Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

LA MULŢI ANI, ROMÂNI! LA MULŢI ANI, ROMÂNIA

La mulţi ani, militari români, oriunde vă aflaţi!

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “LA MULŢI ANI, ROMÂNI! LA MULŢI ANI, ROMÂNIA”

 1. Dorel Pietrareanu says:

  Cred ca “1 Decembrie” ar trebui sa fie prilej de sărbătoare populară. Sinceră, naturală, reală, aşa cum am văzut eu pe la alţii, în peregrinările mele prin ţările lumii. În alte ţări, “ziua naţională” este aşteptată mai ceva ca sărbătorile de Paşti sau de Crăciun. Eu cred (şi sper) că Ziua neamului, a Marii Uniri, nu aparţine unui regim, partid, şi nici preşedintelui, vremelnicul locatar de la Cotroceni. Ea aparţine (sau ar trebui să aparţină!) naţiunii întregi, prezente şi viitoare!
  Am uneori şi senzaţia că după 20 de ani de perpetuă tranziţie, românii de rând, apăsaţi de griji, nevoi şi boli (mai mult sau mai puţin compensate…) au uitat să se mai bucure, au uitat să mai spere într-un viitor normal, într-o ţară normală… Pentru românul de rând, Ziua Naţională este, probabil, doar o zi liberă şi o simplă dată în calendar… Suntem un popor blazat dar inteligent, suntem ca o turmă de mioare fără de stăpân, care rătăceşte prin deşertul dezamăgirilor… Priviţi la televizor – aceleaşi personaje anoste, care se perindă aproape metronomic pe la toate posturile, împărţind în stânga şi în dreapta doar promisiuni deşarte, vorbe goale, găunoase fără de substanţă şi minciuni care, adeseori, se speră a fi confundate cu adevăruri aşteptate… Ne-am pierdut speranţa şi credinţa că într-o bună zi, românii vor fi mândrii că sunt români, că ne vom recâştiga prestigiul şi onoarea de altă dată…!!
  Uneori parcă ne este jenă să vorbim despre patriotism. Şi cred că presa nu este străină de această atitudine. S-ar cuveni să avem curajul să vorbim despre patriotism nu doar când avem vreun rezultat notabil la fotbal, sau ceva asemănător. Să fim mereu patrioţi, nu doar pe bucăţele, pe segmente, ori depinzând de o anume situaţie. Patriotismul, spun unii, are chipuri multiple. Cred că singurul chip adevărat e să nu-ţi faci de ruşine “numele de român”, prin munca ta. Toţi, şi fiecare în parte, reprezentăm ţara, aici şi oriunde, prin ceea ce facem în viaţă. Atunci cu adevărat 1 Decembrie va fi “1 Decembrie” şi lucrurile vor fi normale. Eu zic că, măcar o zi pe an eşti dator să-i respecţi pe alţii, poate mai săraci ca tine, dar poate mai curajoşi şi mai demni. Cumva, cred că ne îndreptam spre asta, fără ca măcar să simţim.
  În definitiv, ce e România? Cum e România? E Romania sau Românica (aşa cum, în băşcălie, spun unii)? Ironie sau discriminare? Care e substanţa autentic româneasca? Întrebări la care nu ştiu dacă voi găsi răspunsul. De ce? Pentru că esenţa României este tocmai faptul că Ea nu are o axă, nu are un nucleu spiritual într-un loc anume din teritoriu. Eu cred că esenţa românismului e diluată. Diluată în mine, în tine, în cel de lângă noi, e peste tot. Undeva pe pământ şi sus în cer, România există, se află, fiinţează. Şi nu dă explicaţii. Este molipsitoare şi superbă, aşa cum e Ea. Pentru noi, Romania e, pur şi simplu, TOTUL! Aşa cum e!
  LA MULTI ANI ROMANIA!
  LA MULTI ANI ROMANI!
  Toate urarile de bine, Dorel Pietrareanu

 2. Dracula says:

  La multi ani romani, La multi ani Romania!

 3. cocorul says:

  Ajuta Doamne Romania sa iasa din negura acestor vremuri si sa fie iubita si respectata in lume. Dezleaga Doamne acest popor de toate blestemele, ajuta-l sa-si regasesca virtutile si sa traiasca in pace si armonie. Traiasca ROMANIA!

 4. micutzul says:

  Dumnezeu sa ajute Romania sa ridice genunchiul din pamant si ca un lup adevarat sa se scuture de rau si sa duca romanii adevarati acolo unde le este locul.
  LA MULTI ANI ROMANIA !
  LA MULTI ANI ROMANILOR SI CELOR CARE IUBESC ROMANIA!

 5. ANDU says:

  s-au desfiintat pensiile militare de stat.
  nu numai ca nu au spus nimica militarii,dar au si aplaudat si sustinut un sistem bolnav si mincinos de contributivitate a militarilor.
  nu exista speranta,speranta a murit cand pentru 100-200 de lei in plus,indivizi gen cezar corleone,tigri au spus ca contributivitatea(militaru nu a contribuit niciodata la sistemul de pensii) ii baza.
  sa speram ca se va face dreptat si ii vor baga pe pensionarii militari a caror pensii au scazut in sistemul de pensii al magistratilor(exact ca cel din 2001 a pensiilor militare) si pe restu ii vor baga la impartirea cu 30 de ani,cum ii normal si sa speram ca nu vom mai avea pensii militare pentru cei care vor iesii la pensie de acuma incolo,pentru infamia de a tacea cand s-a discutat recalcularea pensiilor militare si eliminarea pensiilor militare de stat.
  daca se intampla asta,atunci s-a facut dreptate.

 6. Ion says:

  La Multi Ani Romania!
  La multi ani tuturor celor care muncesc pentru Romania!
  Frumoasa zi!
  Frumoasa parada militara!
  Prim-ministrul intrebat ce i-a placut la parada a spus: caii jandarmilor.
  Ministrul Dobritoiu: ”Eu am fost educat într-un anumit spirit pentru eroii care și-au lăsat oasele aici și aiurea pentru o Românie întreagă”. Cuvantul ”aiurea” este folosit in mod obisnuit… având o conotație negativă. Asa ca…

 7. LICA says:

  Greşeli făcute de legiuitor privind diminuarea cuantumului unor pensii militare
  COMUNICAT
  Din 29.11.2012

  În ultimul timp, se vorbeşte tot mai mult despre unele „greşeli” făcute de legiuitor în ce priveşte diminuarea cuantumului unor pensii ale militarilor, ca urmare a aplicării unor acte normative (Legea 119/2010, Legea 263/2010 şi OUG1/2011) emise de fosta guvernare, dar puţini oameni ştiu exact în ce constă aceste „greşeli”.
  Vom încerca să explicăm, în cele ce urmează, despre ce este vorba.
  Legea 119/30.05.2010, precizează, în art. 1, că „Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare:
  a) pensiile militare de stat; b) pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor;…”
  Reglementarea este clară: din momentul intrării în vigoare a acestei legi, pensiile militare de stat nu mai existau, ele devenind pensii de asigurări sociale. Legiuitorul nu afirmă că aceste pensii ar fi “pensii speciale”, pentru simplu motiv că ele erau pensii specifice profesiei militare şi se calculaseră in baza unor criterii care să asigure un trai decent celor care serviseră ţara, într-un regim profesional deosebit.
  Art. 3 din legea 119/2010 confirmă decizia din art. 1, atunci când reglementează modul de recalculare a pensiilor militarilor, devenite pensii de asigurări sociale, precizând că: „(1) Pensiile prevăzute la art. 1, stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată, se recalculează prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii, utilizând algoritmul de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare”. Trebuia aplicat însă şi art. 180 din Legea 19/2000, care dispune: „al. (6) Cuantumul pensiilor stabilite pe baza prevederilor art. 76, luându-se in considerare punctajul mediu anual sau punctajul mediu estimat, după caz, ce va fi stabilit conform alin. (2), (3) (5) si (51; (7). In situaţia in care cuantumul pensiilor, stabilit conform alin. (6), este mai mic decât cel stabilit in baza legislaţiei anterioare, se păstrează in plată cuantumul avantajos”. Numai că, pe baza OUG1/2011, emisă de Guvern pe data de 11.01.2011, s-a recurs la diminuarea unor pensii recalculate conform dispoziţiilor din legea 19/2000.
  Menţionăm că legea 119/2010 nu prevede nici o reducere sau penalitate pentru pensiile anticipate, acordate după 20 de ani de serviciu, ca „pensii publice de asigurări sociale”, considerând că acestea sunt „pensii de vechime, în sensul legii 19/2000”.
  Rezultă că art. 6 din OUG1/2011 este ilegal, prin dispoziţia sa că „pensiile recalculate vor fi plătite în cuantumul rezultat”, excedând astfel legislaţiei de referinţă, respectiv legea 119/2010, legea 19/2000 şi Legea 263/2010, lege organică. Este clar că Legea 119/2010 nu prevede diminuarea pensiilor recalculate ca pensii publice de asigurări sociale. Aşa dar, legiuitorul a înţeles să respecte principiul constituţional şi european al neretroactivităţii legii civile. Numai că, prin OUG1/2011, nesocoteşte acest principiu, stabilind în art. 6, că „se va plăti cuantumul rezultat prin recalculare”. În felul acesta, OUG1/2011 încalcă şi prevederile Legii 263, privind pensiile unitare de asigurări sociale, lege anterioară OUG1/2011. Această lege dispune, la art. 169, că: “…. (5) In situaţia in care cuantumul pensiei, aferent punctajului mediu anual rezultat in urma aplicării prevederilor alin. (1)—(4) este mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se menţine acest cuantum până la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevăzute de lege, se obţine un cuantum al pensiei mai mare.”
  Tot o “greşeală” a legiuitorului este şi prevederea art. 8 din legea 119/2010, respectiv:- “Pentru pensiile prevăzute la art. 1 lit. a) şi b), pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, potrivit legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează:…”,. Este vorba de aplicarea prevederilor H.G. 1249/2001, modificate prin legea 90/2007, care preia dispoziţiile H.G. 1294/2001 şi pentru militarii pensionaţi înainte de anul 2001.
  Toate aspectele menţionate mai sus demonstrează clar că legiuitorul a încălcat legislaţia în vigoare, diminuând ilegal, prin OUG1/2011, unele pensii ale militarilor, care nu mai erau pensii militare de stat, omiţând aplicarea dispoziţiilor legale şi constituţionale referitoare la menţinerea în plată a pensiei în cuantumul rezultat conform legii anterioare (respectiv Legea 164/2011), în situaţia că, prin recalculare, ar fi rezultat o pensie mai mică. Legiuitorul nu a vrut să ţină seama de faptul că, din momentul intrării în vigoare a legii 119/30.062010, pensiile militare nu mai existau, acestea devenind pensii publice de asigurări sociale, deci trebuiau tratate în această calitate, nu ca pensii militare de stat.
  Ca urmare a nesocotirii dispoziţiilor legale menţionate, un număr apreciabil de pensionari militari suportă o măsură luată cu nerespectarea legislaţiei în vigoare.
  A.N.C.M.R.R. îşi exprimă speranţa şi cerinţa ca această nedreptate să fie eliminată cât mai curând posibil, aşa cum a promis actualul Guvern.
  ŞEFUL SERVICIULUI JURIDIC
  Cdor.(r) Alexandru CONSTANTIN

 8. Platon&Socrate says:

  Lica, postarea ta aici este potrivita exact ca nuca in perete. Ca sa dai copy-paste indiferent de tema este o dovada de lipsa de cultura dar si de bun simt, cu atat mai mult cu cat contributia ta este egala ci zero(chiar barat).

 9. gheo says:

  “DUMNEZEU SA AJUTE ROMANIA !”, poate ca printre lucrurile bune in aceasta zi de 1 Decembrie a fost faptul ca, nu a existat nici un fel de scanteie” intre diversele “clanuri politice”, lasandu-ne sa ne bucuram de “ziua nationala”, “LA MULTI ANI” si … “DUMNEZEU SA AJUTE ROMANIA !”.