Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

LA MULȚI ANI! geniștilor din Armata României

31 Mai este data la care este sărbătorită arma Geniu, din cadrul Armatei României. Această armă a aparut în istorie ca necesitate: aceea de a asigura “logistica mișcării” trupelor pe campul de luptă, precum și a fortificării lucrărilor de apărare, temporare sau durabile”.

Potrivit istoricilor militari, în Romania, arma Geniu datează din 31 mai 1859. La data respectivă, la propunerea ing. Panait Donici, domnitorul Al.I. Cuza a semnat ordinul de înființare a Batalionului 1 Ge in Moldova.

Un mai târziu a luat ființă încă un batalion la Bucuresti și prin unirea celor două subunități, sub o singură comandă, s-a inființat Regimentul 1 Ge.

În zilele noastre,  geniștii au demonstrat și demonstrează că sunt adevărați specialiști în teatrele de operații: fie că vorbim de Kosovo, Irak sau Afganistan.

Infomondo militar dorește tuturor celor care poartă însemnele acestei arme, LA MULȚI ANI!, sănătate și să fie la fel de bine pregătiți ;i de destoinici ca și până acum.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “LA MULȚI ANI! geniștilor din Armata României”

 1. PENSIONARUL MILITARO-CIVIL says:

  Conducătorilor noştri
  (de Ziua Rezervistului Militar)

  Priviţi în ochii noştri trişti,
  de-aveţi curajul să priviţi,
  ne spuneţi, astăzi, REZERVIŞTI
  şi ne furaţi, şi ne minţiţi!

  Priviţi-ne în ochi, c-am fost
  în postul nostru neclintiţi,
  când voi şedeaţi la adăpost,
  strângând averi de nesimţiţi!

  Priviţi-ne în ochi, măcar,
  voi, ce-n huzur vă lăfăiţi,
  priviţi-ne o clipă, doar,
  şi-aveţi curajul să roşiţi!

  Colonel (r.) Ilie Bâtcă

 2. Cip says:

  Hm…. “Kosovo, Irak si Afganistan”… ce cliseu frumos!

  Hei! Daca vrei neaparat sa arati ca-i respecti pe genisti (si mai ales sa nu-i jignesti) pronunta doar atat: Bosnia. Restul e pentru toata lumea. Bosnia e a lor.

 3. Horea says:

  @Cip
  E adevarat, era nevoie de aceasta precizare. Din pacate, aceasta arma tehnico-inginereasca “a evoluat” atat de bine, incat toti ofiterii ei sunt licentiati la AFT in orice, dar nu in multitudinea domeniilor tehnic-ingineresti. LA MULTI ANI ! armei GENIU si sa speram in capacitatea de a renaste intr-o zi.

 4. Cip says:

  @Horea

  Corect Horica,

  Merci de langa Bosnia.