Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

La mulţi ani radiolocatorişti ai Armatei României!

Radiolocatia- o arma de elita in continua transformare

Radiolocatia este o arma relativ noua in Armata Romana. In baza Legii nr. 938 din martie 1939 a luat fiinta Serviciul General de Panda si Alarma din Armata Romaniei. Initial a avut in inzestrare 6 statii de radiolocatie de productie germana (3 FREYA si 3 WURTZBURG). Structura noului serviciu a fost organizata pe 28 zone de aparare antiaeriana functionad asa pana la 9 mai 1945.

La data de 10 Aprilie 1949 a luat fiinta in cadrul Comandamentului Apararii Antiaeriene, Sectia de Panda Aeriana (ulterior O.I.L.A.).Aceasta va avea in subordine prima companie de radiolocatie de la Bucuresti – Baneasa dotata cu statii de tipurile S.C.R.-527 D (americana), A.N./T.P.S. – 53 (engleza), WURTZBURG (germana) si apoi un numar variabil de companii si batalioane infiintate si inzestrate cu statii de radiolocatie de productie sovietica de tipul P-20, P-3A, P-8 si P-10.
Ziua care marcheza aparitia radiolocatiei ca sistem unic de supraveghere a spatiului aerian, este 25 Iulie 1955, cand prin ordinul C.L.-0074 au luat fiinta in cadrul C.A.A.T. Trupele Radiotehnice ca arma de sine statatoare in Armata Romaniei.
Initial in structura au fost 3 regimente si 2 batalioane cu 12 noduri (similar batalion) si 14 posturi radiotehnice (similar companie). Ulterior structura radiolocatiei a evoluat in concordanta cu cerintele Sistemului National de Aparare.
Radiolocatia a fost dotata pana in anul 1978 cu tehnica de lupta sovietica de tipul: P-12, P-30, P-15, P-35, P.R.V.-11, P-37 si aparatura de automatizare de tipul: VP-01, VP-02, VP-04, VP-11. Dupa aceasta data, pana in anul 1989, datorita necesitatii imbunatatirii parametrilor zonei de cercetare a spatiului aerian numarul subunitatilor a ajuns la 56 si al mijloacelor de cercetare (radiolocatoare de diferitte tipuri) la 234. Au intrat in inzestrae noi tipuri de radilocatoare: P-18, PRV-13, P-14, PRV-17, START-1M, ST-68.

Arma Radiolocatie a avut propriile institutii de invatamant, scoala de ofiteri, scoala de maistri militari si subofiteri si scoala de aplicatie.

In anul 1960 Scoala Militara de Ofiteri Activi de Radiolocatie, infiintata in 1952 la Sibiu, a fost mutata din Bucuresti la Brasov, unde functioneaza astazi Academia Fortelor Aeriene. In acelasi an a luat fiinta la Brasov, Scoala de Maistri Militari si Subofiteri de Artilerie Antiaeriana si Radiolocatie. In prezent aceasta functioneaza in garnizoana Boboc.

In anul 1965 Radiolocatia trece la o noua forma de organizare. In anul 1965 ia fiinta Brigada 46 Radiotehnica in garnizoana Ploiesti, iar in anul 1966 Brigada 41 Radiotehnica in garnizoana Timisoara. Ambele au fost desfiintate in anul 1998.

Incepand cu aceasta data a fost implementata o noua structura care a cuprins esalonul Centru de Radiolocatie (similar regiment, organizat pe batalioane si companii) fapt ce a condus la cresterea operativitatii si eficientei actului de decizie, la optimizarea fluxului informational despre situatia aeriana si la crearea conditiilor pentru realizarea sistemului integrat – militar si civil – de gestionare a spatiului aerian. In prezent structurile de radiolocatie sunt integrate in flotilelor aeriene.

In cadrul procesului de reforma a armatei, Radiolocatia continua perfectionarea cadrului organizatoric si functional, ca urmare a noii arhitecturi de securitate si a inzestrarii cu tehnica performanta.
Introducerea in dotarea subunitatilor de radiolocatie a sistemelor radar moderne 3D cu raza lunga de actiune (FPS-117), a celor cu raza mica de actiune (Gap Filler) si operationalizarea A.S.O.C. (Centrul de Operatii pentru Suveranitate Aeriana) au creat bazele modernizarii si trecerii de la radiolocatia analogica la cea digitala cu o foarte buna protectie la toate categoriile de bruiaj, precum si la posibilitatea compatibilitatii lucrului cu sistemele aviatiei militare si civile.
Aderarea Romaniei la NATO, procesul de inzestrare cu mijloace radar moderne si informatizarea conducerii activitatilor specifice au determinat adoptarea unor noi structuri coerente si ierarhizate astfel incat sa fie valoarificate performantele tehnicii in cadrul sistemului de supraveghere a spatiului aerian integrat in NATINEADS (NATO Integrated Extended Air Defense System).

Pioasa recunostinta radiolocatoristilor aflati acum dincolo de Styx.

La Multi Ani Radiolocatoristi oriunde va aflati!

Col. (ret) Ioan Gheorghe Ratiu, Brasov

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “La mulţi ani radiolocatorişti ai Armatei României!”

 1. Nicolae says:

  La multi ani Radiolocatiei si personalului acesteia. O REMARCA: Pentru a respecta, cu rigurozitate, adevarul istoric, trebuie sa spunem ca, IN ANUL 1951, la SIBIU, IN CADRUL SCOLII MILITARE DE OFITERI TRANSMISIUNI, a fost recrutata prima promotie de elevi – viitori ofiteri de Radiolocatie, incadrata in batalionul de radiolocatie comandat de cpt. HAUSSNER, si dislocata in cazarma HORIA din Sibiu. Din aceasta promotie a facut parte si regretatul general Eugen Teodorescu. In anul 1952,dupa ce aceasta prima promotie a terminat primul an de studii, prin restructurarile din Armata, Batalionul de elevi Radiolocatie a fost mutat la Brasov si scos din structura Scolii Militare de Ofiteri transmisiuni. Este bine sa stim….

 2. Ioan says:

  Radiolocatoristii modesti ca intotdeauna si-au sarbatorit in liniste si cu mare respect ziua armei.
  Foarte interesant si sintetic articolul.
  Radiolocatoristii de toate varstele pot completa acest mic eseu istoric prin adaugarea micilor lor istorii despree M.U., U. si Sub.U. in care si-au desfasurat nobila activitate.
  Fiecare promotie de radiolocatoristi, Ofiteri, M.M. si S.Of. pregatiti la Sibiu, Bucuresti, Brasov, Medias si Boboc poate contribui la scrierea unor pagini din istoria acestei arme de elita pe cat de tehnica si moderna pe atat de necunoscuta si uneori neglijata.
  Inafara de Trupele Radiotehnice (de Radiolocatie) radiolocatoristii si-au desfasurat si isi desfasoara activitatea si in alte structuri de aparare antiaeriana din compunearea M.U., U. si Sub.U. apartinand celorlalte categorii de forte, la fel de seriosi si merituosi.
  La Multi Ani Bravi si Distinsi Radiolocatoristi ai Armatei Romaniei!

 3. Lt.col(r).Ing.dpl.Vasile says:

  A.C.M.R.T.I.R.E. ASOCIATIA CADRELOR MILITARE IN REZERVA
  SI IN RETRAGERE DIN ARMELE TRANSMISIUNI, INFORMATICA SI RAZBOI ELECTRONIC
  ROMANIA
  Filiala Tg.JiuCONDUCEREA CENTRALA A A.C.M.R.T.I.R.E.
  Presedinte: Col.(rtr.) Nicolae Gropan
  Prim vicepresedinte Col.(rtr.) Florea Pana
  Vicepresedinte Col.(r) Marin Bunea
  Vicepresedinte Col.ing.(r) Mircea Ionita
  Vicepresedinte Col.(r) Neculai Gavrila
  Vicepresedinte Col.(r) Constantin Toma
  Secretar general Col.(r) Petre Radulescu

  Decretul 1549 din
  22 octombrie 2009 (Decretul 1549/2009)
  privind acordarea gradului de general de brigada cu o stea in retragere unui colonel in retragere din Ministerul Apararii Nationale
  Publicat in Monitorul Oficial 726 din 27 octombrie 2009 (M. Of. 726/2009)
  LegeStart prezinta actul doar in varianta publicata in Monitorul Oficial.
  Pentru versiunea consolidata a actului va recomandam sa consultati Indaco LEGE Online.
  Textele in format electronic ale actelor normative publicate pe acest site formeaza obiectuldreptului de autor al INDACO SYSTEMS si copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.
  Pentru detalii consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului.
  In temeiul prevederilor art. 94 lit. b) si ale art. 100 din Constitutia Romaniei, republicata, ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Legii nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, cu modificarile ulterioare,
  avand in vedere propunerea ministrului apararii nationale si Hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 103/2009,

  Presedintele Romaniei d e c r e t e a z a:

  Articol unic. – Domnului colonel in retragere Gropan Nicolae Nicolae i se acorda gradul de general de brigada cu o stea in retragere.

  PRESEDINTELE ROMANIEI
  TRAIAN BASESCU

  In temeiul art. 100 alin. (2) din
  Constitutia Romaniei, republicata,
  contrasemnam acest decret.
  PRIM-MINISTRU
  EMIL BOC

  Bucuresti, 22 octombrie 2009.
  Nr. 1.549.

  LIGA PENTRU APARAREA DREPTURILOR MILITARILOR –L.A.D.M.
  Str.Chitila Triaj, nr.4,bloc 2, Secor 6, Bucuresti

  PLANGERE ADMINISTRATIVA
  Catre
  Guvernul Romaniei
  Liga pentru Apararea Drepturilor Militarilor cu sediul în Bucuresti, Sector 6, str. Chitila Triaj, nr. 4,bloc 2, în temeiul art. 1 si 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, solicita revocarea OUG nr.1 /2011, pentru urmatorele considerente:
  1. Legea nr.119/2010 modificata si completata prin OUG nr.1/2011, are la baza prevederi ale Legii nr.19/2000, lege abrogata incepand cu 01.01.2011 prin art.196 litera a) din Legea nr.263/2010
  2. Legea nr.119/2010 a adus modificari de substanta Legii.nr.164/2001 privind pensiile militare de stat si Legii nr.179/ 2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor legi organice ce reglementeaza pensiile ocupationale incalcandu-se prevederile Directivelor Europene, obligatorii si pentru Romania;
  3. Atat legea, aprobata prin asumarea raspunderii guvernului, cat si ordonanta incriminate au fost luate fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii , contrar legii ce reglementeaza functionarea CSAT;
  4. Atat in cuprinsul legii nr.119/2010 cat si al OUG nr.1/2011 se vorbeste de reducerea cuantumului pensiei in urma recalcularii , ceea ce constituie o incalcare a pevederilor legale cuprinse atat in Legea 19/2000, modificata si completata prin OUG 209/2008, cat si a Legii 263/2010 – singura lege in vigoare la ora actuala;
  5. OUG nr.1 excede preverilor Legii nr.19/2000 prin introducereaa temenului de revizuire a pensiilor, termenul din lege facand trimitere expresa la reviziile comisiilor de expertiza medicala pentru pensionatii pe caz de boala.
  6. Adaugand acestor motive si incalcarea principiilor constitutionale referitoare la neretroactivitatea legii , dreptul la proprietate si interzicerea discriminarii, precum si jurisprudenta CEDO in domeniu, rezulta fara dubii ca cele doua acte incriminate sunt neconstituionale .
  Prezenta constituie plângere prealabila în sensul Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.
  PRESEDINTELE
  LIGII PENTRU APARAREA DREPTURILOR MILITARILOR
  General de brigada (r)
  Nicolae GROPAN
  Comunicat de presa
  Publicat de nicolaegropan pe martie 19, 2011

  LIGA PENTRU APARAREA DREPTURILOR PENSIONARILOR MILITARI

  CENTRUL DE VOLUNTARIAT
  “ RESPECT SENECTUTII – NOI SUNTEM AICI PENTRU TINE”
  COMUNICAT IMPORTANT:
  Pana pe 25 aprilie 2011 se pot face inscrieri de voluntari pentru acest centru. Sunt asteptati studenti de la facultatile de drept, administratie publica, sociologie, asistenta sociala, psihologie, stinte politice, limbi straine (engleza, franceza, germana), comunicare, relatii publice, automatica, calculatoare, electronica, telecomunicatii si tehnologia informatiilor. Pentru coordonare, analiza si sinteza asteptam cu deosebit interes cadre didactice universitare, avocati, ziaristi si specialist in comunicare.
  Doritorii sunt rugati sa trimita o cerere de inscriere si un scurt CV la adresa de E-mail : office@ligamilitarilor.com, conform datelor cuprinse in modelul anexat.
  Oamenii de afaceri care doresc sa ne devina parteneri sunt rugati sa ne contacteze la aceeasi adresa de E-mail.
  Dupa 25 aprilie cei preselectati vor fi chemati la interviu conform comunicarilor ce le vor primi.
  Va asteptam cu drag,
  Coordonator program,
  Gl.bg.(r) Nicolae GROPAN
  Proiect SEMPER FIDELIS: Federatia-i da senzatia…
  https://www.semperfidelis.ro/news.php?item.693
  Asa se explica, probabil, faptul ca pina si pe elegantul, perfect echilibratul si distinsul initiator al federatiei, domnul general de brigada (r) Nicolae Gropan, …
  doctor inginer LUCIAN LEONIDA BIRO
  MARIA BUMBARU
  general dr. MIRCEA CHELARU
  general de brigada (r) STEFAN COMAN
  colonel (r) FLORIAN GARZ
  general de brigada (r) PETRU NEGHIU
  general-maior (r) dr. ing. cosmonaut DUMITRU-DORIN PRUNARIU
  Re: Federatia Militarilor din Romania

  EE o structura infiintata prin 2010. Are ca presedinte de onoare pe generalul
  Degeratu si presedinte de generalul Nicolae Gropan. E compusa din vre-o 14
  structuri asociative printre care:
  Asociatia Cadrelor Militare în Rezerva sau in Retragere din Armele Transmisiuni,
  Informatica si Razboi Electronic
  Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania
  Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii
  Asociatia Proiect Semper Fidelis
  Asociatia “General Roland Parlogeanu”
  Asociatia Nationala Democratica de Lupta Impotriva Coruptiei
  Fundatia ” Ordinul Militar de Romania”
  Asociatia Col.umna Club (ASCOL)
  Fundatia MCP (MASS COMMUNICATION POWER)
  Asociatia de Sprijin a Personalului Militar Disponibilizat
  Asociatia Nationala a Parasutistilor din Romania ” CONDOR”
  Aveau si un site, federatia militarilor.ro, dar a fost suspendat pentru
  neplata.

  — In roarmy230@yahoogroups.com, Icleanu Dragos wrote:
  > Acum la ROMANIA TV: un grup de pensionari militari din FEDERATIA MILITARILOR DIN ROMANIA, au fost la sediul de campanie al lui Basescu.Cica sunt reprezentantii a 20.000 de pensionari militari. Federatia a hotarat ca membrii lor sa nu se prezinte la vot. Stie cineva cine sunt,cine le sunt sefii ,au site?.Dragos Icleanu
  >

 4. vasile says:

  Generalul Marcel Opriş, omul lui Băsescu la STS (drept lectură…)

  ASTA ESTE DOAR UNUL DINTRE MULTI….FOARTE MULTI……DUPA PAREREA MEA, FAPTUL CA A FOST “IMPINS” DE “BASESCU” ESTE IRELEVANT……….

  Senatorul Valer Marian acuză regimul Băsescu: Generalul Marcel Opriş, slugoiul prezidenţial din fruntea STS a transformat serviciul in anexa PDL. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), generalul Marcel Opriş, a fost numit în această funcţie cu rang de secretar de stat, de preşedintele Traian Băsescu în data de 7 decembrie 2005. Originar din localitatea Chieşd, judeţul Sălaj, Marcel Opriş a absolvit Facultatea de Electronică şi Informatică din cadrul Academiei Tehnice Militare din Bucureşti. După numirea în fruntea STS, generalul Marcel Opriş a fost fidelizat de preşedintele Traian Băsescu prin trei avansări în grad: general-maior (cu două stele), printr-un decret prezidenţial din 23 decembrie 2006, general-locotenent (cu trei stele), printr-un decret prezidenţial din 1 decembrie 2008 şi general cu patru stele, printr-un decret prezidenţial din 30 noiembrie 2011. Trei avansări, trei stele de general în doar şase ani! După alegerile prezidenţiale din 2009, generalul Opriş a fost acuzat că şi-ar fi pus oamenii să ajute PDL să numere voturile, precum şi că, în ziua votului, STS ar fi transmis sms-uri prin intermediul reţelei de telefonie mobilă, prin care Traian Băsescu era dat câştigător. Printr-un decret din 18 decembrie 2010, preşedintele Băsescu l-a decorat pe generalul Opriş cu Ordinul Naţional “Steaua României”, în grad de ofiţer, pentru “rezultatele remarcabile obţinute în organizarea şi coordonarea STS”. Pe de altă parte, prin legea bugetului de stat pe anul 2010, STS a beneficiat de cea mai mare majorare de buget, cu circa 40% faţă de anul precedent, alocându-i-se suma de 466,5 milioane de lei (113,8 milioane euro). STS a avut astfel în 2010 cea mai spectaculoasă creştere a bugetului în rândul serviciilor secrete, depăşind de două ori bugetul Ministerului Comunicaţiilor. Probabil că aceasta a fost răsplata pentru faptul că STS a manipulat rezultatul alegerilor prezidenţiale în noaptea de 6/7 decembrie 2009. În data de 22 martie 2010 i-am adresat directorului STS, Marcel Opriş, următoarea interpelare pe tema implicării serviciului pe care-l conduce în alegerile prezidenţiale din decembrie 2009: “În cotidianul Gazeta de Nord – Vest din Satu Mare a fost publicat, în data de 12 decembrie 2009, un articol intitulat , având următorul conţinut: “Conform unor angajaţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) Satu Mare reiese că în data de 6.12.2009, începând cu ora 13.40, moment în care Mircea Geoană îl depăşea cu mai mult de 5 procente pe Traian Băsescu, a fost pus în aplicare un plan de rezervă (planul B), la ordinul generalului Marcel Opriş, şeful STS, şi sub coordonarea vicepreşedintelui PDL Adriean Videanu.
  Concret, STS Satu Mare a avut o derivaţie secretă din schema STS conectată la un server din sediul central al PDL din Aleea Modrogan, având numele de cod “Taurul”. Toate judeţele au avut derivaţie din reţeaua principală, mai puţin municipiul Bucureşti.
  Potrivit surselor din STS, în noaptea de 6 spre 7 decembrie, la ora 3,15, toate derivaţiile au fost dezafectate sub directa supraveghere a generalului Marcel Opriş, fiecare judeţ decuplându-se pe rând după ce s-au închis şi cheile pe datele finale. Despre acest fapt ştiu doar şefii judeţeni ai STS şi cadrele tehnice, respectiv doi subofiţeri care au realizat conexiunile. Toate conexiunile au fost operaţionale cu data de 6.12.2009, ora 1,30.
  Afirmaţia că toate datele au fost transmise prin intermediul telefoanelor mobile şi a telefonului guvernamental (T.O.) este falsă, deoarece toate datele au fost transmise electronic simultan cu cele oficiale. STS a avut inclusiv “spioni” de alarmă care semnalau acustic şi vizual depăşirea în procente a unuia sau altuia dintre candidaţi.” Având în vedere că au trecut peste trei luni de la publicarea acestui articol şi nu aţi exprimat nicio poziţie oficială, vă solicit să exprimaţi un punct de vedere în sensul confirmării sau infirmării aspectelor semnalate în articol. Totodată, vă solicit să-mi comunicaţi numele şi prenumele angajaţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din Satu Mare care au fost de serviciu în zilele de 6 şi 7 decembrie 2009. Vă solicit să-mi comunicaţi şi numărul total al angajaţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din Satu Mare, cuantumul lunar al salariilor brute ale acestora, precum şi dacă unii dintre ei sunt şi angajaţi ori colaboratori ai Secţiei Judeţene Satu Mare a Serviciului Român de Informaţii, la sediul căreia sunt văzuţi aproape zilnic”. Deşi termenul regulamentar de răspuns la o interpelare este de două săptămâni, putând fi prelungit până la patru săptămâni, generalul Marcel Opriş nu mi-a răspuns până în prezent, trecând un an şi zece luni de la înregistrarea interpelării. Generalul Marcel Opriş are şi probleme de integritate pentru care trebuie să se sesizeze ANI şi DNA. În mod dubios, de când este director la STS, o firmă aparţinând unor prieteni de familie (soţii Dumitru Octavian şi Iuliana Nicolau), denumită Quality Business Solutions SRL, la care soţia generalului Opriş, Camelia, este angajată şef administrativ şi contabil, a câştigat nu mai puţin de 51 de contracte publice scoase la licitaţie de STS. Valoarea totală a celor 51 de contracte este de 28.748.709 lei, fără TVA (peste 7 milioane euro). În mod dubios a crescut şi averea generalului Opriş după numirea sa în fruntea STS. Astfel, dacă la numirea în funcţia de director al STS, singura proprietate a familiei Opriş era un apartament în Bucureşti, după un an (în 2007), generalul Opriş a cumpărat un teren de 3,4 hectare în Podu Dâmboviţei judeţul Argeş, într-o zonă de mare interes imobiliar datorat dezvoltării turismului rural, iar după încă un an (în 2008), a mai cumpărat 25 de hectare la Podu Dâmboviţei, precum şi 450 de metri pătraţi intravilan în Bragadiru, lângă Bucureşti. În 2009, generalul Opriş şi-a cumpărat un apartament de vacanţă la mare, la Eforie. Pe lângă aceste achiziţii imobiliare, în perioada 2006-2009, generalul Opriş a pus deoparte 135.000 de euro (în trei conturi), de pe urma cărora câştigă anual peste 10.000 de euro din dobânzi. Este de reţinut că, în calitate de bugetar, generalul Opriş câştigă 133.337 de lei (31.000 de euro) pe an din salariu, la care se adaugă indemnizaţia de membru în Consiliul de administraţie al Institutului de Cercetări pentru Energie Electrică, de 20.000 lei pe an. Soţia sa realizează 20.000 de lei pe an din salariu, rezultând că soţii Opriş au obţinut un venit total de 173.337 lei (circa 41.000 de euro) pe an. Solicit Agenţiei Naţionale de Integritate şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie să efectueze cercetări asupra contractelor încheiate între STS şi firma SC Quality Business Solutions SRL, aparţinând unor prieteni de familie ai directorului STS, precum şi asupra averii dobândite de familia generalului Marcel Opriş după numirea sa în funcţia de director al STS. Solicit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să declanşeze urmărirea penală împotriva directorului STS, generalul Marcel Opriş, pentru activităţi de poliţie politică. 25.01.2012
  Satu Mare, Senator Valer Marian
  sursa:
  http://www.romanialeaks.org/2012/01/generalul-marcel-opris-omul-lui-basescu.html

 5. vasile says:

  Domnule, ce legatura au comentariile dumneavoastra cu Ziua Radiolocatiei?
  Incerc sa va inteleg nemultumirile, dar nu au nici o legatura cu Radiolocatia.
  Va informez ca Radiolocatia, ca arma, este singura care desfasoara serviciu de lupta permanent atat la pace cat si la razboi, indiferent cine conduce tara, ministerul etc., chiar inafara teritoriului national. Radarele de mare putere descopera si furnizeaza date de radiolocatie S.N.A. despre tintele aeriene la distante de sute de Km de frontiera de stat a Romaniei.
  La Multi Ani Radiolocatiei Romaniei!

 6. Marius says:

  Ce legatura au cu ziua radilocatiei?
  Chiar asa se transforma orice eveniment in prilej de a arunca cu ura?
  Ce legatura are Opris care este inginer de transmisuni cu radilocatia?
  Ma opresc aici…