Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Legea apărării naţionale a fost modificată. La război nu mai avem Mare Cartier General

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea art. 8 din Legea apărării naţionale a României nr. 45/1994.

Potrivit actului normativ adoptat de Parlament şi trimis spre promulgare şefului statului, articolul 8 prevede că în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu, declararea stării de mobilizare sau a stării de război, conducerea acţiunilor militare la nivel strategic se realizează prin Centrul naţional militar de comandă.

Actul normativ prevede că structura organizatorică şi atribuţiile Centrului naţional militar de comandă se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

ART. 8 din Legea apărării naţionale a României nr. 45/1994 prevedea “Pentru conducerea acţiunilor militare la nivel strategic se înfiinţează, pe timp de război, Marele Cartier General, subordonat direct Consiliului Suprem de Apărare a ţării. Numirea în funcţie a şefului Marelui Cartier General se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale. Structura organizatorică şi atribuţiile Marelui Cartier General se stabilesc din timp de pace prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la propunerea ministrului apărării naţionale”.

Marele Cartier General român a avut un rol esenţial în conducerea Armatei Române în cele două războaie mondiale.

sursa: Administratia Prezidenţială

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “Legea apărării naţionale a fost modificată. La război nu mai avem Mare Cartier General”

 1. CopperNick says:

  Daca Centrul National de comanda se creaza pe structura actualului centru operational din SMG ….. Tare sunt curios sa vad cum curge un proces decizional de la cap la coada cu personalul actual.

 2. Chamonix says:

  Va spun eu, teoria e teorie, practica e practica. Adevarul este urmatorul: la aceasta ora, M.Ap.N., cu pprea putine exceptii, e condus numai de “orientati” care au scapat de restrucuturari prin sacose umplute sau recomandari de partid si care nu au de-a face cu nicio norma NATO. Politic – problema este simpla: noi romanii suntem docili si lasi. Pe de alta parte – conducatorii nostri, de teama sa nu fie izgoniti, stiind ca noi suntem lasi, iar ei din ce in ce mai disperati – ne intimideaza cu diverse tertipuri. Daca ma contrazice cineva, argumentez:

  1. Afganistan – de ce trebuia sa sun eu la M.Ap.N. Bucuresti, cerand in disperare bombe de iluminare in EOD. Americanii – TRAGE! Eu – n-am cu ce! De rusine, dupa ce mi-am stresat sefii din baza pana nu imi mai raspundeau, sun la SMG sfidandu-mi ierarhicii, fapt pt. care am fost luat si ca dizident, iar colonelul de la Bucuresti care mi-a raspuns era chiar ofuscat de tupeul meu, il deranjasem de la o sueta probabil. Concluzia mea: trageti-o voi! Dar imi era rusine, nu ca eram fara munitii, ci si pt. faptul ca americanii imi cereau ceva si conducatorii mei in birocratia lor, nici macar nu ma bagau in seama, adica eu as fi tras cu Ar. 82 mm, dar nu aveam cu ce. SMG – o adunatura de vedete!

  2. Pasnice: cica acum sunt unitar, iar eu am 24 de sambete MOCCA la arhive sa caut dupa veniturile rezervistilor. Puii mei? Aici – alta manevra. Daca lucrez sambata, vreau retributie, daca nu sa ma lase sa lucrez la liber, sa am si eu venituri mai mari, contributii mai mari la pensie si o pensie mai mare. Degeaba, nu tine! Militari sunt salarizati unitar ca si cum am fi de la Fisc si la 16.00 ar fi liberi ca unitarii Nicio ora in plus nu ni se plateste, lucram gratuit, iar la pensii suntem tratati ca si cum am fi lucrat la Fisc. Deja – sa dam lucrurile pe fata, e cel putin umilinta, prostie oricum e cat carul.

  3. Prea multa docilitate, fripturism si teama. Da – eu sunt cel care a initiat actiunea de greva pt. cercetarea arhivelor sambata. Eu sunt si inginer auto si ca hobby- de ce trebuia sa fac sambata ce nu fac alti unitari si sa muncesc gratis, cand puteam sa obtin profit in acele 24 de sambete?

  4. In orice situatie – rezervistii, colegii nostri mai in varsta care arata degetul mijlociu regimului, au dreptate. Stim acest lucru, dar e o teama, indiferenta, ignoranta – care oricum se va indrepta si impotriva noastra.

  PS: Data viitoare dau nume si situatii! De retinut: ne este sila de comandantul suprem si slugile lui si paharul a inceput sa se verse!

 3. arti 78 says:

  Chamonix
  Esti inginer auto? Inseamna ca stii ce-i aceea o instalatie, asa ca daca ai sange in instalatie da-ti demisia si du-te la privat. Demisia ar fi trebuit sa constituie actiunea normala in aceste vremuri pentru toti sefii si comandantii. Sa fie lasati sa ordone talmacenii, ontanii, murgii, hoarele, diaconestii si toti care au fost avansati colonei la apelul bocancilor

 4. cocorul says:

  Eu daca-mi amintesc bine, eu cel putin jumatate din timpul meu considerat liber mi l-am petrecut in unitate(aplicatii, cazuri de necesitate rearare tehnica, etc), crezand ca-mi fac datoria fata de tara mea. Si acum? Acum ma uit in ochii sotiei si copiilor mei, cu o pensie care nu-mi justifica sacrificiile. Si pentru ca n-am fost lingau, am iesit din sistem cu fruntea sus si n-am mai asteptat sa ma faca cineva mare sef. M-am resemnat ca prin munca mea multi au fost laudati si ridcati in slavi, iar eu eram felicitat, asa, ca baiat bun. Bun la toate, dar cand a fost vorba de bani au stiut altii sa se bage in fata. Asa ca le recomand celor activi sa nu se mai lase pacaliti de promisiuni si sa se ingrijeasca de viitorul lor, ca dupa ce pleaca din sistem nu mai da nimeni 2 bani pe ei.

 5. Stelian P. says:

  Chamonix
  Da-ti demisia si du-te la patron. Acolo poti sa-ti deranjezi sefii aflati la o sueta cit vrei tu. Poti si sa instigi la greva ca aia te platesc cit timp tu stai si iti strigi drepturile. E mult mai bine la patron, ai libere, nu esti “unitar” cu toti prostii si ai pensie mult mai buna si mai repede decit cretinii care stau in armata.
  Ma intreb de ce te mai chinui in armata cind e mult mai bine in viata civila ?

  cocorul
  Ai dreptate.

 6. Stelian P. says:

  Chamonix
  PS. Mai ai o varianta:
  -instiga la greva in armata si injura-ti prostii aia de sefii cit te tin bojocii. Nu au ce sa-ti faca iar din ianuarie o sa ai “salariu NATO” (garanteaza asta Dogaru)

 7. ciprian says:

  @ stelica sau una din clonele lui
  Bai ofiter de GAZ, nu intelegi ca Chamonix vrea sa-si faca datoria fata de patrie nu sa pupe in fund pe sefi – asa cum ai facut tu. Spre exemplificare iti reamintesc ce ai comentat in 19 Decembrie 2010 la 5:20 pm, la articolul – Pamflet: “Licheaua cu vipuşcă! Scrisoare către un colonel, oricare ar fi el!” –
  “ Marlon Juvet
  Imi permiti o precizare ? Ne amintim TOTI dar nimeni nu vrea sa recunoasca faptul ca a dat ceva. Aici pe blog toti sunt cinstiti si corecti.”

 8. ciprian says:

  @ all
  Cand sefii stimabilului porcar (sef si el la GAZ) stelica erau la o sueta, acesta nu ii deranja sa le transmita ca nu mai are furaje pentru bietele animale. De sefutu e sefut, tebe pupat in…. dos. El ii aproviziona cu pachetele, nu pe toti pt. ca unii il plezneau peste bot (sau rat).

 9. sergent_bilko says:

  Eu sunt curios ce tot identifica bietii oameni prin statele ale de plata, pentru ca vad si azi inca mai cauta in ele – Chamonix! Oamenii aia au iesti la pensie in baza unei decizii de pensoinare. Nu exista stat pe planeta asta care sa anuleze o astfel de hotarare cand persoana a fost pensionata! Sau se poate in “tari de mana a doua…” nu stiu cine a zis fraza asta, am uitat acum!
  Posibil atunci ca tot anul 2011 sa fie ocupat cu calcularea acelor sume, dar din 2012-2013 nu o sa mai fie bani! Trebuie s platim datoria externa! Amintiti-va cei care ati prins perioada 1980-1989 cand ceausescu trebuia sa plateasca zeci de miliarde de dolari, prin ce nenorocire am trecut! Ganditi-va ca acum sunt peste 100 de miliarde de euro, datorie……….
  Ce se mai poate comenta! Sa ne ajute Dumnezeu sa rezistam!
  Numai Dumnezeu ne-a ramas alaturi! CRED.

 10. Panzermann says:

  Bine Cipi, bravo!

 11. TOPGUN says:

  STELICA,
  CE FACI AI PROMIS,SAU AI UITAT CA SINGUR TE-AI INTITULAT ‘DOBITOC’,TU AI AMNEZIE TEMPORARA, CE NE-AI PROMIS????
  MAI STELICA,IAR TE-AI TREZIT DEVREME,AI DAT HOLD-UP LA FRIGIDER,TE-A PRINS DOAMNA,SI AI LUAT FIX UN FACALET IN CAP!!!!!
  STELICA,SCUMPETE NU MAI MANCA NECONTROLAT,DE LA MANCARE AI TU IDEILE ASTEA,FACI BURTICA SI PORTOCALII, ATAT ASTEAPTA, SA TE CIUPEASCA,MAI STELICA, IAR O DAI IN SF-URI,IAR TE DAI CAPCAUN!!!!!! ??????????????????????????????
  PANA UNA ALTA,BAIETII DE MAI SUS AU DREPTATE,NUMAI TU ESTI GICA CONTRA,CU CE DUMNEZEU TE-AU ADEMENIT SI TE-AU PACALIT PORTOCALII????
  TI-AU PROMIS CA TE PUN CAPITANUL NEMO,IN FRUNTEA ARMATEI,TI-AU PROMIS VIATA VESNICA SI VIATA FARA DE MOARTE??????? CHIAR MERITA HAHALERELE ASTEA SACRIFICIUL TAU??????
  MEDITEAZA ,DRAGA STELICA! EXISTA UN DUMNEZEU,NU INTINDE COARDA,NU CRED CA VEI STA PE NORISOR SI NICI NU VEI AVEA CE REPARA!!!!!!!
  O ZI EXCELENTA TUTUROR!!!!!

 12. Stelica B. says:

  Bine, ma dau batut.

 13. CALIMERA says:

  Se aude prin targ ca,maestru in ale manipularii Oprea,discuta de ceva vreme modalitatea de a modifica L.80 in sensul maririi stagiului in grad la generali de la 56,57,58,59…la 60,61,62,63,64….functie de numarul de stele,bineinteles…Are cineva mai multe date? ar fi interesant de analizat si aceasta noua actiune de a atrage ceva electorat pentru unpr…ca si cea privind marirea gradelor functiilor principale cu o treapta…ce o zice NATO?!!!!

 14. TOPGUN says:

  CALIMERA,

  DACA SE MARESTE STAGIUL DE LA 56 LA…….64 DE ANI,UNII DIN NOI,VOM UITA DE CE SUNTEM ACOLO…..!!!!!!!
  STELICA,UITA DE LA MANA PANA LA GURA CE NE PROMITE,IL PRINDEM MEREU CU RATA IN …………………!!!!!!!!!!!!!!
  L-AM LUAT DE REPER PE STELICA ,CA ASA AM AUZIT EU,(PRIN TARG ) CA A AVUT GRAD MARE,DA,DA,……..!!!!!!!!!!!!!!!
  SARACUL,CAND DA HOLD-UP LA FRIGIDER,CAND MUSCA DIN CEILALTI,DA NOROC CU NOI,CA-I MAI AMINTIM!!!!!!
  ARE SI EL MOMENTELE LUI DE GLORIE,DEH ORGASMELE LUI MENTALE……….CREIERASUL LUI SIMTE MEREU NEVOIA SA FIE IN ERECTIE MENTALA,CA DACA PISTOLUL NU-I IA FOC,MACAR ATATA BUCURIE SA AIBA SI EL!!!!!
  LASAND MISTOUL LA O PARTE,SA FIM INDULGENTI CU STELICA P,NU STELICA B,HAI CA EU AM SPIRIT DE OBSERVATIE,STIU CA-I O DIVERSIUNE,…..STELICA P ,ESTE UN TIP DE ONOARE,ARE CLASA,DOAR CA GREUTATILE VIETII L-AU ANIHILAT COMPLET,SERIOS,ESTE UN TIP DE ONOARE,NU ESTE EL CEL CARE SCRIE SUB PSEUDONIM!!!!!!
  CAT DESPRE CE-O SA ZICA NATO,CE NOUA NE PASA DE EI,NOI ADAPTAM ORICE,CA SUNTEM ORIGINALI,PE NOI NE DOARE IN BRISCA,DACA NE SUPARAM NOI,NE LUAM CATRAFUSELE SI-OM VIRA LA TERORISTI DACA FAC ASTIA ALIANTE….CA NOI NE CUNOASTEM INTERESUL!!!!!!!!!!!!!!!

 15. TOPGUN says:

  STELICA P,…………….NU ALTA CLONA!!!!!!!!!!!!!!!!

  AM INTELES CA TE DISTREZI SI AI FACUT O PASIUNE DIN A CRITICA TOT TIMPUL PE CEI DIN CONDUCEREA SCMD ,IN SPECIAL PE DOGARU!!!!!
  IN LOC SA LE VANEZI GRESELILE MAI BINE AI FACE CEVA CONSTRUCTIV,DACA TU AI O IDEE BUNA, SAU MAI MULTE, CA TU ESTI DESTEPTEL SI MAI ALES PROLIFIC, AI LA IDEI BUNE, DESIGUR NOI SUNTEM RAI……..
  EU NU CRED CA DOGARU NU-I UN TIP PERMISIV SI MAI ALES RECEPTIV LA O IDEE BUNA, SOLUTIE….ETC!!!!! NU CRED CA-I ASA INGAMFAT SI INFATUAT, SA NU ACCEPTE SFATUL TAU SI AL ALTORA, DACA E COMPETENT SI BINE INTENTIONAT!!!!!
  TOTUL E ,SA EXISTE COMUNICARE INTRE TINE SI RESTUL ,SE PARE CA AICI ESTI TU DEFICITAR SI NU E PUNCTUL TAU FORTE …COMUNICAREA!!!!!!
  DE CE NU IEI O DECIZIE INTELEAPTA SA VORBESTI CU DOGARU!!!!!
  NU CRED CA PRIMESTI UN GLONT IN BRILIANT!!!!
  GARANTEZ EU!!!!!
  NU MAI STA PE MARGINE,E USOR SA CRITICI,FARA SA AI O SOLUTIE!!!!!
  SA SE TERMINE ODATA GALCEAVA SI NICI TU NU-TI MAI ATRAGI ANTIPATIA COLEGILOR TAI!!!!!!!!!!!

  CE ZICI DRAGALASULE TE MAI GANDESTI?????
  HAI ,ZAMBESTE!!!!!

  ATENTIE LA FRIGIDER!!!!

 16. CALIMERA says:

  Articolul 86 va avea urmatorul cuprins:
  „Art. 86. — Limitele de varsta in grad pana la care cadrele militare pot fi mentinute in activitate sunt varstele standard de pensionare pentru limita de varsta prevazute de legislatia asigurarilor sociale si pensiilor care reglementeaza sistemul public de pensii pentru institutiile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale. Generalii si amiralii sunt mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare pana la varsta de 60 de ani sau sunt trecuti in rezerva, la cerere, in conditiile prevederilor legale in vigoare. In raport cu nevoile de incadrare, cadrele militare, altele decat cele prevazute la alin. 2, pot fi mentinute in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare pana la varsta de 60 de ani, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei. Limitele de varsta in grad pana la care cadrele militare in rezerva pot fi mentinute in evidenta sunt de 55 de ani pentru clasa I, 60 de ani pentru clasa a II-a si 63 de ani pentru clasa a III-a.”

 17. CopperNick says:

  @Calimera
  Nimic nu e imposibil. Pe vremuri circula o vorba cand cineva era avansat general: Saracul, putea sa mai munceasca! Daca s-ar impune un standard de silueta, asa cum arata covarsitoarea majoritate a generalilor NATO sau americani, mai zic. Dar tare cred ca acest proiect nu are alt scop decat cel de a mentine activi inca o perioada electorala si de mandat pe cei care au s-au subordonat politic.
  Calispera!