Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Lecţia directorului STRATFOR pentru decidenţii politico-militari români

Prezent în România, pentru câteva zile, directorul şi analistul STRATFOR, George Friedman, a oferit un interviu mai larg cotidianului online HotNews, din care vă prezentăm consideraţiile acestuia faţă de puterea militară a României.

“Nu eşti ascultat cu atenţie în lumea asta dacă nu ai o armată. Veţi zice că e costisitoare. Iar eu vă voi spune să vă uitaţi la secolul trecut: 5% din PIB ar fi o sumă colosală, dar ce aţi fi plătit să evitaţi ruşii şi germanii. Dacă voi credeţi că nu mai există ameninţări şi nu vor mai exista, atunci sunteţi într-o poziţie foarte raţională. Pe de altă parte, trebuie să va gândiţi că în această parte de lume nu a fost un secol fără vreo tragedie. Şi în aceste condiţii 5% nu înseamnă atât de mult.

Polonia credea în 1939 că are o relaţie cu germanii şi cu ruşii, care a făcut radicala modernizare a armatei sale nenecesară.

Sunt două chestiuni: nu poţi ajuta o ţară care se prăbuşeşte într-o săptămână. Şi în al doilea rând, în această lume nimeni nu ajută o ţară care nu se poate ajuta singură. Ideea că germanii vor trimite tinerii să lupte şi să moară în interesul României nu e raţională. Poţi argumenta că  Rusia nu va fi agresivă, poate că nu va fi, dar în trecut, de fiecare dată când o ţară est-europeană a pariat că o alta nu va fi agresivă, a pierdut.

Dacă iţi construieşti apărarea şi nu sunt agresivi, ai irosit ceva bani. Dacă îşi construieşti apărarea şi de aceea nu sunt agresivi, nu vei şti niciodată. Dar dacă îşi construieşti apărarea şi vor veni, atunci alianţele înseamnă ceva. Nimeni nu îşi va trimite copiii să vă apere. Am doi copii în armata americană: fiica mea a fost în Irak, timp de 25 de luni, fiul meu este în aviatie. Ei nu vin aici să apere românii.

Dacă e în interesul nostru, e o altă problemă. Un lucru asupra căruia trebuie românii, ca o naţiune matură, să îşi pună întrebarea este cum să fac să transform asta în interesul americanilor?”

În acest timp la Bucureşti decidenţii români se străduie să distrugă şi ce a mai rămas din Armata României: corpul de cadre al acesteia!

sursa: HotNews

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Lecţia directorului STRATFOR pentru decidenţii politico-militari români”

  1. lucius says:

    Super tari aceste “consideratii”.
    Ma tem, adica sunt sigur ca si-a racit gura de pomana – prea multa filosofie si prea multa gandire in aceste consideratii. La ora actuala nu este absolut nimeni care sa aiba urechi sa auda si creier sa inteleaga.
    Domina interesul personal si ce este cel mai grav, este faptul ca tot ce se face, se face impotriva intereselor acestei tari. Sa nu creada cineva, faptul ca opozitia este … “neprihanita” – la ora actuala cred ca este mai vinovata decat puterea, tocmai pentru refuzul acestora de a lupta democratic si asi impune punctul de vedere. Dar ma intreb ce punct de vedere au? – atata vreme cat o multime (din randurile lor) fac afaceri cu statul, sub directa coordonare a puterii!!!