Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Lecţii învăţate a’ la UK Army

Pregătirea militarilor britanici care urmeză să participe la acţiuni directe în teatrul de operaţii Afganistan este mai mult decât o necesitate pentru armatata britanică.

Folosind experienţa deja câştigată în teatrul de operaţii afgan, dar mai ales tradiţia istorică a armatei britanice de a oferii o pregătire adecvată câmpului de luptă militarilor săi, a fost construit în Norfolk, un sat afgan în diemnsiuni reale denumit “Sindh Kalay”.

“Sindh Kalay”, ocupă 30 de mii de hectare, terenul fiind folosit de Armată încă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În scenariile de război folosite în “Sindh Kalay” militarii se aventurează prin piaţa aglomerată, dominată de mirosul insistent de mâncare gătită, trecând printre vânzători de carne şi mecanici care împart spaţiul cu animale vii. O astfel de scenă este supravegheată de elicopterul de atac Apache. În jur sunt sute de localnici agfani, expatriaţi pentru a juca fie roluri de lideri tribali, fie de luptători în armata naţională afgană sau, din contră, de militanţi talibani. Aceştia aplică toate strategiile folosite de insurgenţii “originali”, de la apariţia în locuri aglomerate cu o centură de dinamită pe corp până la ambuscadele în care încearcă să-i prindă pe soldaţii din trupele internaţionale.

De asemenea, o echipă formată din oameni cu membre amputate joacă rolul soldaţilor răniţi, folosindu-se inclusiv de machiaj pentru ca totul să fie cât mai convingător. Chiar mai mult decât convingător, existând cazuri de soldaţi care au leşinat la văzul sângelui fals ţâşnind din corpul unui coleg. Costul acestor aranjamente militare: 14 milioane de lire sterline.

Pentru deservirea bazei de instrucţie a fost înfiinţat Grupul de Sprijin pentru Pregătirea Operaţională (Operational Training Advisory Group). Cei care fac parte din acest grup sunt militari cu câteva misiuni în Afganistan la activ.

Baza este în permanenţă conectată la desfăşurarea evenimentelor din provicia afgană Helmand, aşa încât dacă talibanii îşi schimbă tactica de amplasare a bombelor, noua strategie este aplicată imediat şi la baza din Norfolk.

“Prin ceea ce facem aici devenim mai eficienţi în prevenirea incidentelor din teren. Până să ajungă aici, militarii aveau reflexul de a aştepta să li se spună ce trebuie să facă. Aici intră în teatrul de operaţiuni şi află singuri ce trebuie să facă”, explică general-maiorul Andrew Kennett – Director General Land Warfare.

În prezent, regimentele britanice detaşate în Helmad se antrenează pentru a putea să trimită din nou trupe în Afganistan, la doar trei luni de la finalizarea precedentei misiuni.

sursa:  The Independent

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Lecţii învăţate a’ la UK Army”

 1. Marlon Juvet says:

  Termenul corect este “British Army”. Forţele terestre ale lor sunt singurele care nu au inclus în titulatură sintagma “Royal”, precum Royal Navy şi Royal Air Force. Interesant articol.

 2. rdancuta says:

  Pentru Marlon Juvet

  Din datele avute la dispoziţie nu reiese dacă baza este a forţelor terestre sau a altei categorii de forţe aşa că am preferat pentru titlu un “mic joc de cuvinte”.

  Cu mult respect Editorul

 3. Marlon Juvet says:

  Am înţeles ideea, oricum nu am vrut cumva să fie considerată o ironie. Nivelul de integrare în aceleaşi structuri ale Apărării este mult mai ridicat în UK decât, de exemplu, în US.(unde, dacă faci greşeala să-i spui unui sailor sau marine, soldier, rişti în cel mai bun caz o admonestrare) aşa că probabil, “satul” este al MoD, nu al Army, RAF sau Royal Navy. Articolul este, cum am spus, interesant (probabil, că la noi vor mai trece 10 ani până să avem ceva asemănător).
  Cu stimă
  Marlon Juvet (pentru olteni – Mărin Juvete).

 4. Marlon Juvet says:

  Sorry, am postat de două ori, mea maxima culpa. Se poate şterge unul?