Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

La Senat, ca la Senat…

Senatul României foto www.presaonline.com

Ieri, după-amiază, am avut şansa (sau neşansa?!) de a asista la lucrările şedinţei Senatului României. Am răspuns astfel apelului conducerii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezerva şi în Retragere (SCMD).

Ne-am adunat, la poarta Parlamentului, mai mulţi rezervişti: cam vreo 50-70. Nu ştiu dacă vor mai fi venit şi alţii după ce am intrat noi în sală. Acţiunea a debutat cam ciudat.

Băieţii în albastru de la poartă ne-au anunţat că secretarul general al Senatului a aprobat participarea în sală doar a 20 de persoane, şi cu condiţia ca să nu reprezentăm vreo organizaţie, vreun sindicat etc.

Am intrat, chipurile, ca persoane particolere. Bun şi bronzul!

Am avut loc şi eu în grupul celor 20 de norocoşi, chiar dacă sunt ceva mai gras.

Tot drumul până la trecerea prin furcile caudine (“filtrul”) de la intrarea în clădire, cât şi pe timpul cât am mers spre sală, am fost “prelucraţi” ca în sală să nu vorbim, să nu vociferăm, să nu scandăm lozinci ori vreu slogan. Oricum, toate recomandările începeau cu NU. Aşa cum le zicem noi la copiii mici:

să nu faci aia, să nu faci ailaltă etc. Şi de ce ţi-e teama… În sârşit!

Şedinta în plen a Senatului s-a desfăşurat după tipicul obişnuit: când vorbea unul, n-asculta niciunul, când vorbeau toţi era ca-n recreaţia mare la şcoală.

De fapt, cam asta a fost şi senzaţia: că ne aflăm într-o recreaţie mare prelungită, în care elevii – cam ciudaţi şi mediocri, după vorbă, după port – erau într-o permanentă mişcare prin sală.

Săracu’ domnu’ Geoană, deşi era la tribună, era şi el prin judeţ, pe-acolo, anunţând cam ce se intenţionează a se discuta şi solicitând din când în când votul celor prezenţi în sală. Cu toate că era atent să nu se încurce lumea la vot, până la urmă tot au comis-o!!! (Interesant este că de fiecare dată, numărul total al votanţilor era altul…) Să-i fi văzut atunci pe şefii sau şefuţii de grupuri-grupuleţe parlamentare cum se chinuiau să dreagă busuiocul.

Ghiciţi cine a greşit şi de data asta la vot?

PDL, ca şi altă data – nimic nou sub soare.

Au dres-o până la urmă, că iar le freca ridichia piticul atomic de la Palatul Victoria şi cu jupânu’ăl mare de la Cotroceanca.

Dezbateri? Care dezbateri?

Mai lua câte unul cuvântul să anunţe care este poziţia onor Guvernului în chestiunea în cauză. Au fost şi câteva tentative ale Opoziţiei de a se … opune, dar firave rău, de ţi se făcea milă de băieţii de la Opoziţie… Băieţii vor şi ei să faca treabă, se agită, se burzuluiesc dar nu au cu ce. Sunt puţini, chiar dacă-s buni. Ailalţii de la PDL + UDMR + UNPR + Grupuleţe sunt cum sunt, dar sunt… mulţi şi iau caimacul la tot la vot.

Spre exemplu, au vrut cei din opoziţie să introducă pe ordinea de zi o declaraţie politică referitoare la întâmplarea aceea nefericită de la Miercurea Ciuc (spunzurătoarea!). N-au reuşit pentru că s-a opus partea… opusă, adică PDL + UDMR + UNPR + Grupuleţele. Ba mai mult, reprezentantul celor de la putere a precizat, teatral şi aferat ca o primadonă de vârsta a treia spre a patra, că este regretabil gestul, dar nu se poate accepta o astfel de acţiune la Senat aşa cum a propus Opoziţia pentru că nu se doreşte şi nu este cazul să stricăm relaţiile cu partea ungară.

(Cam asta a fost ideea exprimată. Deşi am o memorie bună, am preferat această variantă de exprimare, decât să redau integral cuvintele folosite de către vorbitor!).

S-a tot valsat/falsat în acest fel uite-votu’-nu-e-votu’ pâna la final, când s-a ajuns şi la ceea ce ne durea pe noi. Aprobarea/neaprobarea proiectului Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, nr.1/2011 (aia cu revizuirea pensiilor foarte militare).

Când am intrat în sala, cineva ne spusese că această problemă ar fi trebuit să fie discutată la punctul 17 de pe ordinea de zi a şedinţei.

Numai că realitatea a fost mai interesantă şi cu mai mult suspans pentru noi: a fost mutată ca ultimul punct de discutat – nr.24. Un coleg zicea că, probabil, intenţionat l-au pus ultimul punct în ideea că poate ne plictisim şi vom pleca să nu vedem cât de ordinară este şedinţa ordinară…

Şi de data aceasta, maşina de vot a reprezentanţilor puterii a funcţionat perfect, mai mult ca sigur conform indicaţiilor profunde ale şefului de la PDL: adică semnul cu degetul în jos pentru vot negativ. Aşa e în Senat: vot cu vârfu’n sus (DA), sau vot cu vârfu’n jos (NU). A fost necesară inventarea unei astfel de comunicări în sală pentru că unii nu înţeleg ce votează, unii nu ştiu ce votează, unii nu ştiu că trebuie să voteze, unii nu ştiu dacă să voteze etc. La noi ca la nimeni! Am fost în sală şi i-am văzut!

Primul vot a fost referitor la acceptarea/respingerea Raportului comisiilor Senatului privind această Ordonanţă. În context, reamintesc faptul că Raportul cuprindea şi propunerea ca: dacă după recalculare pensia nouă este mai mare decât cea avută, aceasta să ramână în plata; dacă pensia este mai mică decât cea veche, atunci să rămână în plată pensia cea veche.

Opoziţia a votat în favoarea rezerviştilor.

Parlamentarii puterii au votat cum li s-a indicat de către guvernul prezidenţial, astfel că Raportul (deşi favorabil nouă!!!) a fost respins.

Apoi a fost votat proiectul Legii de adoptare a ordonanţei. Tot puterea a învins! Nici o surpriză!

Nu vreau să cobesc, dar cred că şi la Camera Deputaţilor se va proceda la fel.

Nu ne rămâne decât calea haiduciei spre justiţia internă şi internaţională.

Că aşa vor cei de la putere!

După aceea şedinţa s-a încheiat iar senatorii au plecat veseli. Erau  amestecaţi, râdeau şi vorbeau împreună, nu mai erau putere şi opoziţie, erau amici care, probabil, îşi propuneau să meargă la o bere.

Noi am rămas ca proştii, cu speranţele frânte ori risipite pe lungile culoare ale Palatului Parlamenului. Dacă nu eram în postul mare ce le-aş mai fi zis… dar noi, rezerviştii, suntem oameni educaţi, nu ca ei!

Toate urările de bine,

col.rz. Dorel Pietrăreanu
22 martie 2011

PS Am uitat să vă spun că tot ieri (21 martie a.c.) şi tot datorită celor de la putere s-a aprobat ca pensionarii să primească un card pentru a fi folosit pe timpul transportului în comun. Problema va fi rezolvată până la finele anului acesta. Ştiam eu că vă bucuraţi că veţi mai merge/umbla să obţineţi şi acest card.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

18 Responses to “La Senat, ca la Senat…”

 1. Bay Aleku says:

  Povestea este interesanta. Ca descrierea unei zile de vacanta la munte,cu peripetii. Rezultatul era de asteptat. Indiferent ce ar fi votat senatorii, decizia finala ramane tot la Camera Deputatilor. Asa ca OUG 1/2011 nu a fost nici aprobata, nici respinsa, neavand numarul necesar de voturi.La deputati sunt promisiuni ca va merge altfel. Oricum, ori aprobata, ori respinsa. Acolo se va da batalia!
  Oricum, este remarcabila relatarea ta. Putea fi data si la o publicatie interesata. Desi nu stiu daca mai exista asa ceva.
  In ce ma priveste, sincere felicitari!C.A.

 2. COLONEL BATRAN says:

  Halal parlament,halal guvern,halal presedinte,halal tara,halal popor.Dupa chip si asemanare.Avem ce meritam.Unde esti tu Tepes/

 3. comandoru says:

  Si cand te gandesti ca asta se intampla de 21 de ani …..

 4. un oarecare says:

  Bravo domnule! Numai că treaba se repetă de ani buni, pe banii noştri. Şi-n privat şi la stat tot aşa se munceşte. Au de la cine învăţa românaşii.

 5. JVEK G. says:

  voi la ce va asteptati?puterea sa voteze cumva impotriva propriei OG. sunteti ..de tot rasul/plansul

 6. Un cetatean says:

  Felicitari pentru calitatea textului si ineditul relatarii. Cred ca trebuie exploatata zona, pentru ca zilnic “alesii nostri” isi dau cu stangul in dreptul si raman senini, ba chiar se amuza de gafele lor… Pai, pana cand?

 7. John (suna cunoscut. . .) says:

  Buna seara,

  La senat. . . ca la senat. Mai bine, “A la gurre, comme a la gurre” (in traducere libera, la gara ca la gara).
  Dis cur sul a fost ceva normal. . . ca la calugari: strangeti hora, nu fiti, hoti, sa avem in . . . cu toti (activitatea de baza in Senatul Romaniei).
  Mai bine ar fi fost reprodusa alocutiunea, pentru ca reproducerea in Senat este ceva cur ent, cu rent. . . a car!

 8. John (suna cunoscut. . .) says:

  Buna seara,

  La senat. . . ca la senat. Mai bine, “A la guerre, comme a la guerre” (in traducere libera, la gara ca la gara).
  Dis cur sul a fost ceva normal. . . ca la calugari: strangeti hora, nu fiti, hoti, sa avem in . . . cu toti (activitatea de baza in Senatul Romaniei).
  Mai bine ar fi fost reprodusa alocutiunea, pentru ca reproducerea in Senat este ceva cur ent, cu rent. . . a car!

 9. Somesanul says:

  Excelenta descrierea zilei de…”munca “a alesilor nostri din senat ,care se perpetua tot pe banii nostri,de mai bine de 20 de ani.Oare pana cand ?

 10. voinea says:

  De la aceasta clasa politica mafiota,imbogatita prin rapt ordinar si mafiota pana in maduva oaselor nu mai avem ce astepta nimic bun. Daca nu reusim sa ne mobilizam toate fortele si in 2012 s-o aruncam la lada de gunoi a istoriei pe cale democratica, nu ne ramane decat o singura solutiei:s-o tragem in tepe in jurul Parlamentului Rusinii.
  Col(r)ing.Voinea Ion

 11. Stelian P. says:

  voinea
  Excelenta, inainte de MAREA DEMONSTRATIE de la 1 martie ne amenintati ca daca da chix va retrageti in munti ca haiduc. Pe ce munte sunteti, eminenta voastra ?

 12. JVEK G. says:

  Voinea este intr-o pestera pe muntele Ka. are tot confortul inclusiv internet

 13. Stelian P. says:

  Dogaru si legea – doua paralele

  Astazi 25.03.2011 fuhrer-ul sindical s-a trezit din betia victoriilor obtinute la 1 si 16 martie si a descoperit America. Cititi si va cruciti:

  “…SCMD a decis ca toti membrii sai si nemembrii care au incredere in noi sa conteste imediat pensia primita in luna ianuarie…”

  Oare fuhrer-ul a auzit ceva despre termenele de contestatie sau asta nu conteaza pentru el ?

 14. Romanul says:

  La ce a scris domnul Stelian P. vin cu o completare. La fel de aiuritor isi exprima dogarul sef si atitudinea fata de doctrina PDL. Dupa cate cunosc , bolsevicii aveau ca preferinta culoarea rosie si cand spunei bolsevic se subantelegea si culoarea. Deci dogarul sef este in alunecare cromatica, de la bolsevicii psd-ei ( adevaratii bolsevici ) catre bolsevicii portocalii . Adica un fel de “” ba pe a matii “” . Si mai credeam ca dogarul sef este si istoric nu numai lider sindicalist.
  Pentru cacotasi “” NU SUNT PORTOCALIU “” sunt doar “”ROMAN “” .

 15. Mai ROMANE SI CEILALTI: Cita dreptate NU aveti!De la senat …dati in DOGARU.Asta ce-i? Nu-i pupincurism?

 16. voinea says:

  Daca acesti nemernici de guvernanti au indraznit sa ia de la gura copiilor si a mamelor credeti ca se vor jena sa ia si de la gura pensionarilor? Avem trei cai de actiune: -1.In justitie, insa ma indoiesc ca multi dintre noi vor mai trai pana cand isi vor recupera banii pierduti; -2.prin alegeri democratice in 2012 prin mobilizarea exemplara a tuturor nemultumitilor.Aceasta impune sa ne desemnam proprii candidati in circumscriptiile electorale, sa pregatim electoratul sa vina masiv la vot si sa nu mai permita actualelor gasti politice sa mai patrunda in parlament; -3. ACUM ,prin demonstratii masive sa dam jos acest guvern si pe Basescu, sa-i judecam ca pe niste tradatori de tara si neam ce sunt, sa ajungem la alegeri anticipate care sa duca la alegerea unor oameni care stiu si vor sa ne apere interesele. Nu va intrebati de ce acesti nemernici nu se ating de averile acumulate ilicit?Tot de la gura celor cinstiti si saraci vor sa rupa?Cat o sa-i mai suportam?Nu v-ati saturat? Cu stima, Col(r)ing.Voinea Ion

 17. Un "securist-terorist" says:

  Am onoarea sa va salut, domnilor ofiteri,
  Am pătimit prea mult în decembrie 1989 (şi după aceea) pentru a mai putea polemiza cu cineva.Ştiu, doar, că militarii din Securitate au făcut pasul înapoi în acea încrâncenare. Militarii din Armată au fost învingătorii. Oare pentru situaţia lor umilitoare de astăzi au luptat ei atunci? Foarte mulţi regretă acum că nu au făcut şi ei pasul înapoi. Nu mai eram umiliţi – şi ei, şi noi – de cei care au distrus România şi s-au îmbogăţit (şi ei, şi străinii) prin prădarea (şi trădarea) Ţării.
  Sunt prea bătrân pentru a mai putea lupta, dar ceva trebuie făcut până nu este prea târziu!
  Cu respect pentru toţi militarii ţării,
  Colonelul X

 18. COLONEL BATRAN says:

  @Unui securist-terorist.Nene ai dreptate cu un singur amendament.Ca noi sa fi facut un pas,voi trebuia sa faceti doi.Voi ati trait infinit mai bine decat noi .Voi erati deasupra noastra .Eu ca sa promovez intr-o treapta superioara depindeam de penita stiloului tau.Voi v-ati impus prin forta ,noi prin cerseala.