Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

KFOR îşi suspendă cooperarea cu Forţa de Securitate din Kosovo

După ce membri ai Forţei de Securitate din Kosovo (albaneze) – KSF – au aparut la o ceremonie purtând arme, misiunea condusă de NATO în Kosovo (KFOR) a suspendat temporar cooperarea cu aceasta.

“Comandantul KFOR a luat decizia să suspende temporar acţiunile în zonă, monitorizarea şi instruirea KSF”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al misiunii NATO, colonelul german Hans Peter Buch.

Vineri, mai multe unităţi KSF s-au înarmat pentru a participa la o ceremonie de comemorare a celor 40 de luptători de gherilă din Armata de eliberare a Kosovo (KLA) care au murit în timpul războiului din 1998-1999 împotriva Serbiei. La ceremonie au participat şi familiile celor ucişi.

În ianuarie 2009, forta de securitate instruită de NATO a luat locul Corpului de Protecţie a Kosovo (KPC), care era format în mare parte din foşti luptători KLA. Forţa are rol de protecţie civilă şi de intervenţie în situaţii de urgenţă, dar nu se intenţionează să fie transformată într-o forţă militară independentă.

NATO are autoritate executivă asupra forţei, până când aceasta va ajunge la capacitatea operaţională completă. Aceasta urmează să ajungă la dimensiunea operaţională de 2.500 de membri şi 800 de rezerve în următorii doi la patru ani.

sursa: HotNews

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.