Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Kârgâzstanul a denunţat acordurile cu 11 state aliate SUA care utilizau baza de la Manas

Parlamentul kârgâz a decis vineri 06 martie, denunţarea acordurilor încheiate cu 11 state aliate ale SUA care utilizau baza aeriană Manas de pe aeroportul internaţional din capitala Bişkek pentru operaţiunile din Afganistan.

În luna februarie această fostă republică sovietică din Asia centrală a anulat acordul cu Washingtonul, cerând plecarea americanilor de pe teritoriul kârgâz.

Cu aproape unanimitate de voturi (80 la 1), parlamentul kârgâz a decis rezilierea acordurilor încheiate cu Australia, Coreea de Sud, Danemarca, Franţa, Italia, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Spania, Polonia şi Turcia, ţări aliate ale SUA care fac parte din coaliţia internaţională pentru stabilizarea situaţiei din Afganistan.

Legea aprobată vineri de parlament urmează să fie semnată de preşedintele ţării, după care Ministerul de Externe de la Bişkek va informa cele 11 ţări că dispun de 180 de zile pentru a-şi retrage trupele militare de la baza Manas.

Decizia de închidere a bazei americane Manas, utilizată de SUA din 2001 pentru susţinerea forţelor angajate în Afganistan, a fost anunţată la 3 februarie de preşedintele kârgâz Kurmanbek Bakiev, după o întâlnire avută la Moscova cu omologul său rus Dmitri Medvedev.

Kârgâzstanul ameninţase deja în mai multe rânduri, începând din 2005, cu închiderea acestei baze din cauza unor incidente în care au fost implicaţi militari americani şi a unor dispute legate de compensaţiile oferite de Washington.

Preşedintele Kârgâzstanului, Kurmanbek Bakiev, declara însă joi, 5 martie, într-un interviu pentru BBC că ţara sa este gata să examineze cu SUA toate variantele existente pentru reglementarea situaţiei din Afganistan, fără a exclude redeschiderea bazei Manas. El a subliniat însă că aceste negocieri nu se pot duce în condiţiile de mai înainte care au dus la decizia de denunţare a acordului cu SUA.

În acelaşi interviu, preşedintele Bakiev sublinia că între Washington şi Bişkek nu există divergenţe politice, dar că sunt două cauze care au dus la denunţarea acordului cu SUA. “Niciun fel de divergenţe politice între Kârgâzstan şi SUA nu au existat şi nu există. Problema bazei a apărut în contextul economic, ceea ce ar fi o primă cauză, iar a doua este legată de faptul că militarii din contingentul forţelor de coaliţie, având statut de imunitate, au săvârşit anumite acţiuni pentru care nu puteau fi traşi la răspundere conform legislaţiei noastre”, afirma liderul politic de la Bişkek în interviul pentru BBC.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Kârgâzstanul a denunţat acordurile cu 11 state aliate SUA care utilizau baza de la Manas”

  1. DE CE BAL says:

    Mesajul este clar: Bakiev vrea cat mai multi dolari de la SUA, pentru continuarea utilizarii facilitatilor militare de la baza Manas. Daca vor fi acordati, nici opinia presedintelui rus, nici anumite actiuni individuale ale unor militari aliati nu vor mai conta in ecuatie. Banii vorbesc…