Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

LA MULŢI ANI, ARMATĂ A ROMÂNIEI!

Corpul de gardă. foto scienceline.ro

E 25 octombrie. O zi cu mai multe semnificaţii istorice. Prima semnificaţiei ar fi aceea legată de Ziua Armatei României.Astfel, pe 25 octombrie 1944 a fost eliberat Careiul de sub ocupaţia horthystă. Sau, aşa cum se spunea prin vechile manuale de istorie, a fost eliberată “ultima brazdă de pământ românesc” aflată sub dominaţie străină. Prin urmare, este firesc ca acest moment să fie marcat cum se cuvine.
Potrivit unui comunicat de presă al MApN, “Ziua Armatei României este sărbătorită prin arborarea Drapelului Naţional la toate sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea unor ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării”.

“Statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele, marile unităţi şi unităţile militare de pe întreg teritoriul ţării organizează, cu acest prilej, Ziua Porţilor Deschise şi activităţi cultural-artistice şi sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziţii, gale de filme şi spectacole”, se mai spune în comunicat.

Militarii români din teatrele de operaţii vor sărbători Ziua Armatei prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive la care vor fi invitaţi şi parteneri din coaliţiile multinaţionale.

Tot azi, ca “un dat” parcă, este şi ziua Regelui Mihai. Invitat – în cele din urmă – în Parlamentul României, după 65 de ani, să ţină un discurs, Majestatea sa nu a uitat să puncteze, printre altele, faptul că “militarii români încearcă să-şi facă datoria, deşi sunt puternic încercaţi de lipsa banilor şi descurajaţi instituţional”.

Din discursul scurt, am reţinut câteva idei, menite să dea de gândit acelora aflaţi sus, “la butoane”. Şi să înveţe câte ceva din scurta şi concentrata lecţie de istorie vie, a momentului:
Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru, a spus Regele;
- Ultimii 20 de ani au adus democraţie şi un început de prosperitate pentru români;
- Democraţia are ca fundament însăşi existenţa Parlamentului;
- Cinismul, interesul îngust, laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa, România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre;
- Trebuie să avem un comportament public corect, rupt de tarele trecutului;
- Se cuvine să continuăm trecutul, să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul într-un mod demn şi corect;
- După libertate şi democraţie cele mai importante sunt identitatea naţională şi demnitatea.

Nota: La momentul redactării acestui articol, tocmai şi Boc a rostit la Carei discursul prilejuit de Ziua Armatei. Nu a greşit decât data la care a spus că a fost eliberată “ultima brazdă de pământ românesc”: a spus 25 octombrie, 1945, în loc de 25 octombrie, 1944. Probabil l-a copleşit istoria… Sau remuşcările că a lipsit de la şedinţa solemnă a Parlamentului…
Oricum, LA MULŢI ANI, ARMATĂ A ROMÂNIEI!

Infomondo Militar

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “LA MULŢI ANI, ARMATĂ A ROMÂNIEI!”

  1. Lupul Alb says:

    La multi ani Armatei Romaniei!

    Draga redactie,
    Din cuvantarea Regelui Mihai I referitoare la militari, ati omis din greseala “… şi descurajaţi instituţional.”

    Cu stima