multe mine, “Breacher” poate lansa rachete C-4 pe o distanţă de 150 de m, care detonează bombele ascunse astfel încât militarii se pot deplasa în siguranţă.

Detonările de încărcături de peste 770 kg de explozibil creează unde de şoc în toate direcţiile şi iniţează explozia DEI.

“Breacher” a intrat deja în luptă, reporterii Associated Press asistând la modul de acţiune al lui “Breacher” în apropiere de Marjah, o regiune controlată de talibani.

Operaţiunea se află în plină desfăşurare şi face parte din planul ofensiv întrunit NATO-forţe de securitate afgane.

sursa: Associated Press, Military.com

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.