Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Lavrov: “Moscova nu va ataca niciodată nicio ţară membră NATO”

Sergey-LavrovSerghei Lavrov, ministrul rus de externe, a afirmat într-o conferinţă de presă la Moscova, că “Moscova nu va ataca niciodată nicio ţară membră  NATO şi toţi oamenii politici responsabili înţeleg acest lucru”, potrivit RIA Novosti, citat de AGERPRES.
“Cu toate acestea, Rusia nu şi-a schimbat atitudinea faţă de extinderea Alianţei Nord-Atlantice şi a aşa-zisului program de parteneriat cu NATO, precum şi faţă de apropierea infrastructurii militare a acesteia de graniţele sale”, a mai spus Lavrov.

“În doctrinele noastre de securitate este scris în mod clar că una dintre principalele ameninţări pentru noi este extinderea în continuare a NATO spre Est (…); vreau subliniez, noi considerăm o ameninţare nu existenţa însăşi a Alianţei Nord-Atlantice, ci modul în care această Alianţă militară funcţionează efectiv”‘, a mai spus şeful diplomaţiei ruse.

“Sunt convins că toţi politicienii serioşi şi oneşti sunt conştienţi de faptul că Rusia nu va ataca niciodată nicio ţară membră a NATO. Nu avem niciun fel de plan de acest gen. Eu cred că NATO îşi dă foarte bine seama de acest lucru, dar pur şi simplu se foloseşte de ocazie pentru a amplasa mai multe echipamente şi batalioane (în Est) ca o garanţie că SUA vor continua să supravegheze întreaga zonă’, a afirmat Lavrov.
Într-o declaraţie separată, reprezentantul permanent al Moscovei pe lângă NATO, Aleksandr Gruşko, a afirmat că “Rusia nu intenţionează să atace Polonia, iar afirmaţiile făcute în acest sens de oficiali polonezi sunt pur şi simplu absurde”.

Recent, în cadrul vizitei Secretarului general al NATO în Polonia, de partea poloneză au fost făcute declaraţii potrivit cărora “Rusia va şti acum că un atac asupra Poloniei înseamnă un atac împotriva NATO”. Este o absurditate completă pentru că se discută despre o problemă inexistentă”, a afirmat Gruşko, într-o declaraţie făcută la postul televiziunii publice ruse Rossia 24, citată de TASS.

El a insistat că ameninţările la adresa NATO din partea Rusiei, la care se referă în mod constant Alianţa, nu sunt decât un mit.
“Faptul că Rusia reprezintă o ameninţare la adresa NATO este doar un mit care face posibilă realizarea politicii pe care Alianţa o transpune astăzi în practică, rezolvând în acelaşi timp obiective de natură strategică”, a mai spus Gruţko.
“Chiar dacă manevrele NATO care au loc în prezent în ţările baltice, între care exerciţiile navale BALTOPS, ele nu reprezintă o ameninţare pentru Federaţia Rusă; Moscova este nevoită să constate că la graniţele sale se dezvoltă o realitate militară, cu totul nouă, de care trebuie să ţină cont”, a subliniat diplomatul rus.

Potrivit acestuia, Moscova va examina consecinţele acestor manevre din punct de vedere militar, prin prisma riscurilor reprezentate de acţiunile Alianţei pentru Rusia.

Aceste declaraţii ale oficialilor ruşi intervin cu puţin timp înainte de summitul Alianţei Nord-Atlantice (8-9 iulie) la Varşovia, unde NATO urmează să anunţe oficial o desfăşurare de trupe suplimentare în Europa de Est, în special în Polonia.

Sursa RIA Novosti, ITAR TAss, AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.